Απόφαση αναστολής λειτουργίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Τα μέλη της Συνέλευσης (8η επαναληπτική/23-9-2013) του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συζήτησαν εκτεταμένα τα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του Πανεπιστημίου και του Τμήματος, στην αρχή της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.

Η Συνέλευση του Τμήματος διαπιστώνει ότι, παρά την οικονομική κρίση και τις μεγάλες ελλείψεις  σε προσωπικό και υποδομές, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας εξακολουθεί να προσφέρει  υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικές υπηρεσίες και να παράγει σημαντικότατο ερευνητικό έργο,  χάρη στην αυταπάρνηση των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτό.

Χωρίς όμως να αναγνωρίζονται αυτές οι προσπάθειες,  τα πρόσφατα μέτρα του Υπουργείου (μη διορισμός εκλεγμένων μελών, ακραία περικοπή των πιστώσεων διδασκόντων με σύμβαση ΠΔ 407 / 80, διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων, μεγαλύτερη συρρίκνωση του προϋπολογισμού για το 2014, οδηγούν σε υποβάθμιση και απαξίωση των ΑΕΙ   και σε απώλεια του συγκριτικού πλεονεκτήματος της χώρας στον αγώνα ανάπτυξής της που αποτελεί το  δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Ειδικά στα Παιδαγωγικά Τμήματα, στα οποία δίνεται μεγάλο βάρος στην υποχρεωτική πρακτική άσκηση των φοιτητών στα σχολεία, τα κενά σε προσωπικό, (λόγω μη διορισμού  εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, έλλειψης διδασκόντων 407, άρνησης του Υπουργείου να αποσπάσει εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα συνέβαλλαν στην διεξαγωγή των πρακτικών), έχουν σα συνέπεια την αδυναμία υλοποίησης  των πρακτικών, με κίνδυνο να μην απονέμονται   πτυχία στους φοιτητές. Το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής βρίσκεται σε ακόμη πιο δυσχερή θέση, διότι οι φοιτητές του ασκούνται  και στα γενικά σχολεία και στις  Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής κατά τα δύο τελευταία έτη των σπουδών τους.

Επιπρόσθετα, ως μέλη ΔΕΠ του μοναδικού Τμήματος  Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα, θεωρούμε καθήκον μας να διαμαρτυρηθούμε για τη σχεδιαζόμενη συρρίκνωση και υποβάθμιση της Εδικής Αγωγής  στη χώρα μας και να μεταφέρουμε στο Πανεπιστήμιο και στο Υπουργείο την αγωνία των φορέων, των εκπαιδευτικών ΕΑ και των συλλόγων γονέων ΑΜΕΑ, μπροστά στον κίνδυνο να χαθούν κατακτήσεις και προσπάθειες δεκαετιών για την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση όλων των παιδιών της Ελλάδας.

Τα μέλη της  Συνέλευσης εκφράζουν έντονη διαφωνία με τα μέτρα που υποβαθμίζουν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποφάσισαν, έπειτα από διεξοδική συζήτηση, τη συμβολική αναστολή των εκπαιδευτικών και διοικητικών λειτουργιών του Τμήματος από σήμερα, Δευτέρα 23/9/2013 έως την Παρασκευή 27/9/2013 ώρα 12.00 π.μ., οπότε και θα πραγματοποιηθεί νέα συνέλευση.

Η Συνέλευση του ΠΤΕΑ   ζητά:

• Τον άμεσο  διορισμό των εκλεγμένων συναδέλφων

• Τη διάθεση επαρκών για τη λειτουργία των Τμημάτων πιστώσεων 407

• Την απόσυρση των σχεδίων διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων

• Την απόσπαση στα Παιδαγωγικά Τμήματα εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος.

• Τη μη περαιτέρω συρρίκνωση του προϋπολογισμού των ΑΕΙ το 2014.

• Την άμεση στελέχωση των δομών και υπηρεσιών ειδικής αγωγής με την πρόσληψη ειδικών παιδαγωγών.

Καλούμε τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να αναλάβει πρωτοβουλίες για δράσεις που θα στηρίξουν τα αιτήματά μας.

Καλούμε τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του ΠΤΕΑ και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε συζήτηση-ενημέρωση για τα παραπάνω θέματα,  την Παρασκευή 27.09 στις 10. 00 πμ, στο αμφιθέατρο Κορδάτου.

Η Συνέλευση του ΠΤΕΑ απευθύνεται με αγωνία στην ελληνική κοινωνία, στους φοιτητές και στους γονείς τους και υπογραμμίζει ότι, με τις  εξελίξεις αυτές, θα τεθεί άμεσα σε σοβαρό κίνδυνο η λειτουργία του Πανεπιστημίου, η αρτιότητα των παρεχόμενων στις Σχολές  του σπουδών και, συνακόλουθα, η ακαδημαϊκή και επαγγελματική αξία των παρεχομένων πτυχίων.

Τέλος, με δεδομένη την κοινή βάση των προβλημάτων, σε συνεργασία με τα άλλα δύο Παιδαγωγικά Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα οργανωθούν κοινές δράσεις, με στόχο τη δημοσιοποίηση της αδιέξοδης κατάστασης και την αναζήτηση υποστήριξης από άλλους κοινωνικούς φορείς

(πηγή: esos.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/teachers/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399