«Κάθε δύο μήνες, ένα παιδί στην Κύπρο ζητά βοήθεια

Αυξητική τάση καταγράφουν στην Κύπρο τα στοιχεία για παιδιά που κακοποιούνται σωματικά, ψυχολογικά, σεξουαλικά.

Σύμφωνα με τον ΣΠΑΒΟ (Σύνδεσμος για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια) και την επιστημονική σύμβουλό του, Μαριλένα Κυριακίδου, προκύπτει ότι «κάθε δύο μήνες, ένα παιδί στην Κύπρο θα καλέσει τον σύνδεσμο τηλεφωνικώς για να ζητήσει βοήθεια».

Τα νούμερα γίνονται πιο ανησυχητικά από την περαιτέρω ανάλυση των περιστατικών. «Περίπου 10 παιδιά μηνιαίως αναφέρονται στους λειτουργούς μας ως θύματα οικογενειακής βίας και 81% των θυμάτων που επικοινωνούν μαζί μας έχουν παιδιά», επισημαίνει η κ. Κυριακίδου.

Και σημειώνει: «Με τον όρο θύματα, «αναφερόμαστε στο ότι δέχονται άμεσα την κακοποίηση είτε ως λεκτική βία, σωματική κακομεταχείριση, σεξουαλική εκμετάλλευση, οικονομική εγκατάλειψη και εν τέλει παραμέληση».

Από το 1995 μέχρι τον Ιούλιο του 2013 απ’ όλα τα θύματα, για τα οποία καταγράφηκαν στοιχεία, 21,75% ήταν παιδιά ηλικίας από 0 μέχρι 17 ετών.

Δυστυχώς από τα περίπου 18.000 περιστατικά υπάρχουν και παιδιά τα οποία καταγγέλλονται ως θύτες οικογενειακής βίας.

Με στόχο την ενίσχυση των εθνικών πολιτικών για τον τερματισμό της σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών, εγκαινιάστηκε στη Ρώμη, τον Νοέμβριο του 2010, η πανευρωπαϊκή εκστρατεία του Συμβουλίου της Ευρώπης «Ένα στα πέντε», στην οποία συμμετέχει και η Κύπρος.

Ο στόχος της εκστρατείας είναι, μεταξύ άλλων, η υπογραφή και κύρωση της Σύμβασης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση.

Τη Σύμβαση έχουν υπογράψει 29 συνολικά χώρες, μεταξύ αυτών και η Κύπρος ενώ από τις χώρες αυτές, 17 (ανάμεσά τους και η Κύπρος) δεν έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση.

Αυτό, αναφέρει η Συμβουλευτική Επιτροπή, έχει ως αποτέλεσμα «να παραμείνει ένα σημαντικό κενό ως προς την πρόληψη και αντιμετώπιση του προβλήματος καθώς και την προστασία και στήριξη που το Κράτος έχει υποχρέωση να παρέχει στα παιδιά».

(πηγή: nooz.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399