Θύματα της κρίσης και τα κατοικίδια

Ρεπορτάζ της Κατερίνας Χουρπουλιάδου

Καθημερινή είναι η εικόνα αδέσποτων, υποσιτισμένων και ταλαιπωρημένων ζώων στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και των άλλων αστικών κέντρων της χώρας. Σκυλιά μόνα ή σε αγέλες τριγυρνούν στους δρόμους της πόλης, ψάχνοντας φαγητό ή καταφύγιο. Ολο και συχνότερα, μάλιστα, παρατηρούνται στους δρόμους καθαρόαιμα ζώα, «θύματα» και αυτά της οικονομικής κρίσης που μαστίζει όλη τη χώρα.

Το ζήτημα αφορά σχεδόν όλη τη Θεσσαλονίκη. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ιδιαίτερα οξυμμένο σε περιοχές όπως η Άνω Πόλη, η Τούμπα, η Πυλαία, ο Χορτιάτης και το Σέιχ Σου, όπου πολλοί ιδιοκτήτες αποφασίζουν να αφήσουν τα κατοικίδιά τους. Το πρόβλημα της εγκατάλειψης των ζώων από τους ιδιοκτήτες τους γίνεται όλο και πιο έντονο, με την κρίση να δίνει μία επιπλέον δικαιολογία για την «εύκολη λύση». Η οικονομική αδυναμία της συντήρησης ενός κατοικίδιου είναι πλέον το συνηθέστερο «επιχείρημα».

Καθημερινά, ιδιοκτήτες καλούν φιλοζωικά σωματεία και ζητούν βοήθεια, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φιλοζωικού Σωματείου «Η Αγάπη», Ιζαμπέλα Μποτονάκη. «Μας ζητούν τροφή ή να αναλάβουμε το κόστος του κτηνιάτρου», λέει στον «ΑτΚ» και προσθέτει πως ο σύλλογος κάνει προσπάθειες για τους ανθρώπους που έχουν δυσκολίες. Η έλλειψη, όμως, πόρων και ο εθελοντικός χαρακτήρας των φιλοζωικών σωματείων δυσκολεύουν την κατάσταση. Παρά τις προσπάθειες, είναι πολύ συχνό το φαινόμενο της εγκατάλειψης, ακόμη και αν τα ζώα είναι άρρωστα ή υπέργηρα. Κάποια υιοθετούνται, αλλά είναι πολλά αυτά που καταλήγουν στους δρόμους. «Πρέπει να αλλάξει η κουλτούρα μας», δηλώνει η κ. Μποτονάκη. «Πρέπει ο κόσμος να ευαισθητοποιηθεί και να μάθει να σέβεται τα ζώα», τονίζει.

15.000 ανεπίσημα τα αδέσποτα

Τα αδέσποτα ζώα στη Θεσσαλονίκη ξεπερνούν ανεπίσημα τα 15.000. Έπειτα από αναφορές πολιτών, περισυλλέγονται από τους δήμους, στους οποίους ανήκει η ευθύνη. Αφού καταγραφούν, εμβολιαστούν, αποπαρασιτωθούν και στειρωθούν, γίνονται προσπάθειες για την υιοθεσία τους. Εάν αυτό δεν συμβεί, αφήνονται και πάλι ελεύθερα στο περιβάλλον. Διαφορετική είναι η αντιμετώπιση των επικίνδυνων ζώων, τα οποία κρατούνται για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, είτε στα καταφύγια των δήμων, όπου υπάρχουν, είτε σε ειδικά ξενοδοχεία.

