Απειλούνται με λουκέτο 30 και πλέον φορείς παιδικής προστασίας πανελλαδικά

 

Σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησε η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» στην οποία συμμετείχαν και 21 ακόμα φορείς παιδικής προστασίας από όλη την Ελλάδα, αναδείχτηκαν σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μη κερδοσκοπικοί αυτοί οργανισμοί που οδηγούνται σε οικονομική εξαθλίωση.

Ο κ. Χρήστος Μπαρτσόκας, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» συνόψισε τα προβλήματα των φορέων στα παρακάτω:

1. Την υπο-χρηματοδότησή τους από την Περιφέρεια χωρίς να υφίσταται μέχρι σήμερα ένα αντικειμενικό σύστημα κατανομής πόρων.

2. Την καθυστέρηση καταβολής νοσηλίων από τα συμβαλλόμενα ασφαλιστικά ταμεία των φορέων.

3. Την περικοπή τακτικών επιχορηγήσεων στο τέλος του χρόνου χωρίς καμία προειδοποίηση και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αδυναμία υλοποίησης του τακτικού προϋπολογισμού των φορέων.

4. Τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας των κοινωφελών σωματείων και τέλος

5. Τη φορολόγηση των δωρεών, που έχει ήδη επιφέρει σημαντική μείωση των εσόδων από αυτή την πηγή, εφόσον λειτουργεί ως σημαντικό αντικίνητρο τόσο για τους ευαισθητοποιημένους κοινωνικούς φορείς όσο και για τα φυσικά πρόσωπα.

Ο κ. Ιωάννης Παπαδάτος. Δ/της Μ.Ε.Θ. του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α.  Κυριακού» και μέλος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» δήλωσε:

«Μαζευτήκαμε σήμερα 31 φορείς που στηρίζουν τα παιδιά σε ανάγκη, χωρίς να είμαστε συνδικαλιστές – όλοι με ένα σκοπό, να μην αφήσουμε τα παιδιά και τους νέους με προβλήματα αβοήθητους, να παλεύουν με τα προβλήματά τους».

Τέλος ο κ. Γεώργιος Παπαδάκης, Πρόεδρος του Ι.Κ.Ε. Χατζηπατέρειο Κ.Α.Σ.Π. κάλεσε τους αρμόδιους της πολιτείας να βρουν άμεσα λύση για τα παιδιά σε ανάγκη και τις οικογένειές τους που θα μείνουν ακάλυπτα από θεραπείες, φιλοξενία και εκπαίδευση, αν κλείσουν οι φορείς παιδικής προστασίας ή μειωθούν τα βοηθήματα – κοινωνικά επιδόματα, και τόνισε την ανάγκη να τροποποιηθούν τα άρθρα του φορολογικού νόμου που αποτελούν αντικίνητρο για τους υποψήφιους χορηγούς και δωρητές και προβλέπουν τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας των κοινωφελών φορέων με αποτέλεσμα να συρρικνώνουν τα ήδη ισχνά εισοδήματά τους.

Το σύνολο των φορέων Παιδικής Προστασίας που δημοσιοποίησαν με τον πιο έντονο τρόπο την αντίθεσή τους στην «φροντίδα» που του επιφυλάσσει η Πολιτεία, εξυπηρετούν πανελλαδικά 15.360 παιδιά με νοητική στέρηση, αυτισμό, πολλαπλές αναπηρίες, ψυχολογικά προβλήματα και βαριές αρρώστιες. Στις εγκαταστάσεις τους απασχολούνται 1378 εργαζόμενοι, αρκετοί από τους οποίους (στους 13 από τους 31 φορείς) συνεχίζουν να εργάζονται χωρίς να τους έχουν καταβληθεί αποδοχές από 2 έως και 8 μηνών.

Στις συνολικές δαπάνες λειτουργίας των οργανισμών συνολικού ετήσιου προϋπολογισμού 40 εκατομμυρίων ευρώ, η κρατική επιχορήγηση είναι περίπου 8 εκατομμύρια και μάλιστα οι 20 από τους επιχορηγούμενους φορείς ενώ έπρεπε να τους είχε καταβληθεί τον περασμένο Φεβρουάριο η 1η δόση, ακόμα περιμένουν ενώ δεν τους έχει γνωστοποιηθεί και το τελικό συνολικό ετήσιο ποσό που δικαιούνται να λαμβάνουν.

Την συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ συντόνισε ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας.

 

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399