Χειρουργικό νυστέρι εντοπίζει καρκινικά κύτταρα σε δευτερόλεπτα

Επιστήμονες του Imperial College του Λονδίνου, κατασκεύασαν χειρουργικό νυστέρι που εντοπίζει καρκινικούς όγκους και υπόσχεται αποτελεσματικές και ακριβείς χειρουργικές επεμβάσεις.

Η συσκευή iknife, αποτελείται από μια ηλεκτροχειρουργική λεπίδα που με τη χρήση θερμότητας κόβει τους ιστούς και από ένα φασματογράφο μάζας για χημική ανάλυση. Καθώς οι ιστοί κόβονται με τη λεπίδα ο φασματογράφος μέσω του καπνού που αναδύεται από τον καμένο ιστό, δείχνει αν στο σημείο εκείνο υπάρχουν καρκινικά κύτταρα.

Μάλιστα στη πρώτη δοκιμή του χειρουργικού νυστεριού που έγινε, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν στο περιοδικό Science Translational Medicine, το iknife διέγνωσε ιστό με ακρίβεια 100% από 91 ασθενείς. Επιπλέον για τη διάγνωση χρειάζονται μόλις κάποια δευτερόλεπτα, ενώ με τις μέχρι τώρα μεθόδους οι ιστοί που πήγαιναν για εργαστηριακή ανάλυση χρειαζόντουσαν μισή ώρα.

Η συσκευή αυτή θα βοηθήσει τους ασθενείς και τους γιατρούς, που συχνά δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν εξ όψεως το σημείο που τελειώνει ο καρκινικός ιστός και ξεκινάει ο υγιής με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην αφαιρούνται όλα τα καρκινικά κύτταρα. Σύμφωνα με στοιχεία, το ένα πέμπτο των ασθενών με καρκίνο του μαστού που έχουν υποβληθεί σε ογκεκτομή, υποβάλλονται και σε δεύτερη συμπληρωματική επέμβαση.

Μέσω αυτής της τεχνολογίας ο αριθμός των πρόσθετων επεμβάσεων θα μειωθεί, ενώ τώρα οι ερευνητές αναμένουν να δοκιμάσουν τη τεχνολογία τους και σε περισσότερους ασθενείς, που είναι μια απαραίτητη διαδικασία ώστε να λάβει το iknife έγκριση για εμπορική χρήση. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τρία χρόνια.

(πηγή: tvxs.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399