Επιρρεπή στα ατυχήματα είναι τα κουρασμένα παιδιά

Νέα Υόρκη: Πολλοί γονείς γνωρίζουν εκ πείρας ότι τα κουρασμένα παιδιά είναι περισσότερο επιρρεπή στους τραυματισμούς, αλλά τώρα μια αμερικανική έρευνα έρχεται να το τεκμηριώσει.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Public Health Nursing, η Δρ Χριστίνα Κουλουγλιώτη του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ τη Νέα Υόρκη επισημαίνει ότι οι μητέρες καταλαβαίνουν ότι τα παιδιά τους δεν κοιμούνται επαρκώς αλλά δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν να θεωρήσουν αυτό το πρόβλημα ως αιτία για τους περισσότερους τραυματισμού τους.

Η ερευνήτρια και οι συνεργάτες της συνέλεξαν πληροφορίες για τον ύπνο από 278 μητέρες όταν τα παιδιά τους ήταν τριών ετών και πάλι μετά από έναν χρόνο. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ιατρικά αρχεία για να καθορίσουν τον αριθμό των μη ηθελημένων τραυματισμών που χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα και τα παιδιά είχαν υποστεί σε ηλικία από 18 μηνών μέχρι και τεσσάρων ετών.

Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος, 82 παιδιά, σχεδόν το 30%, υπέστησαν συνολικά 125 τυχαίους τραυματισμούς, οι περισσότεροι από πτώσεις ή προσκρούοντας πάνω σε αντικείμενα.

Για το σύνολο της ομάδας, οι μητέρες ανέφεραν ότι τα παιδιά τους κοιμόντουσαν από πέντε έως 17 ώρες κάθε βράδυ. Το 56% των παιδιών κοιμόντουσαν επαρκώς, δηλαδή περίπου 11 ώρες κάθε βράδυ για τα παιδιά τριών έως έξι ετών.

Το υπόλοιπο 44% κοιμόταν ανεπαρκώς και αυτό ήταν σημαντικός προγνωστικός δείκτης των τραυματισμών, ακόμα και όταν οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν τον κίνδυνο όπως η μητρική ηλικία και η μόρφωση της και ο χαρακτήρας του παιδιού.

Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να κοιμούνται επαρκώς και να αποφεύγουν τους συχνούς, τυχαίους σοβαρούς τραυματισμούς, υιοθετώντας μια ομάδα σημαντικών καθημερινών συνηθειών που προάγουν τα τακτικά προβλέψιμα πρότυπα διατροφής και ύπνου.

(πηγή: health.in.gr)

Share
Κατηγορίες: Το παιδί και τα μάτια σας!. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399