Σήκωσαν τις μπάρες στα διόδια την Κυριακή (9/1)

Η αγανάκτηση των πολιτών μεγαλώνει, εκδηλώνεται και θα εκδηλώνεται μέχρι οι δρόμοι οι δρόμοι να αποδοθούν στους πολίτες, χωρίς το χαράτσι των διοδίων.

«Οι εθνικοί δρόμοι είναι δημόσια περιουσία – Σπρώξτε τη μπάρα. Μη πληρώνεις κι εσύ!». Μ’ αυτό το σύνθημα εκατοντάδες μέλη, του κινήματος ενάντια στα διόδια, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που έκανε το πανελλήνιο συντονιστικό των επιτροπών αγώνα κατοίκων πολιτών και εργαζόμενων ενάντια στα διόδια και άνοιξαν σήμερα τις μπάρες σε πολλούς σταθμούς διοδίων της χώρας.

Από τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής (9/1) μέχρι τις 5 το απόγευμα της ίδιας μέρας το Πανελλαδικό Συντονιστικό Επιτροπών Αγώνα Κατά των Διοδίων σήκωσε τις μπάρες κατά μήκων των εθνικών οδών ως αντίδραση για το τσουχτερό αντίτιμο.

Με συνθήματα, όπως «Δεν πληρώνουμε τα διόδια, δεν πληρώνουμε την κρίση τους», «Δεν πληρώνουμε, οι δρόμοι είναι δικοί μας», «Τα διόδια υποβαθμίζουν τη ζωή μας» και έντυπο υλικό οι υποστηρικτές του κινήματος ενημέρωναν τους διερχόμενους οδηγούς, οι οποίοι επικροτούσαν με παρατεταμένα κορναρίσματα τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Την ώρα που το κίνημα «Δεν Πληρώνω», φουντώνει, οι πέντε κοινοπραξίες, που έχουν αναλάβει την κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων, εξετάζουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν τους οδηγούς που αρνούνται να πληρώσουν.

Ήδη η Αρχή Προστασίας Δεδομένων, έδωσε τη συγκατάθεσή της για να χρησιμοποιούνται τα στοιχεία των οδηγών που παρανομούν, όχι όμως και οι φωτογραφίες τους.

Μέχρι στιγµής µόνο µια κοινοπραξία, η Ολυµπία Οδός, έχει στραφεί δικαστικά εναντίον 25 οδηγών που δεν πλήρωναν διόδια.

Παράλληλα, οι εταιρείες ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση να αναλάβει δράση, απειλώντας με καταγγελία των συμβάσεων και αποχώρηση, καθώς βλέπουν τα έσοδά τους να μειώνονται, λόγω της μη καταβολής διοδίων.

Οι αποικιακές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί στο παρελθόν, επιτρέπουν τις αυξήσεις στις τιμές, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να διαπραγματευθεί την αναθεώρησή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κοινοπραξίες που κατασκευάζουν τους αυτοκινητοδρόμους ετοιμάζονται να στείλουν χιλιάδες κατασχετήρια, εναντίον οδηγών ή να βρουν άλλους τρόπους, σε συνεργασία με το Ελληνικό δημόσιο, να υπάρξουν συνέπειες.

Επίσης, εδώ και λίγο καιρό, οι τράπεζες που χρηματοδοτούν τις κατασκευάστριες κοινοπραξίες έχουν σταματήσει τη χρηματοδότησή τους, επικαλούμενες τις καθυστερήσεις στις απαλλοτριώσεις, τη μείωση της ροής των αυτοκινήτων, λόγω της οικονομικής κρίσης και τη μη πληρωμή διοδίων, καθώς και την αύξηση των επιτοκίων σε σχέση με την περίοδο που υπεγράφησαν οι συμβάσεις.

Τα μέλη τόσο της Συντονιστικής Επιτροπής όσο και των φορέων κατοίκων που συμμετέχουν στο κίνημα δηλώνου ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι την κατάργηση των διοδίων. Οι ελεύθεροι δρόμοι είναι δημόσιο αγαθό σημειώνουν, ενώ τους γεμίζει αισιοδοξία η συμμετοχή του κόσμου, καθώς στην αρχή είχαν ξεκινήσει μόνο λίγοι. Φαίνεται ότι η οικονομική κρίση και οι περικοπές στους μισθούς έχουν φέρει κοντά στο κίνημά τους πολυάριθμους πολίτες.

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399