Φιλάσθενοι μαθητές λόγω ασιτίας και στην Κύπρο

Αυξάνονται τα κρούσματα των άπορων παιδιών – Πρόβλημα σίτισης αντιμετωπίζουν πολλά παιδιά δημοτικών σχολείων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να παρακολουθήσουν κανονικά τα μαθήματά τους, ενώ εμφανίζουν, την ίδια ώρα, προβλήματα υγείας

ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ των ευπόρων ζητούν οι σύνδεσμοι γονέων και οργανωμένα σύνολα

Εξασθενημένα, λόγω ασιτίας, είναι αρκετά παιδιά που φοιτούν στη δημοτική εκπαίδευση. Οι αριθμοί των άπορων μαθητών αυξάνονται, όπως επίσης και τα κρούσματα νοσηρότητας, λόγω ασιτίας.

Τα παιδιά φαίνεται να είναι τα θύματα των κοινωνικών μέτρων που έχουν ληφθεί, λόγω της οικονομικής στενότητας, αφού το πορτοφόλι των γονιών τους ήδη έχει… αδειάσει.

Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης, Χρύσανθος Πιερή, επιβεβαίωσε την αύξηση του αριθμού των άπορων μαθητών, καθώς και τα επακόλουθα προβλήματα στη μαθησιακή εκπαίδευση των παιδιών.

«Αυξήθηκαν οι αριθμοί των παιδιών που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα. Ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια, οι σύνδεσμοι γονέων και σε συνεργασία με άλλους κοινωνικούς φορείς, όπως εκκλησίες και οργανωμένα σύνολα, έχουν αναλάβει την οικονομική συνδρομή τους είτε με χορήγηση φαγητού είτε άλλως πως», ανέφερε.

Μέλημα του συνδέσμου γονέων πρόσθεσε, είναι όπως το Υπουργείο Παιδείας αναλάβει δράση για την παραχώρηση, σε οργανωμένη βάση, συσσιτίου των παιδιών στα σχολεία.

«Το Υπ. Παιδείας αποκάλυψε πρόσφατα ότι ένα στα δέκα παιδιά σήμερα αντιμετωπίζουν δυσκολίες για τη σίτισή τους, και θα πρέπει αυτά τα παιδιά να τα στηρίζουμε. Υπολογίζουμε ότι μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου θα εξαγγελθεί ο τρόπος παραχώρησης του συσσιτίου, μέσω των σχολικών κυλικείων, αφού βρισκόμαστε σε διαβουλεύσεις για το θέμα», τόνισε. Σύμφωνα με τον κ. Πιερή, κατά την περσινή χρονιά οι γονείς στήριξαν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη δωρεάν διάθεση των φρούτων και λαχανικών στα σχολεία, το οποίο όχι μόνο υπογράμμισε τη σημασία της υγιεινής διατροφής, αλλά και συνέβαλε στην κάλυψη των διατροφικών αναγκών των παιδιών.

Ένα πρόγραμμα το οποίο ήταν σε πιλοτική βάση. «Αν το Υπ. Παιδείας λάβει μία και μόνο απόφαση να επιτηρεί καλύτερα τις σχολικές μονάδες, ούτως ώστε να μην υπάρχουν σοβαρές ζημιές, τότε θα εξοικονομούνται πολλά χρήματα για να διατίθενται για τη σίτιση των παιδιών. Κατά την περασμένη σχολική χρονιά, το Υπουργείο δαπάνησε 7 εκ. για να συντηρήσει και να επιδιορθώσει σχολεία. Εμείς υποστηρίζουμε ότι με μία και μόνο κίνηση, αν δαπανηθούν πολύ λιγότερα χρήματα για τις επιδιορθώσεις ζημιών, θα εξοικονομηθούν τα χρήματα και θα υπάρχει κονδύλι για να σιτιστούν πολλά παιδιά δωρεάν», τόνισε.

Προβλήματα αναιμίας

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Διατροφολόγων Κύπρου, Ελένη Αντρέου, μιλώντας στη «Σημερινή», επισήμανε ότι η έλλειψη πρωτεΐνης και ενέργειας από το καθημερινό διατροφολόγιο των παιδιών οδηγεί στη μείωση της ανάπτυξής τους.

«Στις κρίσιμες ηλικίες ανάπτυξης, που είναι από 3-9 χρονών, αν δεν υπάρχει σωστή διατροφή, μπορεί να αφήσει μόνιμα κατάλοιπα στον οργανισμό. Λόγω υποσιτισμού, προκαλούνται προβλήματα αναιμίας, όπως χαμηλό σίδηρο, χαμηλή αιμοσφαιρίνη κτλ. Επίσης πολλά παιδιά παρουσιάζουν συμπτώματα κούρασης και αλωπεκίασης, ενώ έχει διαφανεί ότι κάποια παιδιά που έχουν διαχρονικά προβλήματα αναιμίας, παρουσιάζουν μείωση της μαθησιακής τους ανάπτυξης», επισήμανε.

