Κι άλλες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων

Σε νέο κύμα υποβιβασμού, συγχωνεύσεων και καταργήσεων δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων προχωρά το υπουργείο Παιδείας όπως προκύπτει από το σχέδιο υπουργικής απόφαση που διαβίβασε το υπουργείο Παιδείας στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ενόψει των μεταθέσεων των εκπαιδευτικών. Πρόκειται για συνέχεια της εφαρμογής της πολιτικής συρρίκνωσης της Παιδείας, για αποκρυστάλλωση των προσπαθειών του υπουργείου να εμφανίσει τα σχολεία με «δυσανάλογη οργανικότητα», να συλλέξει στοιχεία για την κατανομή των τετραγωνικών της κάθε αίθουσας (υπολογίζοντας 1,5 τ.μ. για κάθε μαθητή) κ.τλ.

Σύμφωνα με το σχέδιο υπουργικής απόφασης:

Υποβιβάζονται συνολικά 34 δημοτικά και 5 νηπιαγωγεία.

Συγχωνεύονται 54 δημοτικά σχολεία σε όλη τη χώρα σε 27. Επίσης, 28 νηπιαγωγεία συγχωνεύονται σε 13.

Καταργούνται 32 δημοτικά και 89 νηπιαγωγεία.

Συνολικά από υποβιβασμούς, καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων χάνονται 365 οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών (232 δασκάλων και 133 νηπιαγωγών). Αναλυτικά:

– Από τους υποβιβασμούς σχολείων χάνονται 60 θέσεις δασκάλων και 5 θέσεις νηπιαγωγών.

– Από τις συγχωνεύσεις σχολείων χάνονται 53 θέσεις δασκάλων και 14 θέσεις νηπιαγωγών.

– Από τις καταργήσεις σχολείων χάνονται 119 θέσεις δασκάλων και 114 θέσεις νηπιαγωγών.

Με την ίδια υπουργική απόφαση ιδρύονται τρία δημοτικά κι ένα νηπιαγωγείο, ενώ άλλα δύο δημοτικά προάγονται (από 8θέσιο σε 12θέσιο και από 5θέσιο σε 6θέσιο). Είναι όμως χαρακτηριστικό ότι ενώ η απώλεια οργανικών θέσεων θα ισχύσει άμεσα και θα ληφθεί υπόψη για τις μεταθέσεις, η δημιουργία οργανικών θέσεων για τα ελάχιστα σχολεία που ιδρύονται ή προάγονται… μετατίθεται για το μέλλον!

Σε αρκετές περιπτώσεις, οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοτικών σχολείων αφορούν μονοθέσια και διθέσια σχολεία της επαρχίας. Ωστόσο, και σε αυτές τις περιπτώσεις δημιουργούνται προβλήματα καθώς η δωρεάν μεταφορά των μαθητών γίνεται κάθε χρόνο …μετ’ εμποδίων, ενώ σχεδιάζεται η πλήρης κατάργησή της. Επιπλέον, υπάρχουν και πολλές καταργήσεις 6θέσεων δημοτικών σχολείων αλλά και ενός 12θέσιου (Βέροια).

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες στο Περιστέρι

Οι συγχωνεύσεις αφορούν κυρίως σχολεία της περιφέρειας, με εξαίρεση τα: 110ο και 131ο Δημοτικά Σχολεία Αθηνών, 36ο και 11ο Δημοτικά Σχολεία Περιστερίου, 47ο και 5ο Δημοτικά Σχολεία Περιστερίου, που ανά ζεύγος συγχωνεύονται σε ένα σχολείο.

Άμεση ήταν η αντίδραση από εκπαιδευτικούς και γονείς στο Περιστέρι που τη σχολική χρονιά που πέρασε έδωσαν αγώνα ενάντια στα σχέδια για συρρίκνωση των δημοτικών σχολείων στο δήμο ο οποίος είχε ήδη «χτυπηθεί» από το αρχικό μεγάλο κύμα συγχωνεύσεων. Την Κυριακή έγινε ευρεία σύσκεψη φορέων που καταδίκασαν τις νέες συγχωνεύσεις. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Σύλλογοι Γονέων της πόλης προχωρούν σε κινητοποίηση αύριο Τετάρτη στις 10 π.μ. στο υπουργείο Παιδείας ενάντια στις νέες συγχωνεύσεις. Την Πέμπτη, στις 5 το απόγευμα, θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο απαιτώντας να πάρει θέση για το θέμα.

(πηγές: alfavita.gr, Ριζοσπάστης)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/teachers/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399