Μάθετε για τη νόσο Χειρών, Ποδιών και Στόματος και προφυλάξτε τα παιδιά

Τι είναι η νόσος χειρών, ποδιών και στόματος; Η νόσος χειρών, ποδιών και στόματος είναι μια λοίμωξη η οποία προκαλείται από έναν εντεροϊό που καλείται coxsackie (συγκεκριμένα τον τύπο Α16).
Αυτή η ιογενής λοίμωξη μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά συνήθως πλήττει μικρά παιδιά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου. Ο ιός που προκαλεί τη λοίμωξη, απαντάται στο σάλιο και μεταδίδεται από το ένα παιδί στο άλλο μέσω του αέρα ή της επαφής (όπως οι ιοί που ενοχοποιούνται για το κρυολόγημα). Ο συγκεκριμένος ιός μπορεί να επιβιώσει στην επιφάνεια παιχνιδιών για αρκετά μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Η περίοδος επώασης (δηλαδή, η περίοδος που απαιτείται για την ανάπτυξη του ιού στο σώμα μέχρις ότου εκδηλωθούν τα συμπτώματα) διαρκεί 4-6 ημέρες. Το παιδί μπορεί να μεταδώσει τη νόσο για 1-2 εβδομάδες αφότου εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα. Πώς εκδηλώνεται η νόσος χειρών, ποδιών και στόματος; Όπως δηλώνει η ονομασία της, εκδηλώνεται κυρίως στις παλάμες, τα πέλματα και τη στοματική κοιλότητα. Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι τα μικρά, επώδυνα έλκη στη στοματική κοιλότητα, καθώς και ένα δερματικό εξάνθημα, το οποίο αποτελείται από μικρές φυσαλίδες που εμφανίζονται στις παλάμες και τα πέλματα. Το εξάνθημα μπορεί να εκδηλωθεί και σε άλλα σημεία του σώματος, όπως οι γλουτοί. Στα συνοδευτικά συμπτώματα περιλαμβάνονται ο πυρετός, η ανορεξία και η ευερεθιστότητα. Άλλα παιδιά μπορεί να έχουν πονοκέφαλο, πονόλαιμο και μειωμένη ενέργεια. Πώς αντιμετωπίζεται η νόσος χειρών, ποδιών και στόματος; Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία. Καθησυχάστε το παιδί και συνεχίστε να του δίνετε στερεά και υγρή τροφή. Πρέπει να πλένετε τα χέρια σας αφότου σκουπίσετε τη μύτη του παιδιού, μετά την αλλαγή πάνας ή την επίσκεψη στην τουαλέτα, καθώς και πριν από την ετοιμασία του φαγητού. Αν το παιδί έχει προσβληθεί από μια πιο βαριά λοίμωξη και δεν λαμβάνει αρκετά υγρά ώστε να προληφθεί η αφυδάτωση, θα πρέπει να εξεταστεί από γιατρό. Τα αντιβιοτικά δεν βοηθούν, όπως συμβαίνει σε όλες τις ιογενείς λοιμώξεις. Συνήθως το παιδί αυτοθεραπεύεται. Τα συμπτώματα διαρκούν 7-10 ημέρες. Τα παιδιά που έχουν προσβληθεί από τη λοίμωξη, μπορούν να συνεχίσουν να πηγαίνουν κανονικά στο σχολείο ή το νηπιαγωγείο, εφόσον νιώθουν αρκετά καλά ώστε να μετάσχουν σε δραστηριότητες.

(πηγή: Εγκυκλοπαίδεια Υγείας του Παιδιού, Εκδόσεις Διόπτρa, newsitsamea.blogspot.gr)

Share
Κατηγορίες: Το παιδί και τα μάτια σας!. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399