Πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός δημιουργίας με θέμα τους πρόσφυγες

Πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό δημιουργίας διοργανώνει, για 17η συνεχή χρονιά, το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και την Επιτροπή Ευαισθητοποίησης των Νέων.
Κεντρικό θέμα του φετινού Διαγωνισμού που ξεκίνησε την 21η Μαρτίου, Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, και θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου, είναι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία.

Στον διαγωνισμό καλούνται να συμμετάσχουν μαθητές και μαθήτριες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικότερα της πέμπτης και έκτης τάξης δημοτικού με έργα ζωγραφικής και εκθέσεις αντίστοιχα, καθώς και μαθητές της τρίτης τάξης γυμνασίου και της πρώτης τάξης γενικού και επαγγελματικού λυκείου, με ειδικό αφιέρωμα, άρθρο ή φωτορεπορτάζ, για κυριακάτικο φύλλο εφημερίδας.

Επίσης, στον διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος και ασυνόδευτα παιδιά, πρόσφυγες που διαμένουν σε κέντρα φιλοξενίας. Τις συμμετοχές των μαθητών θα αξιολογήσει ειδική επιτροπή.

Στόχος του Μαθητικού Διαγωνισμού είναι να δώσει την ευκαιρία στα παιδιά να εκφράσουν δημιουργικά τις απόψεις τους γύρω από την προστασία των προσφύγων, αλλά και να συνειδητοποιήσουν τα προβλήματα και τις ιδιαίτερες δυσκολίες που συναντούν οι πρόσφυγες κατά τον εκπατρισμό, τη φιλοξενία τους σε κάποια άλλη χώρα και, ενδεχομένως, την επιστροφή τους στην πατρίδα.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη τομέα Ενημέρωσης της Ύπατης Αρμοστείας, Καίτη Κεχαγιόγλου, «το πεδίο στο οποίο καλείται να δράσει και να επιτελέσει έργο η Ύπατη Αρμοστεία είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς στις αρχές του 21ου αιώνα καταγράφεται μία αυξανόμενη ροή μετακίνησης μεταναστών και προσφύγων».

Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ τονίζει ακόμη ότι «μέσα σ’ ένα γενικότερο κλίμα ανόδου της ξενοφοβίας στην Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας, τα έργα των παιδιών που συμμετέχουν κάθε χρόνο στον διαγωνισμό στέλνουν το ελπιδοφόρο μήνυμα ότι η αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος είναι θέμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων και πολιτισμού».

Μέσα από τον διαγωνισμό παιδιά από όλα τα μέρη της Ελλάδας ξεδιπλώνουν τις πολλές πτυχές του αναγκαστικού ξεριζωμού των προσφύγων, αλλά και τη σημασία που μπορεί να έχει για τα εκατομμύρια των εκτοπισμένων ανά τον κόσμο, ένα καταφύγιο, μία θερμή αγκαλιά, μία υποδοχή και στήριξη για να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη του μαθητικού διαγωνισμού, Σοφία Κουτσού, δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη εικόνα συμμετοχών. Σημείωσε, ωστόσο, ότι μέρος στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν όλα τα παιδιά από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής παρουσιάζεται σημαντικό ενδιαφέρον από τους μαθητές.

Σημειώνεται ότι στις 19 Ιουνίου, στο χώρο της Τεχνόπολης, θα γίνει η απονομή των βραβείων, του περσινού μαθητικού διαγωνισμού, στον οποίο θα βραβευτούν 60 παιδιά από όλη την Ελλάδα.

(Πηγή: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ)

 

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/teachers/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399