Παιδικό άσθμα προκαλεί η ρύπανση των οχημάτων

Νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 10 ευρωπαϊκές πόλεις που δημοσιεύτηκε στο ευρωπαϊκό πνευμονολογικό περιοδικό “European Respiratory Journal”, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 14% των περιστατικών που αφορούν το χρόνιο παιδικό άσθμα οφείλεται στην έκθεση των παιδιών στην ατμοσφαιρική ρύπανση, που προκαλείται από την κυκλοφορία των οχημάτων.

Το ποσοστό αυτό είναι συγκρίσιμο με τις επιπτώσεις που έχει το παθητικό κάπνισμα στο άσθμα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το παθητικό κάπνισμα είναι αιτία για το 4% έως 18% των περιστατικών του παιδικού άσθματος.

Τα νέα ευρήματα έρχονται να αναδείξουν τη σημασία της καθαρής ατμόσφαιρας και την ανάγκη να βελτιωθεί η ποιότητά της στην Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χαρακτηρίσει το 2013 «Έτος Αέρα».

Αιτία οι τοξικές ουσίες

Μέχρι τώρα, η ρύπανση από τα οχήματα εθεωρείτο ότι απλώς πυροδοτεί τα οξεία συμπτώματα του άσθματος και ότι δεν ευθύνεται για το χρόνιο άσθμα.

Όμως, η νέα μελέτη, με επικεφαλής τη δρα Λάουρα Πέρεζ του Ελβετικού Ινστιτούτου Τροπικής και Δημόσιας Υγείας, δείχνει ότι οι τοξικές ουσίες που εκλύονται από τα οχήματα κατά μήκος των δρόμων όπου ζουν οι Ευρωπαίοι, σωρευτικά επιβαρύνουν τους πνεύμονες, με τελική συνέπεια το άσθμα.

«Η ρύπανση του αέρα ήταν ήδη γνωστό ότι πυροδοτεί συμπτώματα άσθματος, όμως είναι η πρώτη φορά που εκτιμήσαμε το ποσοστό των περιστατικών, τα οποία δεν θα είχαν συμβεί αν οι Ευρωπαίοι δεν είχαν εκτεθεί στη ρύπανση από το κυκλοφοριακό», επεσήμανε η Λάουρα Πέρεζ και τόνισε ότι τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία πρέπει να ληφθούν υπόψη από τις αρμόδιες Αρχές για να ληφθούν τα ανάλογα μέτρα.

(πηγή: healthyliving.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399