Ενασχόληση με την Χημεία μέσω της όσφρησης !

 

Ο νεαρός Henry Wedler (οι φίλοι του τον αποκαλούν Hoby)  είχε ένα όνειρο: να σπουδάσει χημεία. Ωστόσο ένας καθηγητής προσπάθησε να τον αποτρέψει, λέγοντάς του ότι «είναι αδύνατο να κάνεις καριέρα στην χημεία, εφόσον δεν μπορείς να παρακολουθήσεις εργαστήρια».

Ο Hoby Webler είναι εκ γενετής τυφλός και πράγματι θα ήταν αδύνατο να παρακολουθήσει την εξέλιξη μιας χημικής αντίδρασης. Δεν θα μπορούσε να δει για παράδειγμα, την αλλαγή χρώματος κάποιων υγρών στον δοκιμαστικό σωλήνα.

Όμως ο Hoby Webler ένιωσε πως με λίγη βοήθεια, θα τα κατάφερνε. Άρχισε λοιπόν να παρακολουθεί ένα διδακτικό πρόγραμμα θεωρίας οργανικής χημείας στο Πανεπιστήμιο του Ντέιβις.

Από την αρχή ένιωσε την ανάγκη να μοιραστεί τις εμπειρίες του με άλλα τυφλά παιδιά ή με  παιδιά που έχουν σοβαρά προβλήματα όρασης. Πρότεινε την δημιουργία μιας κατασκήνωσης τυφλών παιδιών που θέλουν να ασχοληθούν με την χημεία. Την κατασκήνωση με την ονομασία  «Enchanted Hills» ίδρυσε ο Φάρος των Τυφλών -μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα στο Σαν Φρανσίσκο.

Ομάδα τυφλών μαθητών γυμνασίου φόρεσαν τα απαραίτητα γάντια και προστατευτικά γυαλιά και με την βοήθεια εθελοντών από την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών πήραν μέρος σε πειράματα, θέλοντας να αποδείξουν, ότι η χημεία δεν είναι μια αποκλειστικά μια επιστήμη που η εργαστηριακή απασχόληση στηρίζεται αποκλειστικά στην όραση. Ότι μπορεί τα εργαστηριακά πειράματα να υλοποιηθούν με την αφή και την οσμή.

Όπως εκμυστηρεύεται ο Hoby Webler, χρειάζεται και μια μικρή βοήθεια που άτομα με μειωμένη όραση που θα μπορούν να προσφέρουν υλοποιώντας κάποιες βασικές εργασίες, όπως η διαχείριση κάποιων επικίνδυνων χημικών ουσιών, ωστόσο τελικά «βασική προϋπόθεση για την ενασχόληση με την χημεία είναι χρησιμοποίηση του μυαλού».

Εκδηλώθηκε τέτοιο ενδιαφέρον, ώστε καθένας από τους μαθητές που πήραν μέρος άρχισε να παρακινεί και άλλους, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στο ανέβασμα της αυτοεκτίμησης του κάθε συμμετέχοντα. Αντί να κυριαρχήσει το συναίσθημα της παραίτησης, της εγκατάλειψης της προσπάθειας, πράγμα που  είναι μια υπαρκτή απειλή για τους τυφλούς, ιδιαίτερα στην μαθητική περίοδο, τους ενέπνευσε να συνεχίσουν με αισιοδοξία τη ζωή τους.

Ο Hoby Webler ονειρεύεται να γίνει καθηγητής χημείας σε κολλέγιο. Προς το παρόν απολαμβάνει μαζί με τους φίλους του την ικανοποίηση να ασχολείται με τη μεγάλη αγάπη του που είναι η χημεία.

(πηγή: KQED News)

 

 

Share
Κατηγορίες: Νέα απ’ όλο τον κόσμο. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/teachers/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399