Η κ. Αντρέου, τόνισε, περαιτέρω ότι από την ασιτία και την έλλειψη πρωτεΐνης τα παιδιά έχουν προβλήματα με την οστική τους μάζα. «Όταν δεν καταναλώνουν γάλα, αρχίζουν τα προβλήματα στα δόντια, ενώ σημειώνεται μειωμένη ανάπτυξη οστών. Η λανθασμένη διατροφή ή και η σχεδόν καθόλου, προκαλεί επίσης και γαστρεντερολογικά προβλήματα στα παιδιά, που έχουν συμπτώματα πόνου στα έντερα, διάρροιες και εξασθένηση του ανοσοποιητικού τους συστήματος».

Κινήσεις ενόψει εορτών

Εξάλλου, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης, Χρύσανθος Πιερή, ήδη άρχισαν να γίνονται κινήσεις, ώστε να παραχωρηθούν στα άπορα παιδιά, είδη ένδυσης και υπόδησης, εκτός από το φαγητό.

«Οι σύνδεσμοι γονέων είναι πολύ ευαισθητοποιημένοι με τις περιπτώσεις των άπορων παιδιών, ενώ ήδη είχαμε ενδιαφέρον από ιδιώτες επιχειρηματίες και εταιρείες, που εξέφρασαν την επιθυμία τους να βοηθήσουν με κάθε τρόπο τα παιδιά και τις οικογένειές τους», ανέφερε. «Ας ακολουθήσουν το παράδειγμα συγκεκριμένης εταιρείας, η οποία από τα χρήματα του Ταμείου Προνοίας των υπαλλήλων θα αγοράσει είδη ένδυσης και υπόδησης για τα άπορα παιδιά που φοιτούν σε πέντε δημοτικά σχολεία της Κύπρου», υπέδειξε. Ο κ. Πιερή προέβη, επίσης, σε έκκληση προς όλους τους πολίτες, οι οποίοι μπορούν να συμβάλουν στη σίτιση των άπορων παιδιών όπως και στις ανάγκες τους.

Η παιδική φτώχια

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία έκθεσης για τη φτώχια και τον κοινωνικό αποκλεισμό στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έγινε για την Κυπριακή Προεδρία με τη συμβολή του Προγράμματος της ΕΕ 2007-2013 για την εργασία και την κοινωνική αλληλεγγύη. Σύμφωνα με την έκθεση, 25,4 εκατ. (27%) παιδιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Ειδικότερα τα 19,2 εκατ. ζουν σε νοικοκυριά των οποίων το εισόδημα είναι κάτω από το όριο της φτώχιας.

Επιπλέον το 12,4% του παιδικού πληθυσμού της ΕΕ αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της παρατεταμένης φτώχιας. Μόνο σε τέσσερα κράτη-μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, τα παιδιά βρίσκονται σε λιγότερο κίνδυνο από το σύνολο του πληθυσμού της Ε.Ε. Τα άλλα τρία κράτη-μέλη είναι η Δανία, η Σλοβενία και η Φινλανδία. Η έκθεση παρουσιάστηκε χθες σε Συνέδριο της Κυπριακής Προεδρίας με θέμα Επενδύοντας στα Παιδιά:

Αποτρέποντας και Αντιμετωπίζοντας την παιδική φτώχια και κοινωνικό αποκλεισμό, προωθώντας την παιδική ευζωία. Εξάλλου σε χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη, για την παρουσίαση διήμερου συνεδρίου που αρχίζει τη Δευτέρα, στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας, η Υπ. Εργασίας, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, αναφέρθηκε στα προβλήματα των νέων, μεταξύ των οποίων είναι και η φτώχια.

«Σήμερα 5,5 εκ. νέοι σε όλη την Ευρώπη αναζητούν εργασία, ενώ ακόμα και όσοι απασχολούνται, βρίσκονται αντιμέτωποι με πραγματικά ή δυνητικά προβλήματα, όπως ο επισφαλής και ευάλωτος χαρακτήρας των θέσεών τους, η φτώχια, παρά τη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας, οι άτυπες μορφές απασχόλησης, η υποαπασχόληση ή οι θέσεις εργασίας χαμηλής ποιότητας», σημείωσε, μεταξύ άλλων, η Υπουργός.

(πηγή: Η Σημερινή)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399