Τι σημαίνει καλύτερο ίντερνετ για παιδιά;

Πείτε τη γνώμη σας μέσω του 2ου Ευρωπαϊκού Βραβείου για Ποιοτικό Online Περιεχόμενο για Παιδιά.

Το καλύτερο ίντερνετ για παιδιά παραπέμπει σε απαγορεύσεις, φίλτρα ασφαλείας και εντατικό γονεϊκό έλεγχο. Μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία όμως, προτείνει την ακριβώς αντίθετη προσέγγιση.

Αντί η προσοχή να στρέφεται στα αρνητικά παραδείγματα περιεχομένου στο ίντερνετ και στη μάχη για την αντιμετώπισή τους, έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Οκτώβριο μια προσπάθεια υποστήριξης και προώθησης του ποιοτικού περιεχομένου στο ίντερνετ, ενθαρρύνοντας τους χρήστες να αναζητήσουν και να αναδείξουν τα θετικά παραδείγματα.

Η προσπάθεια αυτή υποστηρίζεται από το ευρωπαϊκό θεματικό δίκτυο POSCON και συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα SAFERINTERNET της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το θεματικό δίκτυο απαρτίζεται από φορείς με τεχνολογική ή εκπαιδευτική εμπειρία από 15 χώρες της Ευρώπης και η Ελλάδα εκπροσωπείται από το Εργαστήριο Τεχνολογίας Γνώσεων και Λογισμικού του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ ‘Δημόκριτος’.

Πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η δεύτερη συνάντηση του δικτύου POSCON στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, στην οποία παρουσιάστηκαν στοιχεία σχετικά με το ποιοτικό περιεχόμενο στο ίντερνετ για παιδιά, στις συμμετέχουσες χώρες, και τέθηκαν τα ποιοτικά κριτήρια για τον σχεδιασμό ενός οδηγού που απευθύνεται σε παραγωγούς και παρόχους που αναπτύσσουν και διανέμουν περιεχόμενο και υπηρεσίες για παιδιά στο ίντερνετ.

Για την ισχυροποίηση του παραπάνω σκοπού τα κατά τόπους Κέντρα Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internetcenters) “τρέχoυν” διαγωνισμούς σε κάθε χώρα-μέλος με σκοπό τη δημιουργία και την ανάδειξη ιστοσελίδων, βίντεο και παιχνιδιών που σύμφωνα με τους χρήστες κάθε χώρας αποτελούν παραδείγματα θετικού περιεχομένου για παιδιά.

Όπως συμβαίνει και σε κάθε συμμετέχουσα ευρωπαϊκή χώρα, έτσι και οι διοργανωτές του ελληνικού διαγωνισμού προτρέπουν τους Έλληνες χρήστες του διαδικτύου, μέχρι τέλος Οκτωβρίου, να υποδείξουν ιστοσελίδες, βίντεο και παιχνίδια τα οποία αποτελούν κατά τη γνώμη τους θετικά παραδείγματα ποιοτικού περιεχομένου για παιδιά.

Οι νικητές κάθε χώρας θα συμμετέχουν στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό, του οποίου η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, στις 11 Φεβρουαρίου 2014.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι την Πέμπτη 20 Ιουνίου ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η ετήσια συνεδρίαση του Συμβουλευτικού Οργάνου του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», με θέμα ‘Προς ένα καλύτερο Διαδίκτυο για τα παιδιά μας: τι μας δείχνουν τα πρόσφατα στοιχεία τι μπορούμε να κάνουμε όλοι εμείς’.

Στη συνεδρίαση, την οποία συνδιοργάνωσαν η Safer Internet Hellas, η Γραμμή Βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ και η Ανοιχτή Γραμμή Καταγγελιών Safeline.gr, συζητήθηκε τι αναμένουμε από ένα ‘καλύτερο διαδίκτυο’ και ποιοι οι στόχοι της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2014. Οι συμμετέχοντες συζήτησαν τις προοπτικές και τις προκλήσεις που τίθενται στο διαδίκτυο καθώς και την ανάγκη των παιδιών για ποιοτικό και δημιουργικό περιεχόμενο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Θεματικό Δίκτυο POSCON επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες:

https://www.iit.demokritos.gr/project/poscon

http://www.positivecontent.eu/

Για να συμμετέχετε στο διαγωνισμό επισκεφθείτε την ιστοσελίδα:http://www.bestcontentaward.eu/get-involved

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου Safer Ιnternet επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: http://www.saferinternet.gr/

(πηγή: iatronet.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399