ΧΑΡΤΙ ΤΟΥΑΛΕΤΑΣ ΧΟΡΗΓΙΑ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

Της ΛΑΜΠΡΙΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ   

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΓΟΝΕΙΣ, φέτος λόγω των περικοπών στα κονδύλια που μας δίνει το υπουργείο θα χρειαστούμε τη βοήθειά σας για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου. Με αυτή την… εισαγωγική ομιλία, διευθυντές κι εκπαιδευτικοί εγκαινίασαν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ζητώντας από τους γονείς των μαθητών να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να καλύψουν ακόμη και βασικές λειτουργικές ανάγκες των σχολείων. Κόλλες αναφοράς μπλοκ ζωγραφικής μαρκαδόροι, αλλά και απορρυπαντικά, πετσέτες χαρτιά κουζίνας σακούλες σκουπιδιών, ακόμη και χαρτί τουαλέτας περιλαμβάνονται στις λίστες με τις ελλείψεις που καταγράφονται στα σχολεία της χώρας.Την ίδια ώρα, οι περσινοί απλήρωτοι λογαριασμοί σε προμηθευτές και δημόσιους παρόχους σχηματίζουν βουνά στα γραφεία των διευθυντών, ορισμένοι εκ των οποίων ζητούν πλέον ανοικτά την οικονομική συνδρομή των γονέων για την εξόφλησή τους. Δημοτική, Γυμνάσια και Λύκεια ζητούν απεγνωσμένα μαρκαδόρους, κόλλες αναφοράς και μπλοκ γραφικής! Φέτος λόγω των περικοπών πολλά σχολεία αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμη και σε βασικά έξοδα. Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που ζητάμε από γονείς να ενισχύσουν τη λειτουργία των νηπιαγωγείων και την εκπαιδευτική διαδικασία αγοράζοντας διάφορα αναλώσιμα. Είναι όμως η πρώτη φορά που πολλοί μας απαντούν ότι αδυνατούν να αγοράσουν έστω κι έναν μαρκαδόρο. Ορισμένοι μάλιστα μας ρωτάνε αν μπορούν να αγοράσουν με δόσεις τα χαρτικά, περιγράφει στη Real news η νηπιαγωγός Βέτα Κορωναίου. Αγρίεψαν τα πράγματα Φέτος έχουν αγριέψει τα πράγματα, λέει και η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας Διονυσία Αθανασοπούλου.Υπάρχουν περιπτώσεις που ζητήθηκε από τους γονείς να Χαρτί τουαλέτας χορηγία των γονέων. Τραγικές οι ελλείψεις στα σχολεία όλης της χώρας. Την οικονομική βοήθεια των γονιών ζητούν οι εκπαιδευτικοί για να καλύψουν βασικές ανάγκες ΚΟΝΔΥΛΙΑ Οι σύλλογοι των εκπαιδευτικών ζητούν άμεσο περισσότερα κονδύλια αγοράσουν χλωρίνες και σαπούνια ή να βάψουν τα σχολεία και να επιδιορθώσουν διάφορες ζημιές. Υπεύθυνοι συγκεκριμένου νηπιαγωγείου στο κέντρο της Αθήνας ζήτησαν α πότους γονείς να αγοράσουν ακόμη και τα στρωματάκια για να κοιμούνται τα παιδιά. Ουσιαστικά καλούμαστε εμείς να γίνουμε «χορηγοί» στη δημόσια εκπαίδευση. Πώς όμως να το κάνουμε, αφού κι εμείς έχουμε «στραγγίξει» οικονομικά, αναρωτιέται η Δ. Αθανασοπούλου. Μάλιστα, σε πολλά σχολεία της χώρας οι Σταύρος Πετράκης Γενικός γραμματέας Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας. Το πρόβλημα θα γίνει εντονότερο τον χειμώνα.

Τον κώδωνα του κινδύνου για το επόμενο χρονικό διάστημα κρούει και ο Σταύρος Πετράκης, γενικός γραμματέας της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας. Οι απαράδεκτες μνπμονιακές πολιτικές λιτότητας έχουν φέρει σε τραγικά δύσκολη θέση το ελληνικό δημόσιο σχολείο, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε σης καθημερινές λειτουργικές ανάγκες, όπως η γραφική ύλη, τα αναλώσιμα υλικά και τα είδη ατομικής υγιεινής και καθαριότητας. Και το πρόβλημα θα γίνει εντονότερο με την έλευση του χειμώνα και τις ανάγκες σε θέρμανση οι οποίες θα δημιουργηθούν, σημειώνει χαρακτηριστικά. Και καταλήγει: Όπως όλα δείχνουν, η ελληνική οικογένεια, που στενάζει από την ανεργία, τις περικοπές και τους φόρους, καλείται να επωμισθεί το Βάρος λειτουργίας των σχολείων, βάζοντας για μια ακόμη φορά το χέρι στην άδεια της τσέπη. Οι αρμόδιοι πρέπει άμεσα να δώσουν ουσιαστικές λύσεις και να πάψουν να αντιμετωπίζουν την παιδεία με βάση αποκλειστικά και μόνο οικονομίστικες λογικές.

Την προηγούμενη χρονιά υπήρξαν περιπτώσεις στις οποίες γονείς εξόφλησαν λογαριασμούς φυσικού αερίου ή συνέδραμαν στην αγορά πετρελαίου για τα σχολεία, δηλώνει ο πρόεδρος συλλόγου γονέων στη Λάρισα Δημήτρης Φιλιππίδης σύλλογοι γονέων ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας την εξαίρεση της παιδείας από τις περικοπές. Την προηγουμένη χρονιά υπήρξαν περιπτώσεις στις οποίες ορισμένοι γονείς εξόφλησαν λογαριασμούς φυσικού αερίου ή συνέδραμαν στην αγορά πετρελαίου για τα σχολεία, περιγράφει ο πρόεδρος συλλόγου γονέων στη Λάρισα Δημήτρης Φιλιππίδης. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, φέτος η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά. Όπως όλα δείχνουν, η πολιτική του υπουργείου εναποθέτει την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων στους ώμους των γονέων. Καλύτερα λοιπόν να τα κλείσουμε εμείς πριν τα κλείσουν οι πολιτικές τους, αναφέρει.

Οι σύλλογοι Την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων φορέων και την αύξηση των κονδυλίων για τις λειτουργικές δαπάνες προτού φτάσει η ώρα μηδέν για τον χώρο της παιδείας ζητούν και οι σύλλογοι των εκπαιδευτικών. Όπως υπογραμμίζει μάλιστα ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέση Εκπαίδευσης, Θέμης Κοτσυφάκης, σε λίγες εβδομάδες τα σχολεία θα οδηγηθούν από μόνα τους στο λουκέτο. Μέχρι πρότινος συνέδραμαν στα λειτουργικά έξοδα και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις οι διευθυντές των σχολείων αγόραζαν μόνοι τους τα αναλώσιμα ή εξοφλούσαν τους λογαριασμούς. Τώρα όμως με τις περικοπές στους μισθούς και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση, αδυνατούν να αναλάβουν μόνοι τους το βάρος της λειτουργίας των σχολείων και η παιδεία μοιραία οδηγείται στο απόσπασμα .

(πηγή: Realnews.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/teachers/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399