«Όσα δεν μπαίνουν στη βαλίτσα» Μαθητικός διαγωνισμός με θέμα τους πρόσφυγες

math_diagonismos_prosfyges_1Από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ευαισθητοποίησης των Νέων (Στη φωτογραφία, η ιστορική σκηνή για το προσφυγικό που απαθανάτισε ο εκλιπών Γιάννης Μπεχράκης)

Προκηρύσσουν τον 23ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικής Δημιουργίας, έναν θεσμό που ξεκίνησε το 1994. Το θέμα του διαγωνισμού για τη σχολική χρονιά 2019-2020 είναι «Όσα δεν μπαίνουν στη βαλίτσα».

Στο Διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος μαθητές και μαθήτριες από όλη τη χώρα, που φοιτούν στην πρωτοβάθμια (Νηπιαγωγείο, Δ’, Ε’ και ΣΤ’ Τάξη Δημοτικού) και δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Γ’ Γυμνασίου και Α’ Λυκείου), μεταξύ των οποίων και μαθητές πρόσφυγες των αντίστοιχων ηλικιακών ομάδων, που φοιτούν σε τάξεις υποδοχής. Οι συμμετοχές μπορούν να είναι ατομικές ή ομαδικές, δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να εκφράσουν τη γνώμη, τις σκέψεις και τις ιδέες τους μέσα από κείμενα, αφίσες, ζωγραφιές ή κολλάζ, ανάλογα με την κατηγορία συμμετοχής στο Διαγωνισμό για κάθε Τάξη.

Οι συμμετοχές αποστέλλονται συγκεντρωτικά από τη διεύθυνση των σχολικών μονάδων στα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Αθήνα (Μιχαλακοπούλου 91) υπόψη του Τομέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου 2020. Ειδική επιτροπή θα αξιολογήσει όλες τις συμμετοχές και όσες διακριθούν θα λάβουν ως βραβείο μια στιγμιαία φωτογραφική μηχανή (instant camera), ενώ όλα παιδιά θα λάβουν αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής από την Ύπατη Αρμοστεία. Οι βραβευθείσες συμμετοχές θα προβληθούν μέσω των ιστοσελίδων της Ύπατης Αρμοστείας και των φορέων της Επιτροπής Ευαισθητοποίησης Νέων.

Κάθε δύο δευτερόλεπτα 1 άνθρωπος στον κόσμο αναγκάζεται να εκτοπιστεί βίαια. Άνθρωποι που ξεριζώνονται από τον πόλεμο, τη βία και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να βρουν ασφάλεια, προστασία και ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τις οικογένειές. Τις περισσότερες φορές κουβαλούν μαζί τους όσα χωρούν στις λίγες αποσκευές τους, αλλά με τις κατάλληλες ευκαιρίες συμβάλλουν όλοι, ο καθένας με τον δικό του μοναδικό τρόπο, στις χώρες στις οποίες αναζήτησαν καταφύγιο. Κουβαλούν μαζί τους τα ταλέντα, τις γνώσεις, τις δεξιότητες, τις ελπίδες, τα όνειρά τους και ακόμα περισσότερα. Πράγματα που δεν χωρούν σε μια βαλίτσα.

Ας σκεφτούμε, πώς θα ήταν ο κόσμος μας αν τόσοι άνθρωποι μέσα στην ιστορία δεν είχαν βρει καταφύγιο σε μια άλλη χώρα, όταν η δική τους δεν μπορούσε πια να τους προστατεύσει. Πόσα θα χάναμε από την κοινή μας ζωή αν οι άνθρωποι έχαναν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν το ταλέντο και τις δεξιότητές τους; Τι θα γινόταν αν ο Albert Einstein δεν έβρισκε καταφύγιο στην Αμερική; Πώς θα ήταν η επιστήμη της ψυχανάλυσης σήμερα αν ο Sigmund Freud δεν είχε διαφύγει από την Αυστρία; Αν ο Victor Hugo δεν είχε την ευκαιρία να συνεχίσει το γράψιμο αφού άφησε τη Γαλλία;

Στην Επιτροπή Ευαισθητοποίησης των Νέων συμμετέχουν εκπρόσωποι από το Υπουργείο  Παιδείας,  Έρευνας  και Θρησκευμάτων, το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, την Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης – ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ., τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας – Ι.Π.Ε.Μ, την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, την Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Πολιτιστικών Θεμάτων (ΠΕΕΠΟΘΕ), το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, το Κέντρο Διαπολιτισμικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον Συνήγορο του Πολίτη, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Δείτε εδώ τις οδηγίες συμμετοχής και τις κατηγορίες του Διαγωνισμού: https://www.unhcr.org/gr/mathitikos_diagonismos_2019

Ιστοσελίδες: www.unhcr.gr | www.withrefugees.org

estia.unhcr.gr/en/home/ 

αφίσα

math_diagonismos_prosfyges2math_diagonismos_prosfyges3Συνοδευτική επιστολή του ΚΕΜΕΤΕ

Αγαπητοί και αγαπητές,

Με χαρά σας ενημερώνουμε ότι ανακοινώθηκε η έναρξη του  23ου Μαθητικού Διαγωνισμού για τους πρόσφυγες μετά τη σχετική έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας.

Επισυνάπτουμε το Δελτίο Τύπου και τις αφίσες του Διαγωνισμού. Όπως κάθε χρόνο, η συμβολή σας στη διάχυση της πληροφορίας είναι πολύ σημαντική για να φτάσει σε όσο γίνεται περισσότερους και περισσότερες εκπαιδευτικούς και σχολεία. Τη σχετική σελίδα για τον Διαγωνισμό (https://www.unhcr.org/gr/13261-osa_den_mpainoun_sti_valitsa.html) μπορείτε να την κάνετε share και στα social media του φορέα σας.

Καταληκτική ημερομηνία για τον Διαγωνισμό είναι η 14η  Φεβρουαρίου 2020, οπότε και θα ξεκινήσει το στάδιο της αρχειοθέτησης και στη συνέχεια της αξιολόγησης.

Με την ευκαιρία, πέραν του διαγωνισμού, σας ενημερώνουμε για το νέο εκπαιδευτικό υλικό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με τίτλο «Μαθαίνουμε για τους πρόσφυγες», σχεδιασμένο για χρήση σε τάξεις όπου φοιτούν και παιδιά πρόσφυγες με δραστηριότητες, ασκήσεις και σειρά επεξηγηματικών βίντεο που στόχο έχουν τόσο την ενημέρωση σχετικά με το θέμα που επεξεργάζεται το υλικό, όσο και τη δημιουργία ενός κλίματος ηρεμίας και σεβασμού μέσα στην τάξη.

Τέλος το υλικό, περιέχει δύο ξεχωριστούς οδηγούς σχετικά με τον τρόπο απόκτησης μιας νέας γλώσσας  και το ψυχικό τραύμα  παρέχοντας χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές στους εκπαιδευτικούς που έχουν μαθητές πρόσφυγες στην τάξη τους και μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα άγχους και ψυχικού τραύματος.

Για το ΔΣ του ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ.

(Πηγή: alfavita.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/teachers/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399