«Ελπίδα ότι ο καρκίνος κάποια μέρα δεν θα απειλεί»

«Ακόμη δεν έχουμε ιδέα γιατί ξεκινά ο καρκίνος. Όμως η επιστήμη έχει προχωρήσει και γνωρίζει πλέον καλύτερα πώς συμβαίνουν τα πράγματα. Αυτή είναι η αλήθεια – γνωρίζουμε το πώς όχι μόνο για τον καρκίνο αλλά για όλες… τις δύσκολες ερωτήσεις όπως, για παράδειγμα, γνωρίζουμε πώς αλλά όχι… γιατί δημιουργήθηκε ο κόσμος», λέει ο διακεκριμένος Γάλλος ογκολόγος Νταβίντ Καγιάτ.

Μιλώντας στην «Ελευθεροτυπία» λίγες ώρες μετά την ομιλία του με θέμα «Καρκίνος και Διατροφή» στο Ίδρυμα Ευγενίδου, ο Καγιάτ ελπίζει να μοιραστεί τη δεκαετή εμπειρία του και τη γνώση του για τη μάχη με τον καρκίνο «ώστε όλοι να μπορέσουμε να νιώσουμε την ελπίδα ότι κάποια μέρα τα παιδιά μας θα ζουν σε έναν κόσμο χωρίς την απειλή του καρκίνου».

– Γιατί στο σύγχρονο κόσμο νοσούν ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι και σε μικρότερες ηλικίες από καρκίνο;

Ο Καγιάτ δεν μασά τα λόγια του: «Φταίει και το περιβάλλον, η μόλυνση, φταίμε και εμείς, που υιοθετούμε κακές συμπεριφορές όπως το κάπνισμα, που έχουμε εκδυτικοποιήσει απολύτως τη διατροφή μας, που κάνουμε ορμονοθεραπείες, που αφήνουμε τα χρόνια να περάσουν για να κάνουμε το πρώτο μας παιδί. Όμως η πρόγνωση είναι σαφώς καλύτερη για όλους γιατί πραγματικά η επιστήμη έχει πολύ προχωρήσει».

Υποστηρίζοντας ότι είναι «εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξουν συνήθειες οι ενήλικες», ο Καγιάτ ζητά αλλαγές, μικρές και πιο μεγάλες αποφάσεις από την παιδική ηλικία ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε τον κίνδυνο εκδήλωσης του καρκίνου – «έτσι μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας».

– Όμως πραγματικά πόσο μπορούμε να προσπαθήσουμε όταν βομβαρδιζόμαστε με τόσο πολλές και διαφορετικές συμβουλές για τη σχέση της διατροφής και της πρόληψης ή ακόμη και της θεραπείας του καρκίνου;

«Πρέπει να γνωρίζουμε ότι για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως αυτή η νόσος υπάρχουν πολλοί συγγραφείς που πωλούν «συμβουλές και ιδέες» οι οποίες δεν έχουν αποδειχθεί και δεν έχουν δοκιμαστεί. Δυστυχώς. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τα Ω-3. Για μία δεκαετία υποστηριζόταν, χωρίς ισχυρά στοιχεία, ότι ήταν ισχυρό αντικαρκινικό. Όμως τους τελευταίους μήνες, δύο μελέτες υποδεικνύουν ότι η υψηλή πρόσληψη Ω-3 επέφερε αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης επιθετικού καρκίνου του προστάτη».

Συμβουλές

– Μπορείτε να μας δώσετε μια λίστα συμβουλών, ξεκινώντας από την πιο ισχυρή, κατά τη γνώμη σας, που μπορούμε να εφαρμόσουμε στην καθημερινότητά μας;

«Σταματήστε το κάπνισμα, μην κάνετε ορμονοθεραπείες, ασκηθείτε τακτικά, προσέξτε το βάρος σας, βάλτε ποικιλία στη διατροφή σας ακολουθώντας… τις διατροφικές συμβουλές των εποχών για την επιλογή προϊόντων, τρώτε ρόδι και πίνετε το χυμό του, πίνετε πράσινο τσάι, βάλτε τον κουρκουμά στα πιάτα σας, αγαπήστε το λάχανο και το τζίντζερ, μην αφήνετε τα παιδιά σας εκτεθειμένα στον ήλιο 11- 4, κάντε εμβόλια για τον ιό HPV και να κάνετε τακτικές εξετάσεις για καρκίνο μαστού, τραχήλου, εντέρου».

– Είναι υπερτιμημένος ή όχι ο ρόλος του άγχους στην εκδήλωση καρκίνου;

«Το στρες μπορεί να αποτελεί αιτία του καρκίνου, αλλά ο ρόλος του, εάν υπάρχει, είναι μικρός. Όλες οι μελέτες που αναζητούν σύνδεση μεταξύ του καρκίνου και του άγχους έχουν αποτύχει να βρουν αποδεικτικά στοιχεία».

– Ποιες είναι οι πιο σημαντικές καινοτομίες στη μάχη με τον καρκίνο;

«Υπάρχουν πολλές, ευτυχώς! Όμως εάν πρέπει να επιλέξω, θα πω ότι η πιο σημαντική και η πιο ελπιδοφόρα είναι οι εξατομικευμένες θεραπείες, που εξετάζουν το γονιδιακό πορτρέτο κάθε όγκου για κάθε ασθενή ξεχωριστά και με βάση αυτά τα πολύ εξατομικευμένα στοιχεία αποφασίζουμε την καταλληλότερη θεραπεία. Ουσιαστική πρόοδος είναι επίσης η δημιουργία όλων εκείνων των φαρμάκων που περιορίζουν τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας στον ανθρώπινο οργανισμό».

– Γιατί οι γιατροί της Δύσης και ειδικά οι ογκολόγοι είναι «αρνητικοί» στο συνδυασμό της δυτικής ιατρικής με ολιστικές τεχνικές (που δεν έχουν παρενέργειες στην αγωγή) για την αντιμετώπιση του καρκίνου και την ανακούφιση συμπτωμάτων της αγωγής που ακολουθείται;

«Στο τμήμα μου, οι ασθενείς μας έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε βελονισμό, υπνοθεραπεία, μασάζ και έχουν τη δυνατότητα να συμβουλεύονται και σεξολόγους για να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην ερωτική τους ζωή που προκαλούν η ασθένεια και τα φάρμακα για την καταπολέμησή της».

Ποιος είναι

Ο Νταβίντ Καγιάτ, ιατρός ογκολόγος και συγγραφέας, είναι πρωτεργάτης της Χάρτας των Παρισίων κατά του καρκίνου και την περίοδο 2002-2007 ήταν υπεύθυνος του Εθνικού Αντικαρκινικού Προγράμματος της Γαλλίας. Επίσης είναι πρόεδρος και ιδρυτής της AVEC (Association pour la Vie Espoir contre le Cancer) και έχει διδάξει ως καθηγητής Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο Pierre et Marie Curie στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και στο Αντικαρκινικό Κέντρο Άντερσον στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το βιβλίο του «Καρκίνος και Διατροφή» κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Καλέντη.

(πηγή: enet.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399