Η άσκηση αποτρέπει την εμφάνιση διαβήτη σε παιδιά

Συμβάλλει στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων

Η συστηματική άσκηση έχει πολλά ψυχολογικά και σωματικά οφέλη για το παιδί, συμβάλλοντας επίσης και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων όπως η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρτηριακή πίεση, κ.ά.

Ως φυσική δραστηριότητα, ορίζεται οποιαδήποτε σωματική κίνηση παράγεται από τους μύες και για την οποία απαιτείται ενέργεια. Για τη φυσική αδράνεια έχει διαπιστωθεί να είναι ο τέταρτος σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για την παγκόσμια θνησιμότητα.

Η συστηματική μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα – όπως το περπάτημα, το ποδήλατο, ή η συμμετοχή σε αθλήματα- έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία, διότι λειτουργεί τόσο προληπτικά, όσο και θεραπευτικά κατά του σακχαρώδους διαβήτη.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος, η οποία εμφανίζεται όταν το πάγκρεας α) δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή β) όταν το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη που παράγει, οπότε αυτό οδηγεί σε αυξημένη γλυκόζη στο αίμα (υπεργλυκαιμία).

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτόμενος ή παιδικός διαβήτης) χαρακτηρίζεται από έλλειψη της παραγωγής ινσουλίνης. Η αιτία αυτού του τύπου διαβήτη δεν είναι γνωστή, αλλά πιστεύεται ότι είναι το αποτέλεσμα ενός συνδυασμού γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αποδεδειγμένος τρόπος πρόληψης για τον διαβήτη τύπου 1.

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 (μη ινσουλινοεξαρτόμενος ή ενήλικος διαβήτης) προκαλείται από την αναποτελεσματική χρήση της ινσουλίνης από το ίδιο το σώμα. Συχνά, το παραπάνω μπορεί να είναι συνέπεια του υπερβολικού βάρους σώματος, της έλλειψης άσκησης και πιθανών γενετικής προδιάθεσης.

Τα τελευταία χρόνια, ο τύπου 2 διαβήτης έχει αυξηθεί κατά πολύ σε παιδιά και εφήβους. Η παγκόσμια αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας πιστεύεται ότι παίζουν καθοριστικό ρόλο. Η υγιεινή διατροφή και οι υγιεινές συνήθειες στον τρόπο ζωής είναι μια ισχυρή άμυνα εναντίον της νόσου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι ο σακχαρώδης διαβήτης έχει την τάση να αυξάνεται ανά τον κόσμο τόσο στους ενήλικες, αλλά και στα παιδιά. Περίπου 350 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από την ασθένεια και ο αριθμός αυτός είναι πιθανό να υπερδιπλασιαστεί μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

Το 2012, για πρώτη φορά, οι στατιστικές υγείας αναφέρθηκαν σε δεδομένα για τα άτομα με αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (περίπου 10% παγκοσμίως, ενώ σε κάποια νησιά του Ειρηνικού φθάνει και το 33%). Με την πάροδο του χρόνου, ο διαβήτης μπορεί να βλάψει την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία, τα μάτια, τους νεφρούς και τα νεύρα – προκαλώντας χρόνια προβλήματα και πρόωρο θάνατο.

Πρόσφατη έρευνα ανέφερε ότι μόλις 20-40 λεπτά αερόβιας άσκησης την ημέρα για 13 εβδομάδες μπορούν να βελτιώσουν παράγοντες κινδύνου για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε παιδιά, όπως: αντίσταση σε ινσουλίνη, μείωση σπλαχνικού λίπους και παχυσαρκίας, καλύτερη φυσική κατάσταση και επομένως καλύτερη υγεία.

(πηγή: mednutrition.gr)

Share
Κατηγορίες: Το παιδί και τα μάτια σας!. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399