Στο δήμο Θεσσαλονίκης, μόνο το 2012, στειρώθηκαν 70 σκυλιά, χειρουργήθηκαν 6 ζώα, έγιναν 8 υιοθεσίες, ενώ αυτήν τη στιγμή στο ξενοδοχείο με το οποίο συνεργάζεται ο δήμος φιλοξενούνται 20 σκυλιά. Ο πληθυσμός των αδέσποτων ζώων στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ μεγάλος και το πρόβλημα θα λυθεί μόνον αν αλλάξει η νοοτροπία των πολιτών, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής, Κωνσταντίνο Ζέρβα. «Οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν πως, όταν υιοθετούν ένα ζώο, θα πρέπει να το κρατήσουν ως το τέλος της ζωής του», αναφέρει. Όσα ζώα χρειάζονται βοήθεια περισυλλέγονται από την ομάδα περίθαλψης αδέσποτων ζώων του κεντρικού δήμου, η οποία αποτελείται από τρία άτομα και ένα όχημα, και μεταφέρονται στην Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ, όπου γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες. «Την ομάδα τη στελεχώσαμε από την αρχή. Όταν αναλάβαμε, το 2011, δεν υπήρχε καμία μέριμνα», τονίζει ο κ. Ζέρβας.

«Αύξηση» του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων παρατηρεί ο Σταύρος Ζαμπέτογλου, πρόεδρος του διαδημοτικού Συνδέσμου Προστασίας και Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΣΥΠΠΑΖΑΘ). Ο σύνδεσμος δραστηριοποιείται στους δήμους Καλαμαριάς, Πυλαίας – Χορτιάτη, Θέρμης και Θερμαϊκού. Μόνο το 2012, μέσω του συνδέσμου έγιναν περίπου 500 στειρώσεις, 1.500 εμβολιασμοί, 68 υιοθεσίες, ενώ αυτήν τη στιγμή στο καταφύγιο με το οποίο συνεργάζεται ο σύνδεσμος φιλοξενούνται περίπου 25 σκυλιά.

«Τα ζώα θέλουν ιδιαίτερη φροντίδα και περιποίηση», τονίζει ο κ. Ζαμπέτογλου και εξηγεί πως οι λόγοι εγκατάλειψης ποικίλλουν. Τα παρατούν είτε γιατί δεν έχουν λεφτά είτε γιατί το μετανιώνουν, αφού τα υιοθέτησαν για λάθους λόγους, προσθέτει. Με πρωτοβουλία του ΣΥΠΠΑΖΑΘ, όπως σημειώνει, γίνεται κάθε Παρασκευή ενημέρωση σε σχολεία της ανατολικής Θεσσαλονίκης, όπου ένας κτηνίατρος κι ένας επόπτης υγείας πληροφορούν τους μαθητές για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των ζώων.

Κρούσματα θανάτων

Κρούσματα θανάτωσης αδέσποτων σκύλων από φόλες καταγράφηκαν το προηγούμενο διάστημα στο Σταυρό του δήμου Βόλβης. Με αφορμή τα περιστατικά, ο δήμος αποφάσισε να εφαρμόσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα φροντίδας των αδέσποτων ζώων και συγκρότησε πενταμελή Επιτροπή Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων. Η επιτροπή πρόκειται να συνεργαστεί στενά με τον ΣΥΠΠΑΖΑΘ, ενώ είναι πιθανή η ένταξη του δήμου Βόλβης, μελλοντικά, στο σύνδεσμο. «Σε μια πολιτισμένη κοινωνία όπως η δική μας, είναι απόβλητοι όσοι θανατώνουν αδέσποτα ζώα», δήλωσε ο δήμαρχος Βόλβης, Δημήτρης Γαλαμάτης.

«Τσουχτερά» πρόστιμα

Πρόστιμα χιλιάδων ευρώ αλλά και ποινές φυλάκισης αντιμετωπίζουν οι παραβάτες του νόμου 4039/2012 για την προστασία των ζώων. Ενδεικτικά, η παράνομη εμπορία ζώων συντροφιάς αλλά και ο βασανισμός και η κακοποίηση κάθε είδους ζώου τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή 5.000 – 15.000 ευρώ. Με την ίδια χρηματική ποινή, αλλά με ποινή φυλάκισης έως δύο έτη, τιμωρούνται όσοι χρησιμοποιούν ζώα σε τσίρκο, θίασο ή για μονομαχίες. Η κλοπή οποιουδήποτε ζώου συντροφιάς τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι έξι μήνες και με χρηματική ποινή 3.000 ευρώ, ενώ η κλοπή κυνηγετικού σκύλου ή σκύλου βοηθείας τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ένα χρόνο και χρηματική ποινή 5.000 – 8.000 ευρώ.

(πηγή: agelioforos.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399