Μαθητές βρίσκουν τις μελλοντικές πηγές καθαρής ενέργειας

Οι μαθητές του 3ου Γενικού Λυκείου Πτολεμαΐδας σε συνεργασία με την πρωτοβουλία Νέες Ιδέες για την Ευρώπη, εργάστηκαν και ανέπτυξαν πρωτοποριακές ιδέες για την κάλυψη των μελλοντικών ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης.

Εκκινώντας την 10η Φεβρουαρίου 2014, 17 μαθητές της Β’ Λυκείου πέρασαν πέντε ημέρες συζητώντας διεξοδικά πάνω στο ζήτημα των μελλοντικών πηγών ενέργειας της Ευρώπης.

«Η Ενέργεια είναι δικαίωμα και όχι πολυτέλεια. Απαιτούμε σοβαρές λύσεις χωρίς να μολύνουμε το περιβάλλον». Κάπως έτσι οι μαθητές αντιμετώπισαν το κύριο ζήτημα για μια προοδευτική Ευρωπαϊκή Ενεργειακή πολιτική.

Ολοκληρώνοντας το πενθήμερο εντατικό πρόγραμμα «Νέες Ιδέες για την Ευρώπη», οι μαθητές, προσδιόρισαν ένα πλαίσιο δράσης που σκιαγραφεί τις απόψεις τους για μια Ευρώπη της Αειφορίας:

v Έξυπνα Ποδήλατα για όλους και σε όλους τους χώρους. Υλοποίηση Πανευρωπαϊκού Δικτύου Ανταλλαγής Ενέργειας μέσω ποδηλάτων. Το ύψος της μετατρεπόμενης κινητικής ενέργειας σε ηλεκτρική ενέργεια, θα πιστώνεται σε ένα On-line λογαριασμό και θα μπορούμε να αφαιρούμε το κόστος της από τον Λογαριασμό της Ηλεκτρικής Ενέργειας κάθε δίμηνο.

v Υλοποίηση έρευνας για την κατασκευή έξυπνων καθημερινών αξεσουάρ και υποδημάτων για την εκμετάλλευση της καθημερινής μας κίνησης, όπου θα μπορούμε να αποθηκεύουμε ηλεκτρική ενέργεια σε έξυπνες μπαταρίες και θα την χρησιμοποιούμε για την φόρτιση μικροσυσκευών (όπως κινητά, laptop κλπ) όταν δεν έχουμε πρόσβαση στο οικιακό ρεύμα.

Αποκλειστική χρήση σε νέες κατοικίες της τεχνολογίας Eco House όπου καλύπτονται όλες οι ανάγκες ενέργειας από Φωτοβολταϊκά και Γεωθερμία και παράλληλα χρήση των έξυπνων στεγών για την εξοικονόμηση και αποθήκευση ενέργειας.

v Τροποποίηση και εναλλακτική χρήση των κινητήρων αυτοκίνητου έτσι ώστε να παράγουν μέσω της κίνησης των πιστονιών ηλεκτρικό ρεύμα ταυτόχρονα με την λειτουργία του, δίνοντάς του έτσι την δυνατότητα αυτονομίας κίνησης και χωρίς καύσιμο.

v Μεταφορά Κεφαλαίων από τα Ευρωπαϊκά ταμεία σε ένα κεντρικό Ευρωπαϊκό φορέα έρευνας σε Ενεργειακά θέματα για την χρηματοδότηση των καινοτόμων προγραμμάτων για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών.

Καθ’ όλη αυτήν την συναρπαστική εβδομάδα οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν και να συνομιλήσουν με ειδικούς από τον χώρο της Ευρωπαϊκής πολιτικής και των Ενεργειακών θεμάτων, λαμβάνοντας έτσι σημαντική υποστήριξη και καθοδήγηση. Ειδικότερα στην αξιολόγηση των ιδεών τους, συμμετείχε και παρείχε τις επιστημονικές του συμβουλές, ο Δρ. Μαλαματένιος Χαράλαμπος επικεφαλής του τμήματος εκπαίδευσης του Κ.Α.Π.Ε. (Κέντρο Ανανεώσιμών Πηγών Ενέργειας), ο οποίος και βοήθησε σημαντικά στην διαμόρφωση των τελικού πλαισίου των ιδεών των μαθητών.

Οι Νέες Ιδέες για την Ευρώπη, είναι μία πρωτοβουλία του ιδρύματος Robert Bosch Stiftung, σχεδιασμένο για μαθητές από 15-18 ετών. Η πρωτοβουλία δημιουργεί ένα Πανευρωπαϊκό δίκτυο, που δίνει την δυνατότητα σε νέους ανθρώπους από όλα τα μέρη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να συμμετάσχουν ενεργά σε ένα ανοικτό διάλογο για την Ευρώπη.

Μέσα από ένα project 5 ημερών, οι μαθητές αναπτύσσουν ιδέες για έναν αειφόρο σχεδιασμό που θα ανταποκρίνεται στις μελλοντικές ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης. Οι καλύτερες από αυτές τις ιδέες από ολόκληρη την Ευρώπη, θα ενσωματωθούν σε ένα Ενιαίο Σχέδιο Δράσης με τίτλο – «Νέα Ενέργεια για την Ευρώπη» – το οποίο θα παρουσιασθεί στις προεδρίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στους λήπτες των αποφάσεων στις Βρυξέλλες.

Ο Εθνικός Φορέας Υλοποίησης για την Ελλάδα είναι το Πολιτιστικό Τρίγωνο Πρεσπών. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την στήριξη του Δήμου Εορδαίας. Η προσπάθεια των μαθητών στην διάρκεια αυτού του 5ήμερου project , υποστηρίζεται από πολιτικούς, ακαδημαϊκούς και την επιχειρηματική κοινότητα.

Οι μαθητές δημιουργούν φανταστικά πολιτικά κόμματα, αναπτύσσουν μια πολιτική πλατφόρμα, συζητούν και αντιπαρατίθενται με άλλες ομάδες μαθητών κατά τη διάρκεια της εβδομάδας του έργου.

Οι εβδομάδες του έργου θα πραγματοποιηθούν σε όλα τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, όπου ανά δύο χώρες θα πραγματοποιούνται ταυτόχρονα – ζωντανές συνδέσεις και ανταλλαγές πληροφοριών μεταξύ των δύο χωρών, καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας.

Μια κοινοβουλευτική συζήτηση σηματοδοτεί το αποκορύφωμα της εβδομάδας. Εδώ οι μαθητές παρουσιάζουν και συζητούν τα μανιφέστα του κόμματός τους, πριν από τη ανάπτυξη των ιδεών τους στους πολιτικούς εκπρόσωπους – έτσι διασυνδέονται άμεσα με τις πολιτική πραγματικότητα. Μια ζωντανή σύνδεση με το συνεργαζόμενο σχολείο από το Ταλίν της Εσθονίας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ενισχύει περαιτέρω την εργασίες των μαθητών σε ένα διαπολιτισμικό περιβάλλον.

(πηγή: ΑΜΠΕ)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/teachers/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399