Το ανέκδοτο της δωρεάν Παιδείας: 5,2 δισ. ευρώ σε φροντιστήρια

Παρά την οξύτατη οικονομική κρίση, οι Έλληνες γονείς συνεχίζουν να δαπανούν τεράστια ποσά για την ενισχυτική εκπαίδευση των παιδιών τους.

Περίπου 5,2 δισ. ευρώ βγήκαν πέρυσι από τις τσέπες των Ελλήνων γονιών για το σύνολο των εκπαιδευτικών υπηρεσιών, με τις δαπάνες να έχουν μειωθεί μόλις κατά 5,4% σε σχέση με το 2010, δηλαδή με τα προ κρίσης επίπεδα.

Από τα 5,2 δισ. ευρώ, τα περισσότερα -περίπου 2 δισ. ευρώ- κατέληξαν σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών και προετοιμασίας των μαθητών για τα μαθήματα του σχολείου.

Αυτό αποδίδεται στα στρεβλά του εκπαιδευτικού συστήματος που ακόμα υποθάλπει την παραπαιδεία, όμως δεν μπορεί να αγνοηθεί και το άγχος των γονιών να αντιμετωπίζουν σχεδόν όλες τις εξεταστικές διαδικασίες του σχολείου με φροντιστήριο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ένα μόλις χρόνο μετά τη διοργάνωση -για πρώτη φορά- εξετάσεων εισαγωγής σε Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια, έχει αναπτυχθεί ο σχετικός κλάδος στα φροντιστήρια, αφού η ζήτηση είναι μεγάλη.

Βάσει της επεξεργασίας των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που έκανε ο επιστημονικός σύμβουλος του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ, Νίκος Παΐζης, προκύπτει ότι τα 5,2 δισ. ευρώ επιμερίζονται ανά εκπαιδευτική βαθμίδα:

380 εκατ. ευρώ για την προσχολική εκπαίδευση (δίδακτρα παιδικών σταθμών και ιδιωτικών νηπιαγωγείων)

603 εκατ. ευρώ για την πρωτοβάθμια και 1,7 δισ. ευρώ για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια/ιδιαίτερα, ξένες γλώσσες και εκπαιδευτικές επισκέψεις)

138 εκατ. ευρώ για τη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση (ΙΕΚ, Κολέγια)

1,5 δισ. ευρώ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση (μεταπτυχιακά και φροντιστήρια, δαπάνες σπουδών σε άλλη πόλη στην Ελλάδα ή άλλη χώρα).

Στα υπόλοιπα 926 εκατ. ευρώ περιλαμβάνονται δαπάνες που δεν μπορούν να ταξινομηθούν και άλλες όπως για φύλαξη παιδιών.

Τα περισσότερα χρήματα -περί το 1,91 δισ. ευρώ- δίνονται στα φροντιστήρια για τα μαθήματα και τις ξένες γλώσσες. Οι μαθητές συνήθως ξεκινούν τα φροντιστήρια από τις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού κυρίως για την εκμάθηση ξένων γλωσσών.

Βέβαια, στα φροντιστήρια έχει δημιουργηθεί και νέος κλάδος που απευθύνεται σε μαθητές του Δημοτικού και Γυμνασίου που επιθυμούν να εισαχθούν σε Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια και Λύκεια.

(πηγή: Καθημερινή)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399