Προβλήματα σε γαστρεντερικό και αναπνευστικό προκαλεί στα παιδιά η χαμηλή βιταμίνη Α

Πιο συχνά αρρωσταίνουν τα παιδιά όταν τα επίπεδα της βιταμίνης Α στον οργανισμό τους είναι χαμηλά.

Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας μελέτης που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Μίσιγκαν, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης A διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από ασθένειες του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού.

Στη μελέτη συμμετείχαν περίπου 2.800 παιδιά ηλικίας από πέντε έως δώδεκα ετών που κατοικούσαν στην Κολομβία και συγκεκριμένα στην Μπογκοτά.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, όσο πιο χαμηλά ήταν τα επίπεδα της βιταμίνης Α στον οργανισμό των παιδιών, τόσο περισσότερα ήταν τα περιστατικά εμετού, διάρροιας και πυρετού με βήχα.

Παλαιότερες έρευνες με θέμα την επίδραση της βιταμίνης Α στην υγεία των βρεφών και των παιδιών κάτω των πέντε ετών είχαν παρουσιάσει ασαφή αποτελέσματα, ακόμη και σε ό,τι αφορά την ανάγκη για τη χρήση συμπληρωμάτων.

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Nutrition, «οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί κατά το παρελθόν με τη συμμετοχή μεγαλύτερων παιδιών περιελάμβαναν μια σειρά από θρεπτικά συστατικά που είχαν χορηγηθεί μαζί, αλλά καμία από αυτές δεν είχε εστιάσει στη βιταμίνη Α στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα».

Στη νέα μελέτη οι ερευνητές έκαναν μετρήσεις και για άλλα στοιχεία που είναι σημαντικά για το ανοσοποιητικό, όπως ο σίδηρος, το φολικό οξύ και η βιταμίνη Β12, όμως μόνο για τη βιταμίνη Α προέκυψε κάποιος συσχετισμός με τις ασθένειες.

(πηγή: Ναυτεμπορική)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399