Χημικό των πλαστικών μπουκαλιών συνδέεται με ημικρανίες

Ίσως η κατανάλωση νερού από πλαστικά μπουκάλια και ποτήρια να χαρίζει σε εκατομμύρια άτομα… ημικρανίες. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Toxicological Sciences» δείχνει ότι η ουσία δισφαινόλη Α (BPA) η οποία περιέχεται σε πολλές συσκευασίες τροφίμων και όχι μόνο φαίνεται ότι μπορεί να πυροδοτήσει εξαντλητικούς πονοκεφάλους και να αυξήσει την έντασή τους.

Τα πλαστικά καθημερινά αντικείμενα και οι συσκευασίες περιέχουν τη χημική ουσία δισφαινόλη Α (Bisphenol A, BPA), η οποία μιμείται τα οιστρογόνα και ενοχοποιείται για υπογονιμότητα, αποβολές, καρδιακά επεισόδια και πολλά άλλα προβλήματα υγείας.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες εξέθεσαν, ανά τρία χρόνια, ποντίκια στη χημική ουσία δισφαινόλη Α και παρακολούθησαν τη συμπεριφορά τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, εντός μισής ώρας από την έκθεση στο χημικό, τα ποντίκια έχαναν την ενεργητικότητά τους, ενοχλούνταν από τους θορύβους και το φως, τρόμαζαν εύκολα και έδειχναν σημάδια ενόχλησης στο κεφάλι.

Οι ημικρανίες συνδέονται με ξαφνικές αλλαγές των επιπέδων στα οιστρογόνα, τις γυναικείες ορμόνες τις οποίες μιμείται η επικίνδυνη ουσία δισφαινόλη Α.

Όπως διαπιστώθηκε από τη μελέτη, τα ποντίκια που εκτίθονταν στη δισφαινόλη Α παρουσίαζαν έντονα συμπτώματα ημικρανίας.

Η δισφαινόλη Α βρίσκεται παντού από το ταμπλό των αυτοκινήτων μέχρι τις κουρτίνες μπάνιου, τις αποδείξεις και τα καλλυντικά.

Πολλές χώρες παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Καναδάς και η Κίνα, έχουν απαγορεύσει την επικίνδυνη χημική ουσία από τα μπιμπερό.

(πηγή: aragma.gr)

 

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399