Ποιά προϊόντα πρέπει να παρέχουν τα κυλικεία των σχολείων

Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) εφιστά την προσοχή γονιών και εκπαιδευτικών για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών κυλικείων. Όπως εύστοχα επισημαίνει και ο πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ, κ. Νίκος Τσεμπερλίδης «Εκείνο που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι τα σχολικά κυλικεία αποτελούν το πρότυπο ή την πυξίδα της διατροφής των παιδιών».

Σε μια προσπάθεια σωστής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, το ΚΕΠΚΑ εξέδωσε στη δημοσιότητα τον κατάλογο με τα προϊόντα που πρέπει να φιλοξενούνται στα ράφια των κυλικείων των δημοτικών σχολείων. Καλό θα ήταν να πείτε στα παιδιά ποια τρόφιμα είναι καλό να τρώνε και ποια θα ήταν καλό να αποφεύγουν.

Ο κατάλογος των προϊόντων που είναι εγκεκριμένα είναι ο ακόλουθος:

•Σάντουιτς – τοστ με ψωμί ολικής αλέσεως ή λευκό, τυρί, γαλοπούλα, ντομάτα, χωρίς μαγιονέζα και χωρίς βούτυρο. Καλό είναι να μη προστίθεται ούτε μαργαρίνη, αλλά αν προστεθεί, τότε η περιεκτικότητά της, σε λιπαρά, δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων.

•Απλά αρτοσκευάσματα (φρυγανιές, φρατζολάκια, σησαμένια κουλούρια, παξιμάδια, κριτσίνια), σε ατομική συσκευασία μέχρι 50 γραμμαρίων. Αν περιέχουν λιπαρές ουσίες, δεν πρέπει τα λιπαρά να υπερβαίνουν το 2% των ολικών λιπιδίων. Σταφιδόψωμα, μουστοκούλουρα, σε ατομική συσκευασία μέχρι 60 γραμμάρια.

•Μπισκότα απλά χωρίς γέμιση, σε ατομική συσκευασία μέχρι 60 γραμμάρια, η περιεκτικότητα των οποίων, σε λιπαρά, δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων. Επίσης, ανά 100 γραμμάρια, η ζάχαρη δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10 γραμμάρια, τα ολικά λιπαρά τα 10 γραμμάρια, τα κορεσμένα λιπαρά τα 5 γραμμάρια, το νάτριο (αλάτι) τα 0,5 γραμμάρια.

•Τυρόπιτες, σπανακόπιτες (μέχρι 200 γραμμάρια) με τυρί φέτα ή κασέρι.

•Γιαούρτι χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες.

•Φρέσκα φρούτα, καλά πλυμένα και σε ατομική συσκευασία.

•Ξερά φρούτα, σε ατομική συσκευασία μέχρι 50 γραμμάρια.

•Γάλα χαμηλό σε λιπαρά, πλήρες ή με κακάο, χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες, σε ατομική συσκευασία (έως 250ml το γάλα – κακάο, έως 330ml το άσπρο).

• Ρυζόγαλο, κρέμα χωρίς προσθήκη άλλων συστατικών και σε συσκευασία έως 150ml. Φυσικοί χυμοί φρούτων (100% χυμός), χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, σε ατομική συσκευασία (έως 330ml). Εμφιαλωμένο νερό το 0,5 λίτρου.

Τα κυλικεία των γυμνασίων, των λυκείων καθώς και των νυχτερινών σχολείων μπορούν να έχουν όλα τα παραπάνω προϊόντα με τη μόνη διαφορά ότι το άσπρο γάλα μπορεί να πωλείται σε συσκευασία 500 ml, οι ξηροί καρποί, ανάλατοι, σε ατομική συσκευασία μέχρι 50 γραμμάρια, μέλι, σε ατομική συσκευασία, χαλβά, παστέλι σε ατομική συσκευασία μέχρι 50 γραμμάρια, σοκολάτα υγείας και γάλακτος, χωρίς γέμιση, σε συσκευασία έως 30 γραμμάρια. Καφές και αφεψήματα υπάρχουν σε όλα τα κυλικεία αλλά μόνο για το προσωπικό.

«Παρά την ύπαρξη του νομοθετικού πλαισίου και επειδή, κάθε χρόνο, πολλά κυλικεία διαθέτουν μη εγκεκριμένα είδη, με επιχείρημα την οικονομική απόδοση της επιχείρησης ή τη δυνατότητα των μαθητών να προμηθεύονται τα απαγορευμένα είδη, από τα γειτονικά καταστήματα, ζητούμε άμεσους και αυστηρούς ελέγχους, από τους αρμόδιους φορείς, που είναι οι Διευθύνσεις Υγείας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της χώρας και τις περιφερειακές Διευθύνσεις του Ε.Φ.Ε.Τ», αναφέρει το ΚΕ.Π.ΚΑ.

(πηγή: mikroimegaloi.gr)

Share
Κατηγορίες: ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399