Αυξάνεται η μαθητική διαρροή. 20,6% λιγότερες εγγραφές στην Λυκείου τη χρονιά 2010-2011

 

 

Με οριστική αποβολή από το σχολείο απειλούνται ολοένα και περισσότεροι μαθητές εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Τα ποσοστά όσων εγκαταλείπουν ης σπουδές τους μετά την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης (γυμνάσιο) είναι διαρκώς αυξανόμενα, ιδιαίτερα δε σε περιοχές της χώρας με χαμηλό δείκτη ευημερίας και υψηλή ανεργία. Συμφωνά με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας για το σχολικό έτος 2010-2011 όταν και εκδηλώθηκαν οι πρώτες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας οι μαθητές που ενεγράφησαν στην Α’ τάξη Λυκείου ήταν κατά 21.542 λιγότεροι σε σχέση με όσους αποφοίτησαν από τη Γ Γυμνασίου.

Πρόκειται για ποσοστό διαρροής 20,6%, χωρίς να είναι γνωστό εάν οι μαθητές αυτοί επέλεξαν να ενταχθούν πρόωρα στην αγορά εργασίας ή στράφηκαν νια φοίτηση στην υποβαθμισμένη τεχνικο-επαγγελματτκή εκπαίδευση.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από στοιχεία που περιλαμβάνονται σε έγγραφο της υφυπουργού Παιδείας κ. Εύης Χριστοφιλοπούλου ύστερα από ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Γιώργου Κοντογιάννη, ο αριθμός των μαθητών που αποφοίτησε από την Στ’ Δημοτικού κατά το οχολικό έτος 2009-2010 ήταν 99.169. Την επόμενη χρονιά (2010-201 1) στην Α΄ Γυμνασίου ενεγράφησαν 109.898 μαθητές, εκ των οποίων οι 106.010 ήταν ενεργοί , δηλαδή όσοι τελικά παρακολούθησαν μαθήματα. Τα στοιχεία διαφοροποιούνται σε ότι αφορά τη μετάβαση από το Γυμνάσιο στο Λύκειο. Είναι ενδεικτικό ότι κατά το σχολικό έτος 2009-2010 ο αριθμός των μαθητών που αποφοίτησαν από τη Γ Γυμνασίου πανελλαδικώς ήταν 104.939 μαθητές. Από αυτούς, όμως, την επόμενη χρονιά (2010-2011) ενεγράφησαν στην Α’ Λυκείου μόλις οι 83.397 μαθητές, έκτων οποίων ενεργοί ήταν οι 82.469.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ειδικά σε ό,τι αφορά το νομό της Ηλείας, τα στοιχεία δείχνουν πως η σχολική διαρροή μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ήταν 5,4%, ενώ το ποσοστό όσων εγκαταλείπουν το σχολείο μετά το δημοτικό έχει αυξηθεί κατά 1,98%. Τα στοιχεία των ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια δεν συμφωνούν απόλυτα μεταξύ τους για το ακριβές ποσοστό της πρόωρης σχολικής εγκατάλειψης. Σύμφωνα με την κ. Χριστοφιλοπούλου, η τελευταία ολοκληρωμένη έρευνα έγινε από το Παρατηρητήριο Μετάβασης και τα στοιχεία, που αφορούν το 2008, δείχνουν ότι η μαθητική διαρροή στο σύνολο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα ανέρχεται σε 12,81%. Η μαθητική διαρροή στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι πολύ μικρή (ποσοστό 0,8 1%) και αφορά σε ειδικές κοινωνικές ομάδες (τσιγγανόπαιδες κ.ά.).

Τα στοιχεία τοποθετούν τη χώρα μας στη μεσαία θέση σε σύγκριση με ης άλλες χώρες της Ε.Ε. Το σχολικό έτος 2010-2011 οι μαθητές που ενεγράφησαν στην Α’ τάξη Λυκείου ήταν κατά 21.542 λιγότεροι σε σχέση με όσους αποφοίτησαν απάτη Γ’ Γυμνασίου Χριστοφιλοπούλου στο έγγραφο της, υπογραμμίζοντας ότι δρομολογούνται μέτρα για την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής, τα οποία μάλιστα θα είναι στοχευμένα στις προβληματικές περιοχές.

(Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ)

 

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/teachers/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399