Μητέρες και παιδιά, θύματα της κρίσης

Σοκαριστική έρευνα των Γιατρών του Κόσμου

Μητέρες, παιδιά, ακόμα και τα έμβρυα, μέσα στην κοιλιά της μητέρας, χτυπάει η κρίση. Σύμφωνα με τη Λιάνα Μαΐλλη, πρόεδρο των Γιατρών του Κόσμου, μόνο το κόστος νοσοκομειακής περίθαλψης για τους ανασφάλιστους υπολογίζεται σε 110 ευρώ την ημέρα.

Στην έρευνα που παρουσίασαν οι Γιατροί του Κόσμου, οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας υπολογίζονται στο 27,7% του ελληνικού πληθυσμού, δηλαδή σε 3 εκατομμύρια. Και αυτοί θα πρέπει να πληρώσουν, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

* Η ιατρική παρακολούθηση μιας φυσιολογικής εγκυμοσύνης κοστίζει 650 ευρώ.

* Η τεχνητή διακοπή κύησης 350 ευρώ.

* Η γέννηση με φυσιολογικό τοκετό κοστίζει 650 ευρώ και η καισαρική κοστολογείται το διπλάσιο, δηλαδή με 1.200.

Κοστολόγησαν και την υγειονομική περίθαλψη των ανηλίκων: Η είσοδος στο νοσοκομείο 5 ευρώ, στα εξωτερικά ιατρεία 5-80 ευρώ. Επιπλέον, από την αρχή του έτους, το κόστος εισόδου στα δημόσια νοσοκομεία αυξάνεται σε 25 ευρώ. Το κόστος νοσοκομειακής περίθαλψης ανηλίκου (χωρίς φάρμακα και εξετάσεις) ξεκινά από 110 ευρώ την ημέρα. Κι αυτό το κόστος καλούνται να πληρώσουν οι ανασφάλιστοι και όσοι δεν διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα. Το κόστος εμβολιασμού ενός παιδιού από τη γέννησή του μέχρι να γίνει έξι ετών, εκτός από την αμοιβή του παιδιάτρου, φθάνει μέχρι τα 1.800 ευρώ.

«Ανεπαρκή έως ανύπαρκτο» χαρακτήρισαν τον εμβολιασμό των απόρων παιδιών. Το 65-70% των παιδιών εμβολιάζονται σε ιδιωτικούς γιατρούς, ανεβάζοντας τον βεβαρημένο οικογενειακό προϋπολογισμό ανέργων και ανασφάλιστων γονιών.

Από τις αρχές Ιανουαρίου του ’13 μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου οι Γιατροί του Κόσμου εξέτασαν στα πολυϊατρεία και τις κινητές μονάδες 10.633 παιδιά, από τα οποία τα 6.580 εμβολιάσθηκαν. Όλα αυτά τα παιδιά ήταν ανασφάλιστα.

Για την αντιμετώπιση των εγκύων στα χρόνια του μνημονίου μίλησε, μεταξύ άλλων, ο γυναικολόγος Γ. Μουζάλας. Αναφέρθηκε σε «οικονομική υπογονιμότητα» με πτώση γεννήσεων που υπολογίζεται σε 20%, αύξηση των ανασφάλιστων γυναικών, που δημιουργεί προβλήματα υγείας στα έμβρυα, τα οποία εντάσσονται στις στρατιές μελλοντικών ασθενών. Πρόσθεσε ότι με βάση την εγκύκλιο του υπ. Υγείας «επίδομα παίρνουν μόνο οι έγκυοι που θα γεννήσουν στο σπίτι. Δηλαδή, πριμοδοτούν τον κίνδυνο». Υποστήριξε ότι η έγκυος πρέπει να έχει πρόσβαση στο σύστημα υγείας και πρότεινε να δοθούν βιβλιάρια πρόνοιας για τις ανασφάλιστες εγκύους και τα παιδιά.

Οι Γιατροί ανέφεραν το παράδειγμα μιας 30χρονης Ελληνίδας εγκύου: Είναι επτά μηνών, ανασφάλιστη, με ψυχιατρικά προβλήματα, ανίκανη να βοηθήσει τον εαυτό της, χωρίς εισόδημα. Δύο δημόσια νοσοκομεία της αρνήθηκαν την πρόσβαση λόγω έλλειψης ασφάλειας. Οι Γιατροί του Κόσμου ενημέρωσαν τον εισαγγελέα. Διατάχθηκε η ακούσια νοσηλεία της.

Ένα 9χρονο παιδί ζούσε με την άνεργη και ανασφάλιστη μητέρα του. Η διατροφή του είναι ανεπαρκής. Έπασχε από διαβήτη τύπου Α’ και είχε αδυναμία πρόσβασης σε εξετάσεις και φάρμακα.

Μια 27χρονη Αφγανή πήγε σε δημόσιο νοσοκομείο για να γεννήσει. Της αρνήθηκαν την πρόσβαση. Εφόσον δεν διέθετε νομιμοποιητικά έγγραφα, δεν μπορούσαν να τη δεχτούν. Ενώ η γυναίκα είχε λιποθυμήσει στην είσοδο του νοσοκομείου, μετά από παρέμβαση της οργάνωσης έγινε δεκτή και γέννησε.

(πηγή: Ελευθεροτυπία)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399