Αν κάθε φορά που το μικρό σας παραφέρεται ή κάνει κάτι επικίνδυνο η πρώτη λέξη που βγαίνει από το στόμα σας είναι το «όχι», σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι τελικά αυτή η τακτική δεν είναι και τόσο αποτελεσματική. Τα μικρά παιδιά έχουν τη συνήθεια να αγνοούν τις απαγορεύσεις των γονιών τους ή ακόμα χειρότερα να τους δοκιμάζουν, για να δουν πόσο αληθινές είναι.
Γι’ αυτό ξεχάστε για λίγο τις απαγορεύσεις και ας δούμε με ποιους άλλους τρόπους μπορείτε να πειθαρχήσετε το πιτσιρίκι σας:
Χρησιμοποιείστε θετικό λεξιλόγιο. Αντί να πείτε «μην χτυπάς το παιχνίδι σου στο πάτωμα», πείτε «νομίζω ότι θα ήταν καλύτερο να παίζεις με το αυτοκινητάκι σου, αντί να το χτυπάς». Γενικά, προτιμήστε να λέτε στο παιδί σας τι επιτρέπεται και τι είναι σωστό να κάνει, παρά τι δεν πρέπει να κάνει.
Προσφέρετε του επιλογές. Δεν αρκεί να πείτε στο παιδί να σταματήσει αυτό που κάνει. Επιπλέον, θα πρέπει να του προσφέρετε εναλλακτικές, που φυσικά εγκρίνετε και να το αφήσετε να επιλέξει, δίνοντας του την εντύπωση ότι αυτό αποφασίζει. Για παράδειγμα «Κλείσε τώρα την τηλεόραση και διάλεξε τι θέλεις να κάνουμε, να ζωγραφίσουμε ή να διαβάσουμε ένα παραμύθι;»
Χρησιμοποιείστε τον αντιπερισπασμό. Πρόκειται για την πιο γνωστή και δοκιμασμένη μέθοδο πειθαρχίας. Κάθε φορά που το μικρό σας παραφέρεται, τραβήξτε του την προσοχή σε κάποια άλλη δραστηριότητα.
Αγνοήστε το. Πολλές φορές τα πιτσιρίκια παραφέρονται μόνο και μόνο για να δοκιμάσουν τα νεύρα των γονιών τους ή για να τραβήξουν την προσοχή τους. Γι ‘ αυτό το λόγο σε αρκετές περιπτώσεις ο καλύτερος τρόπος για να εξαλείψετε μια αρνητική συμπεριφορά, είναι απλά να την αγνοήσετε. Αν το μικρό σας δει ότι δεν πετυχαίνει το στόχο του, θα βαρεθεί και θα σταματήσει.
Κρατήστε τα «όχι» για εκεί που πρέπει. Διαλέξτε τις μάχες σας, μην απαγορεύετε τα πάντα στο παιδί σας και μην έχετε υπερβολικές απαιτήσεις από αυτό. Δεν πρέπει να του λέτε «όχι» σε όλα, παρά μόνο εκεί που πραγματικά χρειάζεται. Και, όταν το λέτε, πρέπει να το εννοείτε για να καταλάβει το παιδί σας, ότι δεν αστειεύεστε.
(πηγή: mother.gr)