Έτσι θα το κάνετε το παιδί να λατρέψει τα βιβλία

paidi_vivliaΤα παιδιά που διαβάζουν βιβλία εκτός σχολείου εξελίσσουν την νοητική τους ικανότητα, εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους ενώ καλλιεργούν και την κριτική τους σκέψη. Αν θέλετε και εσείς να τα βοηθήσετε να βάλουν στο πρόγραμμα την καθημερινή ανάγνωση βιβλίων δοκιμάστε ένα από τα παρακάτω τρικ.

Ακουστικά βιβλία

Ξεκινήστε, προτείνοντάς τους να δοκιμάσουν ένα ακουστικό βιβλίο, μιας και η αφήγηση μίας ιστορίας ισοδυναμεί με το διάβασμα της. Με το να ακούν κάποιον να διαβάζει, κατανοούν καλύτερα την έννοια της ευφράδειας, πως δηλαδή διαβάζει κάποιος σωστά, με παύσεις αλλά και χρωματίζοντας την φωνή του. Μπορεί να το ακούει οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας θέλει, πηγαίνοντας ή γυρνώντας από το σχολείο, ακόμα και λίγο πριν κοιμηθεί. Τα ακουστικά βιβλία θα το προετοιμάσουν και θα κάνουν πιο εύκολη και θελκτική την ανάγνωση.

Διαβάστε και εσείς

Τα παιδιά λειτουργούν μιμητικά καθώς έχουν την τάση να αντιγράφουν τις συμπεριφορές που βλέπουν από την μαμά ή τον μπαμπά. Αν θέλετε να ξεκινήσει να διαβάζει εξωσχολικά βιβλία, τότε μάλλον θα πρέπει να αρχίσει να βλέπει και εσάς να διαβάζετε στον ελεύθερό σας χρόνο. Αν σας βλέπει συχνά να το κάνετε, το πιθανότερο είναι ότι θα σας ρωτήσει τι ακριβώς κάνετε, με απώτερο σκοπό να συμμετάσχει. Αυτή είναι και η κατάλληλη ευκαιρία για να του «συστήσετε» τα βιβλία.

Διαμορφώστε κατάλληλα το χώρο

Επιλέξτε μαζί μία γωνία από το δωμάτιό του και μετατρέψτε την στο χώρο όπου θα μπορεί να διαβάζει. Δεν χρειάζεται να προχωρήσετε σε ολόκληρη ανακαίνιση, αρκεί να είναι κάτι που θα του αρέσει πολύ και η φαντασία του θα κάνει τα υπόλοιπα. Μπορείτε χρησιμοποιώντας δύο καρέκλες, ένα σεντόνι και μερικά μαξιλάρια να του φτιάξετε το δικό του κάστρο, όπου θα κάθεται αναπαυτικά και θα διαβάζει τα βιβλία του.

Πρώτα το βιβλίο, μετά την ταινία

Διαλέξτε ένα κλασικό παιδικό βιβλίο, που έχει μεταφερθεί και στον κινηματογράφο και ξεκινήστε πρώτα από το βιβλίο. Διαβάστε το μαζί ή αφήστε το μόνο του, συζητήστε το και μετά δείτε και την ταινία. Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να κινητοποιήσετε τα παιδάκια που δεν αγαπούν και τόσο το διάβασμα.

Αφήστε τα βιβλία παντού

Μην μαζεύετε όλα τα βιβλία και μην τα τοποθετείτε στα ράφια. Αφήστε μερικά να υπάρχουν στο χώρο, οπουδήποτε μπορεί να τα δει και να τα πιάσει το παιδί σας. Επιλέξτε βιβλία ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του εκείνη την περίοδο ή ανάλογα με την εποχή. Δοκιμάστε να αφήσετε κανένα ακόμα και στο πάτωμα, δίπλα στα παιχνίδια του, μιας και θα το σηκώσει εντελώς αυθόρμητα για να το περιεργαστεί.

(Πηγή: imommy.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399