Σεισμός σκότωσε 208 άτομα και «γέννησε» ένα νησί

(πηγή φωτο newsit.gr)

(πηγή φωτο newsit.gr)

Εκατοντάδες οι νεκροί (πάνω από 200) από τον σεισμό των 7,7 βαθμών Ρίχτερ που έπληξε το νοτιοδυτικό Πακιστάν και προκάλεσε την κατάρρευση δεκάδων κτιρίων. Η ισχυρή δόνηση προκάλεσε γεωλογικές αλλαγές καθώς την εμφάνισή του έκανε ένα… νησί στις ακτές της χώρας.

«Αρχίσαμε να θάβουμε τους νεκρούς», δήλωσε ο Αμπντούλ Ρασίντ Γκογκαζάι, αξιωματούχος της αστυνομίας και πρόσθεσε ότι έχουν τραυματισθεί τουλάχιστον 373 άνθρωποι.

Ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός ώστε έκανε να αναδυθεί από την Αραβική Θάλασσα, σε μικρή απόσταση από την ακτή, ένα μικρό νησί. Πλήθη κατοίκων συγκεντρώθηκαν κοντά στο λιμάνι Γκουάνταρ για να δουν το σπάνιο φαινόμενο του νησιού που ο σεισμός έκανε να βγει από τη θάλασσα.

Κάτοικος του Γκουαντάρ ανέφερε στο ABC ότι πρόκειται σχεδόν για ένα «θαύμα», ενώ ένας ψαράς που το είδε να δημιουργείται είπε ότι η γέννηση του νέου νησιού ήταν μία σταδιακή διαδικασία και όχι μία ξαφνική εμφάνιση. «Όλο το χωριό ήρθε να το δει και να προσευχηθεί» αναφέρει, προσθέτοντας ότι σκοπεύει να το επισκεφθεί.

Η δόνηση έγινε αισθητή μέχρι το Δελχί της Ινδίας και το Ιράν. Είχε επίκεντρο το Μπαλουτσιστάν, μία αραιοκατοικημένη επαρχία στα σύνορα με το Αφγανιστάν και το Ιράν. Η περιοχή είναι φτωχή σε υποδομές, ενώ πολλά σπίτια είναι χτισμένα από πηλό.

«Περίπου το 90% των σπιτιών στην περιφέρεια έχουν καταστραφεί. Σχεδόν όλα τα σπίτια που ήταν φτιαγμένα από λάσπη κατέρρευσαν», δήλωσε ένας άλλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της επαρχίας, ο Αμπντούλ Ρασίντ Μπαλούχ.

Το Μπαλουτσιστάν είναι η πιο εκτεταμένη, αραιοκατοικημένη και φτωχή επαρχία του Πακιστάν, όμως το υπέδαφός της είναι γεμάτο υδρογονάνθρακες και μεταλλεύματα. Σπαράσσεται από τη βία εναντίον της σιιτικής μουσουλμανικής μειονότητας, τις επιθέσεις των Ταλιμπάν και τις συγκρούσεις ανάμεσα στους αυτονομιστές αντάρτες του Απελευθερωτικού Στρατού του Μπαλουτσιστάν και τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Η πακιστανική τηλεόραση έδειξε τρομοκρατημένους εργαζόμενους στην πόλη Κουέτα – την πιο κοντινή πόλη στο επίκεντρο του σεισμού – να τρέχουν στους δρόμους. Κάτοικοι λένε πως ο σεισμός είχε διάρκεια περίπου ενός λεπτού.

Ο στρατός έχει αναπτύξει ελικόπτερα και εκατοντάδες στρατιώτες για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Δείτε το video (Pakistan TV):

(πηγές: nooz.gr, newsit.gr, Pakistan TV)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399