Έρευνα σοκ για τα μωρά στην Ελλάδα

Ιδιαίτερα αυξημένη πιθανότητα να γεννήσουν μωρά με χαμηλό βάρος, δηλαδή κάτω από 2,5 κιλά, έχουν όσες έγκυες εκτίθενται ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική έρευνα που δημοσιεύεται στο έγκριτο περιοδικό Lancet και πραγματοποίησαν ερευνητές του Κέντρου Έρευνας Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας της Βαρκελώνης, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας στην Αθήνα, του Τμήματος Χημείας και του Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής του Τμήματος Ιατρικής του πανεπιστημίου Κρήτης.

Συγκεκριμένα, από ελληνικής πλευράς, συμμετείχαν ο καθηγητής Μανόλης Κογεβίνας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας στην Αθήνα, ο καθηγητής Ευριπίδης Στεφάνου του Τμήματος Χημείας και πρύτανης του πανεπιστημίου Κρήτης και η Ευριδίκη Πατελάρου του Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής του Τμήματος Ιατρικής του πανεπιστημίου Κρήτης.

Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, το μικρό βάρος του παιδιού σχετίζεται με αναπνευστικά προβλήματα στην παιδική ηλικία, καθώς και με άλλες ασθένειες κατά τα επόμενα χρόνια.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από 12 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, τα οποία αφορούσαν πάνω από 74.000 γεννήσεις μεταξύ των ετών 1994-2011.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, για κάθε αύξηση 5 μικρογραμμαρίων, ανά κυβικό μέτρο αέρα, των μικροσκοπικών σωματιδίων, ο κίνδυνος γέννησης λιποβαρούς μωρού αυξάνεται κατά  18%.

Αίσθηση προκαλεί η διαπίστωση στην έρευνα ότι ο αυξημένος κίνδυνος ισχύει και για επίπεδα που θεωρούνται ασφαλή στην ΕΕ.

«Όπως δείχνει η έρευνά μας, ένα σημαντικό ποσοστό γεννήσεων μωρών με λειψό βάρος θα μπορούσαν να αποφευχθούν στην Ευρώπη, αν μειωνόταν η ρύπανση του αέρα στις πόλεις, ιδίως από τα μικροσκοπικά σωματίδια», επισημαίνουν οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Μαρί Πέντερσεν του Κέντρου Έρευνας Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας της Βαρκελώνης.

Παράλληλα, από τη μελέτη προέκυψε ότι, εκτός από το χαμηλό βάρος, η ατμοσφαιρική ρύπανση οδηγεί στη γέννηση μωρών με μικρότερη περιφέρεια κεφαλιού, κάτι που ίσως προκαλέσει επιπλοκές στη μετέπειτα ανάπτυξη του εγκεφάλου.

(πηγή: onmed.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399