Η ΒΙΔΡΑ (LUTRA lutra)

H Ενυδρίδα ή Βίδρα είναι ένα μικρόσωμο θηλαστικό, με μακρύ λαιμό και ουρά. Ζει στις όχθες των ποταμών και των λιμνών και είναι δείκτης καθαρότητας των νερών. Βρίσκεται επίσης σε πολλές βραχώδεις ακτές της βόρειας Ευρώπης.

Η Βίδρα, όπως είναι γνωστότερη, ανήκει στην ίδια οικογένεια με τις νυφίτσες και τα κουνάβια. Είναι υδρόβιο ζώο. Έχει μήκος περίπου ένα μέτρο και πάχος 8-10 κιλά. Η φωλιά της βρίσκεται πάντα κοντά σε νερό, είναι υπόγεια και έχει δύο ανοίγματα. Τρέφεται κυρίως με ψάρια, χέλια, βατράχους, αλλά και μικρά υδρόβια πτηνά. Γεννά 2-3 μικρά το χρόνο, που τα φροντίζει το θηλυκό.

Σύμφωνα με παλιότερες καταγραφές, θεωρείται ότι στη χώρα μας υπάρχει ένας από τους πυκνότερους και με μεγάλη εξάπλωση πληθυσμούς Βίδρας στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα η Βίδρα ζει κατά κύριο λόγο στην Ήπειρο. Μικρές ομάδες βρίσκονται επίσης στην Κέρκυρα και στην Εύβοια.

Η ρύπανση των υδάτων είναι η σημαντικότερη απειλή που αντιμετωπίζει το είδος. Η χρήση εντομοκτόνων, όπως DDT/DDE και ο υδράργυρος, τα μη επεξεργασμένα λύματα και οι ατμοσφαιρικοί ρύποι, η αποξήρανση των υγροτόπων καθώς και τα υδροηλεκτρικά φράγματα έχουν συντελέσει στη σημαντικότερη μείωση των πληθυσμών στον πλανήτη. Από τη στιγμή που το είδος αυτό αποτελεί δείκτη υγείας των νερών που ζει, η Ε.Ε. έχει ανακηρύξει τη Βίδρα προστατευόμενο είδος και την έχει συμπεριλάβει στη Σύμβασή της του 1979, για την προστασία της ευρωπαϊκής πανίδας και των φυσικών βιοτόπων.

Share
Κατηγορίες: Οι καλοί μου φίλοι - τα ζώα. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/kids/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399