Το ανοσοποιητικό σύστημα σκοτώνει καρκίνους κάθε μέρα

Τα ανοσοκύτταρα υφίστανται «αυθόρμητες» μεταλλάξεις σε καθημερινή βάση οι οποίες δεν είναι για καλό αφού μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο.

Ευτυχώς όμως που υπάρχουν οι ασταμάτητες «περιπολίες» του ανοσοποιητικού συστήματος και σώζουν την κατάσταση, αναφέρουν ερευνητές από την Αυστραλία.

Ανοσοποιητικό σύστημα – «εξολοθρευτής»

Η ερευνητική ομάδα από το Ινστιτούτο Walter and Eliza Hall ανακάλυψε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα εξολοθρεύει εν δυνάμει καρκινικά Β κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στα πρώιμα στάδια της καρκινικής ανάπτυξης, προτού αναπτυχθούν σε λεμφώματα Β-κυττάρων (γνωστά και ως λεμφώματα non-Hodgkin).

Όπως τονίζουν οι ερευνητές με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Νature Medicine, η στενή επαγρύπνηση του ανοσοποιητικού συστήματος επιτελεί άριστο έργο, εξ ου και η «εκπληκτική σπανιότητα» των λεμφωμάτων Β-κυττάρων στον πληθυσμό – με δεδομένο ότι οι αυθόρμητες μεταλλάξεις των κυττάρων αυτών λαμβάνουν χώρα πολύ συχνά.

Η νέα ανακάλυψη αναμένεται να οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός τεστ που θα προειδοποιεί εγκαίρως σχετικά με τους ασθενείς «υψηλού κινδύνου» για την εμφάνιση λεμφωμάτων των Β-κυττάρων, γεγονός που θα επιτρέψει την έγκαιρη χορήγηση προληπτικής θεραπείας ενάντια στην ανάπτυξη του καρκίνου.

Γιατί τα λεμφώματα Β κυττάρων δεν είναι τόσο συχνά

Σύμφωνα με έναν εκ των ερευνητών, τον δρα Αξελ Κάλις,  τα καινούργια ευρήματα δίνουν μια απάντηση στο γιατί τα λεμφώματα Β-κυττάρων δεν είναι τόσο συχνά στον πληθυσμό. «Ο καθένας μας εμφανίζει αυθόρμητες μεταλλάξεις στα Β κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος οι οποίες είναι το αποτέλεσμα της φυσιολογικής λειτουργίας τους.

Είναι λοιπόν παράδοξο πώς το λέμφωμα των Β κυττάρων δεν είναι πιο κοινό στον πληθυσμό» είπε ο δρ Κάλις και συμπλήρωσε: «Το εύρημά μας ότι η επαγρύπνηση που κάνουν τα Τ κύτταρα επιτρέπει την πρώιμη ανίχνευση και την εξολόθρευση αυτών των καρκινικών και προκαρκινικών κυττάρων βάζει στη θέση τους κομμάτια του παζλ αποδεικνύοντας ότι η επιτήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της ανάπτυξης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου».

Η ενδιαφέρουσα ανακάλυψη έγινε ενώ οι επιστήμονες διερευνούσαν τις αλλαγές που υφίστανται τα Β κύτταρα όταν αναπτύσσεται το λέμφωμα. «Στο πλαίσιο της μελέτης μας καταστείλαμε το ανοσοποιητικό σύστημα ‘παροπλίζοντας’ τα Τ κύτταρα και μείναμε έκπληκτοι όταν είδαμε πως το λέμφωμα εμφανίστηκε σε λίγες εβδομάδες ενώ κανονικά θα χρειάζονταν χρόνια» ανέφερε ο δρ Κάλις. «Φαίνεται ότι το ανοσοποιητικό σύστημά μας είναι καλύτερα εξοπλισμένο από ό,τι φανταζόμασταν σε ό,τι αφορά τον εντοπισμό και την εξαφάνιση των Β κυττάρων – πρόκειται για μια διαδικασία στην οποία πρωτοστατούν τα Τ ανοσοκύτταρα».

Προς τεστ πρώιμης ανίχνευσης

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Ντέιβιντ Τάρλιντον που συμμετείχε επίσης στη μελέτη, τα καινούργια στοιχεία αναμένεται να επιτρέψουν στους επιστήμονες να εντοπίζουν τα προκαρκινικά κύτταρα στα αρχικά στάδια ανάπτυξής τους.

«Στην πλειονότητα των ασθενών το πρώτο σημάδι ότι υπάρχει πρόβλημα είναι ένας ήδη εγκατεστημένος όγκος που αρκετές φορές είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Τώρα που γνωρίζουμε ότι το λέμφωμα των Β-κυττάρων καταστέλλεται από το ανοσοποιητικό σύστημα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις πληροφορίες για να αναπτύξουμε ένα διαγνωστικό τεστ που θα εντοπίζει τους ασθενείς σε πολύ πρώιμο στάδιο της νόσου τους, προτού αναπτυχθούν όγκοι.

Υπάρχουν ήδη θεραπείες που εξολοθρεύουν αυτά τα μη φυσιολογικά Β-κύτταρα στους ασθενείς υψηλού κινδύνου, έτσι, μόλις αναπτυχθεί ένα τεστ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί γρήγορα στην κλινική πράξη».

(πηγή: briefingnews.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399