«Κόβουν» Μέχρι Και Τα Εμβόλια

Tης Λίνας Γιάνναρου

Εάν οι επίσημοι δείκτες καταδεικνύουν τις πληγές της εγχώριας οικονομίας, κάποιοι άλλοι, ανεπίσημοι, εμπειρικοί, αποκαλύπτουν βαθιά τραύματα στην καρδιά της ελληνικής οικογένειας. «Ο Έλληνας προτιμούσε να κόψει από το φαγητό του, παρά τα έξοδα για το παιδί. Για να φτάσει να ζητάει βοήθεια για βασικές παροχές, όπως τα εμβόλια, σημαίνει ότι πραγματικά το πρόβλημα είναι μεγάλο».

Η Υπατία Αναγνωστοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστολογίας-Εμβρυολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, το γνωρίζει από πρώτο χέρι. Από το 2011, όταν η οργάνωση εθελοντών γιατρών «Αποστολή Άνθρωπος», της οποίας υπήρξε συν-ιδρύτρια, έστρεψε το βλέμμα, από την Αφρική που έως τότε επιχειρούσε, στην Ελλάδα, πραγματοποιεί δωρεάν εμβολιασμούς σε ανασφάλιστους πολίτες. Μόνο από τον Ιούλιο του 2012 μέχρι σήμερα, οι 17 εθελοντές παιδίατροι της οργάνωσης έχουν εμβολιάσει 788 ανασφάλιστα παιδιά κυρίως σε Αττική, με τα αιτήματα συνεχώς να αυξάνονται. «Ο πληθυσμός της Ελλάδας ήταν ανέκαθεν πάρα πολύ καλά εμβολιασμένος», λέει η ίδια στην «Καθημερινή». «Σήμερα όμως βλέπουμε ακόμα και σε μεσοαστικές ή μεγαλοαστικές συνοικίες, όπως για παράδειγμα, στη Γλυφάδα, νέες οικογένειες να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν. Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν μείνει άνεργοι και έχουν χάσει την ασφάλειά τους».

Εμβολιασμούς ανασφάλιστων παιδιών αναλαμβάνει και το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Τους τελευταίους 14 μήνες έχουμε εμβολιάσει 3.600 ανασφάλιστα παιδιά. «Η αύξηση των μακροχρόνια ανέργων, αλλά και το χτύπημα που έχουν δεχθεί αυτοαπασχολούμενοι που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους και δεν μπορούν να πάρουν ενημερότητα και άρα να ασφαλιστούν, έχει δημιουργήσει έκρηξη αναγκών», αναφέρει στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης. «Βλέπεις στα μάτια των ανθρώπων την ευγνωμοσύνη που βρίσκουν μια νησίδα βοήθειας», συμπληρώνει. Πρόγραμμα δωρεάν εμβολιασμών υλοποιούν και οι Γιατροί του Κόσμου στο Πολυϊατρείο στο Πέραμα.

Ακόμα και όσοι εκ του νόμου δικαιούνται δωρεάν εμβόλια, οι κάτοχοι βιβλιαρίων απορίας, σήμερα δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Η μεγάλη ζήτηση έχει εξαντλήσει τα αποθέματα στα νοσοκομεία.

Ένα παιδί υποχρεούται βάσει του εθνικού εμβολιαστικού προγράμματος της χώρας να κάνει περίπου 15 εμβόλια μέχρι την ηλικία των 12 ετών. Αυτά κοστίζουν από 15 έως 90 ευρώ έκαστο, ενώ υπολογίζεται ότι το συνολικό κόστος όλων των εμβολίων που συνήθως γίνονται σε τρεις δόσεις ξεπερνά τα 400 ευρώ, ποσό απαγορευτικό σήμερα για πολλές οικογένειες. Σημειώνεται ότι εκτός από οχύρωση της υγείας των παιδιών, κάποια εμβόλια είναι απαραίτητα για την εγγραφή τους στο σχολείο.

Παρέχουν πλήρη κάλυψη

Η «Αποστολή Άνθρωπος», με το πρόγραμμα «Εμβολιά-ζουμε παιδιά ανασφάλιστα, όχι απροστάτευτα», που υλοποιείται με την αρωγή των Ιδρυμάτων Μποδοσάκη και Σταύρος Νιάρχος (αναλαμβάνουν την αγορά των εμβολίων), προσφέρει ολική κάλυψη των ανασφάλιστων παιδιών. Με εξαίρεση του εμβολίου της φυματίωσης το οποίο καλύπτεται ως επί το πλείστον από την υγειονομική υπηρεσία στα σχολεία και του εμβολίου κατά του ιού των κονδυλωμάτων σε έφηβες, προσφέρουν όλα τα εμβόλια για βρέφη, παιδιά και εφήβους. Μάλιστα, οι εθελοντές της οργάνωσης αναλαμβάνουν την παρακολούθηση του παιδιού μέχρι να ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα, δηλαδή μέχρι τους επαναληπτικούς εμβολιασμούς. Η «Αποστολή Ανθρωπος» καλύπτει εμβολιαστικά και τις οργανώσεις Παιδικά Χωριά SOS, Κιβωτός της Αγάπης, Πράξις και Κάριτας για πρόσφυγες. «Οι ανάγκες είναι μεγάλες, αλλά και η προσφορά το ίδιο», λέει η κ. Αναγνωστοπούλου. «Οι γιατροί που έρχονται σε μας δεν μπορούν να ξεκολλήσουν…».

(πηγή: Καθημερινή)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399