«Διπλάσιος» ο αριθμός των παιδιών που ζήτησαν βοήθεια λόγω φτώχειας

Διπλάσιος σε σχέση με πέρυσι είναι ο αριθμός των παιδιών που ενισχύθηκαν από το «Χαμόγελο του Παιδιού», σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους, λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσης των οικογενειών τους. Σύμφωνα με τον απολογισμό έργου της οργάνωσης, που αφορά στο πρώτο εξάμηνο του 2012, το Χαμόγελο βοήθησε 4.468 παιδιά που ζούσαν σε ακατάλληλο περιβάλλον λόγω της φτώχειας, όταν καθ’ όλη τη διάρκεια τη περασμένης χρονιάς ο αντίστοιχος αριθμός είχε φτάσει τα 4.500 παιδιά.

Με ακόμη πιο μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση η υπεύθυνη επικοινωνίας της οργάνωσης κ. Βαρβαγιάννη, η οποία εξηγεί ότι τα 4.500 παιδιά του 2011 συνιστούσαν αύξηση κατά 54% σε σχέση με τους ανήλικους που υποστηρίχθηκαν το 2010.

Παράλληλα, η τηλεφωνική γραμμή SOS 1056 δέχτηκε περισσότερες από 33.000 κλήσεις για κακοποίηση, παραμέληση, επαιτεία και παράνομη διακίνηση παιδιών, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα αναφέρθηκαν 68 εξαφανίσεις ανηλίκων.

Μολονότι τα στοιχεία, όπως εξηγεί η ίδια, δεν μπορούν να συνδεθούν άμεσα με την κρίση, η ανάλυσή τους καταδεικνύει τις κοινωνικές επιπτώσεις που έχει η συρρίκνωση των εισοδημάτων των λαϊκών νοικοκυριών.

Σχεδόν 3 από τις 10 οικογένειες που υποστηρίχθηκαν αντιμετώπιζαν προβλήματα διαβίωσης λόγω της ανεργίας ή της επισφαλούς εργασίας των γονέων, ενώ το 35% του συνόλου (639 οικογένειες) ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Το 35% των οικογενειών ήταν μονογονεϊκές και το 18% πολύτεκνες. Χαρακτηριστικό ως προς την αλματώδη επιδείνωση των συνθηκών ζωής των παιδιών είναι ότι 72% των οικογενειών προσήλθε στην οργάνωση με δική της πρωτοβουλία. Αύξηση παρουσίασαν και οι εκκλήσεις για βοήθεια από οικογένειες παιδιών με προβλήματα υγείας (368 παιδιά).

Συνολικά, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο η οργάνωση υποστήριξε με τις δράσεις της 29.829 παιδιά, ενώ δεχόταν κατά μέσο όρο 45 κλήσεις την ημέρα. Καλούντες ήταν τόσο παιδιά όσο και ενήλικες στην αντίληψη των οποίων είχαν υποπέσει ανήλικοι σε κίνδυνο.

Την ίδια ώρα το «Χαμόγελο του Παιδιού» προσπαθεί να αναπτύξει το δίκτυό του, με τα δύο τελευταία του σπίτια να λειτουργούν στο Αίγιο και το Αγρίνιο, έχοντας τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν συνολικά 60 παιδιά.

«Έχουμε μεγάλη έλλειψη χώρων για να φιλοξενήσουμε παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο, είτε λόγω κακοποιητικού είτε λόγω παραμελητικού οικογενειακού περιβάλλοντος, τη στιγμή που αυτές οι ανάγκες έχουν αυξηθεί» εξηγεί η κ. Βαρβαγιάννη.

Το πρώτο εξάμηνο του 2012 στα σπίτια του «Χαμόγελου» φιλοξενούνταν 263 παιδιά, στην πλειονότητά τους Ελληνόπουλα, ενώ σε 72 περιπτώσεις η οργάνωση παρενέβη με δικά της οχήματα – και σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές – για να προστατεύσει παιδιά που διέτρεχαν κίνδυνο.

Από τις 65 εξαφανίσεις παιδιών που χειρίστηκε ο σύλλογος, εντοπίστηκαν τα 51 παιδιά, ενώ 1.176 ανήλικοι ήρθαν σε επαφή με ψυχολόγο. Τέλος, περισσότερα από 1.200 παιδιά διακομίστηκαν σε νοσοκομεία με κινητές ιατρικές μονάδες της οργάνωσης.

(πηγή: tvxs.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399