NYT: Αυτές είναι οι πιο επικίνδυνες δραστηριότητες για τη διασπορά του κορονοϊού – Τι λένε 700 επιδημιολόγοι

diaspora_covidΤα εμβόλια δεν θα επαναφέρουν τη ζωή μας στην κανονικότητα από την μία μέρα στην άλλη, επισημαίνουν οι επιδημιολόγοι ενώ δεν κρύβουν πως ο κορονοϊός μπορεί να άλλαξε για πάντα κάποια κομμάτια της ζωής μας.

Σε μια άτυπη έρευνα των New York Times στην οποία συμμετείχαν 700 επιδημιολόγοι, οι μισοί δήλωσαν πως η συμπεριφορά τους δεν θα αλλάξει μέχρι να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού ενώ τρεις στους δέκα δήλωσαν πως θα κάνουν μερικές αλλαγές στην καθημερινότητά τους μόλις εμβολιαστούν οι ίδιοι. Μόνο ένα μικρό ποσοστό επεσήμανε ότι θα μπορέσουμε να ανασάνουμε πιο ελεύθερα το καλοκαίρι εφόσον εμβολιαστεί ο πληθυσμός με πολύ αποτελεσματικά εμβόλια.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι επιδημιολόγοι δείχνουν επιφυλακτικοί τονίζοντας ότι θα πάρει έναν χρόνο, ίσως και περισσότερο, ώστε όλες οι δραστηριότητες να ξεκινήσουν και πάλι με ασφάλεια ενώ δεν κρύβουν ότι μπορεί κάποια κομμάτια της ζωή μας να μην γίνουν ποτέ όπως ήταν πριν από την πανδημία.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας του UCLA, Kάριν Μάικλς, εκτιμά ότι θα περάσουν πιθανώς πολλά χρόνια προτού μπορέσουμε να γυρίσουμε περίπου στον τρόπο ζωής που είχαμε συνηθίσει. «Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό», λέει.

Οι επιδημιολόγοι ανησυχούν για πολλές άγνωστες παραμέτρους, όπως η διάρκεια της ανοσίας, οι πιθανές μεταλλάξεις του κορονοϊού, οι προκλήσεις στη διανομή του εμβολίου και η πιθανή απροθυμία ορισμένων ομάδων του πληθυσμού να εμβολιαστούν. Οι ίδιοι ζουν με πολύ αυστηρότερες προφυλάξεις από το μέσο Αμερικανό καθώς έχουν μάθει από την περασμένη άνοιξη πολλά περισσότερα για τους τρόπους διασποράς του κορονοϊού και τι μπορεί να τον φρενάρει.

Ποιες δραστηριότητες θεωρούν ως πιο επικίνδυνες για τη διασπορά του κορονοϊού

Οι ΝΥΤ ρώτησαν τους επιδημιολόγους ποιες δραστηριότητες της καθημερινής ζωής έκαναν τον τελευταίο μήνα και από τις 23 που τους παρέθεσαν, μόνον στις τρεις απάντησαν καταφατικά: συναντήσεις με φίλους σε εξωτερικούς χώρους, μεταφορά αλληλογραφίας χωρίς προφυλάξεις και κοντινές έξοδοι, όπως μετάβαση σε παντοπωλείο και φαρμακείο.

Από την άλλη απέφυγαν σε συντριπτικό ποσοστό άλλες δραστηριότητες: παρουσία σε αθλητικές οργανώσεις, θέατρα και κινηματογράφους, σε γάμους ή κηδείες ή επαφές με άτομα που δεν γνωρίζουν καλά. Τρεις στους τέσσερις είπαν ότι θα κάνουν Χριστούγεννα, ή άλλες γιορτές το χειμώνα μόνον με μέλη των νοικοκυριών τους ή προτιμούν να μη γιορτάσουν.

Όσον αφορά στις ασφαλέστερες και τις πιο επικίνδυνες δραστηριότητες στη σχετική λίστα, οι περισσότεροι επιδημιολόγοι συμφώνησαν ότι ανησυχούν λιγότερο για δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους και άγγιγμα επιφανειών και περισσότερο για δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους, ειδικά με μεγάλες ομάδες ατόμων.

Λιγότερο επικίνδυνες δραστηριότητες θεωρούν:

– Παραλαβή αλληλογραφίας από το γραμματοκιβώτιο χωρίς προφυλάξεις (75%)

– Πεζοπορία ή συγκεντρώσεις με φίλους σε εξωτερικούς χώρους (72%) – Μετάβαση σε παντοπωλείο ή φαρμακείο (46%)

Περισσότερο επικίνδυνες θεωρούν:

– Γεύμα σε εστιατόριο σε κλειστό χώρο (44%)

– Παρουσία σε γάμο ή κηδεία (43%)

– Παρακολούθηση αγώνων, θεατρικών έργων ή συναυλιών (35%)

Πολλοί από τους επιδημιολόγους αυτούς δήλωσαν απογοητευμένοι που δεν κατάφεραν οι Αρχές να περάσουν στον αναγκαίο βαθμό στην κοινή γνώμη τα μηνύματα για την ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας και που ένας αυξανόμενος αριθμός των Αμερικανών δείχνουν να δυσπιστούν απέναντι στην επιστήμη. Εξέφρασαν μάλιστα το φόβο ότι η πολιτικοποίηση μέτρων, όπως η χρήση μάσκας προστασίας και η απομόνωση στο σπίτι, θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Πώς βλέπουν το μέλλον; Με μάσκες και τηλεργασία

Ορισμένοι από τους ερωτηθέντες είπαν ότι κάποιοι τομείς της ζωής θα μπορέσουν ίσως, χάρη στα εμβόλια, να αρχίσουν να επιστρέφουν στην κανονικότητα κάποια στιγμή το ερχόμενο καλοκαίρι. Οι περισσότεροι, ωστόσο, – όπως και άλλοι συνάδελφοί τους ανά την υφήλιο – θεωρούν ότι η χρήση μάσκας θα πρέπει να συνεχιστεί, ιδιαίτερα σε μέρη όπου επικρατεί συνωστισμός ή όταν οι χρήστες νιώθουν άρρωστοι. «Αναμένω να γίνει μέρος της καθημερινής μου ζωής η χρήση μάσκας ακόμη και μετά την χρήση εμβολίου», λέει η Έιμι Χομπς, της Σχολής Bloomberg Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Πολλοί από τους επιδημιολόγους είπαν ότι σκοπεύουν να συνεχίσουν τουλάχιστον εν μέρει την τηλεργασία, κάποιοι δήλωσαν ότι θα διστάζουν να δίνουν χειραψίες και αγκαλιές, να βρίσκονται σε μέρη γεμάτα κόσμο ή να ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Άλλοι προειδοποίησαν ότι ακόμη κι όταν υποχωρήσουν οι κίνδυνοι από την πανδημία, κάποιες από τις συνέπειές της θα διατηρηθούν για αρκετό διάστημα, όπως οι επιπτώσεις της απομόνωσης στους αναπτυσσόμενους εγκεφάλους των παιδιών, ή ο φόβος και η θλίψη για τον αριθμό των ασθενών και των θυμάτων.

(Πηγή: enikos.gr)

Share
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399