Χάνεται ένα παιδί κάθε δύο λεπτά

Η υπόθεση της μικρής Μαρίας έχει δημιουργήσει ντόμινο καταγγελιών αλλά και ελπίδας από γονείς που αναζητούν τα εξαφανισμένα παιδιά τους.

Μέχρι το βράδυ της Κυριακής,  περισσότεροι από 8.000 συγγενείς εξαφανισμένων παιδιών επικοινώνησαν με την οργάνωση «Το χαμόγελο του παιδιού», που ανέλαβε τη φροντίδα του μικρού κοριτσιού. «Πρόκειται για γονείς που έχουν χάσει ένα παιδί και που ελπίζουν, που αναζητούν μια ομοιότητα ανάμεσα στο παιδί τους και το παιδί που βρέθηκε. Το βλέπουν σαν μια αχτίδα ελπίδας», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ντελφίν Μοραλίς, αναπληρώτρια γενική γραμματέας της μη κυβερνητικής οργάνωσης Missing Children Europe που μεταφέρει την αγωνία των γονιών που ρωτούν:  «Μήπως είναι η κόρη μου;».

Η μητέρα του Μπεν που εξαφανίσθηκε στην Κω το 1991, σε ηλικία 21 μηνών ελπίζει και πάλι:  «Η οικογένειά μου κι εγώ είμαστε κατενθουσιασμένοι με την είδηση», δήλωσε. «Ελπίζουμε ότι η εξαφάνιση του Μπεν θα εξετασθεί πάλι».

Από τις περιπτώσεις εξαφανισμένων παιδιών που έχουν καταγγελθεί ως τώρα, περίπου δέκα έχουν γίνει αντικείμενο περισσότερο εμπεριστατωμένων ερευνών για να προσδιορισθεί αν υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στις σε αυτές και το κοριτσάκι που βρέθηκε στα Φάρσαλα. Πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό, αν σκεφθεί κανείς τις χιλιάδες ανησυχητικές εξαφανίσεις που καταγράφονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη.

«Συνολικά 250.000 παιδιά εξαφανίζονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη, δηλαδή ένα παιδί κάθε δύο λεπτά», σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διευκρινίζει η Ντελφίν Μοραλίς. Ανάμεσα σ’ αυτά τα εξαφανισμένα παιδιά, η μεγάλη πλειονότητα είναι φυγάδες, αλλά επίσης παιδιά «που απάγονται από τον έναν από τους γονείς τους» στη διάρκεια δύσκολων χωρισμών. Οι πολύ ανησυχητικές εξαφανίσεις, οι οποίες είναι κατά πολύ λιγότερες, αντιπροσωπεύουν 2% ως 5% των περιπτώσεων, δηλαδή από 5.000 ως 12.500 ανηλίκους.

«Ποιος είναι ο αληθινός αριθμός;», αναρωτιέται ο Ερίκ Μουζέν, ο πατέρας της Εστέλ, η οποία εξαφανίσθηκε το 2003 στη Γαλλία και προσθέτει: «Δέκα χιλιάδες παιδιά σημαίνει δηλαδή ότι όλα μαζί φτιάχνουν μια μικρή πόλη» και καταγγέλλει ότι αυτό που λείπει είναι μια κεντρική βάση δεδομένων για τα εξαφανισμένα παιδιά.

Οι συγγενείς ενός παιδιού που εξαφανίζεται μπορούν να τηλεφωνούν στο 116000, έναν αριθμό που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα σε 25 χώρες της Ευρώπης.

Οι ενώσεις προστασίας των παιδιών, που έχουν συνασπισθεί στην ομοσπονδία Missing Children Europe, ανταλλάσσουν πληροφορίες και μπορούν να διανέμουν ενημερώσεις για εξαφανισμένα παιδιά σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα, η φωτογραφία του κοριτσιού που βρέθηκε στην Ελλάδα δημοσιοποιήθηκε από το γαλλικό Κέντρο για την Προστασία της Παιδικής Ηλικίας.

(πηγές: enikos.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399