Έκρηξη του αριθμού των υπερτασικών λόγω οικονομικής κρίσης

Οι περισσότεροι από τους πάσχοντες δεν μπορούν να ακολουθήσουν τις οδηγίες του γιατρού και να ελέγξουν την πίεσή τους, επειδή δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τη συμμετοχή για τα φάρμακα.

Κίνδυνος για τους υπερτασικούς

Τα παραπάνω ανέφεραν, μεταξύ άλλων, χθες ο καθηγητής Καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης και οι καρδιολόγοι Γιώργος Ανδρικόπουλος, Δημήτρης Ρίχτερ, Κώστας Τούτουζας και Κωνσταντίνος Τσιούφης, με αφορμή το 17ο Συμπόσιο Αθηροσκλήρωσης, το οποίο πραγματοποιείται την Παρασκευή και το Σάββατο στην Αθήνα.

Στοιχεία

Επικαλούμενοι στοιχεία από τους προληπτικούς ελέγχους του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΠ), οι επιστήμονες τόνισαν ότι καταγράφεται δραματική αύξηση κατά 150% στον αριθμό ανθρώπων με αρτηριακή πίεση πάνω από «20».

Οι άνθρωποι αυτοί προωθήθηκαν για περαιτέρω διερεύνηση και αντιμετώπιση σε δημόσια νοσοκομεία. Στην πλειονότητά τους δεν ελάμβαναν την αγωγή τους, καθώς ήταν άποροι ή ανασφάλιστοι και δεν ήταν σε θέση να πληρώσουν τα φάρμακα. Σύμφωνα με τους καρδιολόγους, οι περισσότεροι ανέφεραν ότι είχαν προχωρήσει σε διακοπή ή τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής για οικονομικούς λόγους.

Αναφερόμενοι σε πρόσφατες ευρωπαϊκές οδηγίες για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, οι επιστήμονες τόνισαν ότι -αντίθετα με ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα- η αρτηριακή πίεση πρέπει να μειώνεται σε όλους τους υπερτασικούς κάτω από 14/9, ανεξάρτητα εάν ο ασθενής έχει διαβήτη, στεφανιαία νόσο, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή νεφρική ανεπάρκεια.

(πηγή: madata.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399