Μελέτη για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους σε 1400 παιδιά και τους γονείς τους

Η έκθεση σε περιβαλλοντικούς κινδύνους 1400 παιδιών, συμπεριλαμβανομένων και διδύμων και επιπλέον, των γονιών τους, θα εξετασθεί επί μία τριετία σε κάθε ένα από δέκα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο προγράμματος προϋπολογισμού περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ο αναπληρωτής καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του τμήματος Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, η έκθεση των εθελοντών σε περιβαλλοντικούς κινδύνους θα παρακολουθείται με τη χρήση μικροαισθητήρων για ανάλυση της ποιότητας του αέρα στα σπίτια των συμμετεχόντων, αλλά και με τη χρήση αισθητήρων που θα «φοριούνται» από τους εθελοντές σε όλη τη διάρκεια της ημέρας ώστε να καταγραφεί η έκθεσή τους σε διαφορετικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες για όλο το 24ωρο.

Σε ό,τι αφορά στην επίδραση στον ανθρώπινο πληθυσμό το πρόγραμμα που ονομάζεται HEALS και εξετάζει τις σχέσεις υγείας και περιβάλλοντος που βασίζονται σε ευρείας κλίμακας πληθυσμιακές έρευνες, θα διερευνήσει τα αναπνευστικά προβλήματα όπως το άσθμα και τη σύνδεσή τους με τα αιωρούμενα σωματίδια (αιθαλομίχλη) αλλά και τη γύρη ή τη μούχλα, τη νευροτοξικότητα και τις νευροαναπτυξιακές διαταραχές και τη σύνδεσή τους με έκθεση σε φυτοφάρμακα και ιχνοστοιχεία βαρέων μετάλλων αλλά και νόσους όπως ο διαβήτης τύπου 2 και τη σύνδεσή του με τους ενδοκρινικούς διαταράκτες και την παχυσαρκία.

Τα συμπεράσματα του προγράμματος που υλοποιείται από 29 εταίρους, θα μεταφραστούν σε επιστημονικές συμβουλές για την ανάπτυξη των πρωτοκόλλων και των κατευθυντήριων οδηγιών για τη δημιουργία ενός ευρύτερου Ευρωπαϊκού πλαισίου για τις έρευνες μελετών της αλληλεπίδρασης περιβάλλοντος και υγείας.

«Θα ερευνήσουμε διάφορες ουσίες με τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή και ενδεχομένως επηρεάζουν την υγεία μας όπως για παράδειγμα ο πλαστικοποιητής στα μπιμπερό ή κατά πόσο εκτίθεται ένας εργαζόμενος σε ταμείο από την έκθεσή του στη χημική ουσία που περιέχεται στο χαρτί της απόδειξης. Παράλληλα θα διερευνήσουμε πώς δύο παιδιά με το ίδιο γενετικό υλικό που είναι τα δίδυμα, αναπτύσσουν για παράδειγμα, διαφορετικές αλλεργίες» εξήγησε ο κ. Σαρηγιάννης.

Η έρευνα στον πληθυσμό αφού προηγουμένως υπογραφούν με τους ενδιαφερόμενους ανάλογα πρωτόκολλα, θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2014 σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε κάποιες περιαστικές περιοχές.

Η συνολική προσέγγιση θα τελειοποιηθεί με μια σειρά από μελέτες πληθυσμού σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τη μελέτη διαφόρων επιπέδων περιβαλλοντικής έκθεσης (μέσα από χρήση ανάλυσης περιβαλλοντικών δειγμάτων και χρήσης υπολογιστικών μοντέλων), τις περιόδους ευαλωσιμότητας κατά τα διάφορα στάδια ζωής, τη γενετική ποικιλομορφία του πληθυσμού αλλά και τις κοινωνικοοικονομικές παραμέτρους που επηρεάζουν την έκθεση και την ανθρώπινη υγεία.

(πηγή: briefingnews.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399