Η Αστυνομία κυνήγησε μετανάστες σε σχολείο, κάνοντας επιχείρηση εν ώρα λειτουργίας του!

Όπως κατήγγειλε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Λυκείου Κέρκυρας, η Αστυνομία αποφάσισε να προχωρήσει σε επιχείρηση σύλληψης μεταναστών εν ώρα λειτουργίας του σχολείου, χωρίς πρώτα να φροντίσει να λάβει μέτρα προστασίας των μαθητών ή να εκκενώσει το σχολείο.
Αποτέλεσμα της επιχείρησης ήταν αστυνομικοί να καταδιώκουν τους μετανάστες μέσα στο σχολικό συγκρότημα με τους μαθητές και τους καθηγητές παρόντες, ενώ ένας εκ των μεταναστών που διέμεναν στο χώρο συνελήφθη στην ταράτσα του σχολικού κτιρίου!
Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του σχολείου, Δώρα Βρυώνη, μιλώντας σήμερα το πρωί στην ΕΡΑ Κέρκυρας δήλωσε ότι σύμφωνα με μαρτυρίες παιδιών που μετέφεραν στους γονείς τους, αστυνομικοί προχώρησαν σε βίαιη συμπεριφορά σε έναν τουλάχιστον από τους μετανάστες, κάτι που πάντως η ίδια η ΕΛΑΣ διαψεύδει.
Οι γονείς «φωνάζουν» για το γεγονός ότι η Αστυνομία αποφάσισε, χωρίς να ειδοποιήσει το σχολείο, να προχωρήσει σε επιχείρηση σύλληψης μεταναστών πρωί εν ώρα λειτουργίας σχολείου αντί να κάνει την επιχείρηση οποιαδήποτε άλλη ώρα ή, έστω, να φροντίσει να έχει απομακρύνει τα παιδιά για κάθε ενδεχόμενο.
Όσον αφορά τον ισχυρισμό αστυνομικών ότι η επιχείρηση έγινε μετά από καταγγελία πολίτη πως μετανάστες πλενόντουσαν γυμνοί δίπλα από το σχολείο, η κα Βρυώνη ανέφερε ότι τα ίδια τα παιδιά, τα οποία και ρώτησε, δεν είχαν αντιληφθεί οποιαδήποτε τέτοια συμπεριφορά μετανάστη.

Η ΕΛΑΣ επικαλέστηκε… το επείγον του πράγματος…
Στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας στην Κέρκυρα Γιώργος Κωνστάντης (από τον οποίο ζητήθηκε δήλωση από το CorfuPress TV και, παρόλο που είχε ήδη δώσει τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις, αρνήθηκε και παρέπεμψε στο γραπτό δελτίο Τύπου που είχε εκδώσει νωρίτερα) ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρχε ούτε προκλήθηκε κανένας κίνδυνος γιατί η επιχείρηση είχε σχεδιαστεί. Προσέθεσε, μάλιστα, ότι οι ίδιοι κίνδυνοι θα μπορούσαν θεωρητικά να υπάρξουν αν γινόταν μια επιχείρηση σύλληψης κακοποιού σε ένα δρόμο.
Πάντως, οι γονείς αντιπαραθέτουν στο επιχείρημα αυτό ότι δεν επρόκειτο για ένα επείγον περιστατικό όπως μια κλοπή για την οποία υπάρχει πάντα το απρόβλεπτο, αλλά για μία επιχείρηση-ρουτίνα σύλληψης μεταναστών η οποία θα μπορούσε να γίνει άλλη ώρα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ τα έβαλε με το… Σύλλογο Γονέων!
Εντύπωση προκαλεί το ότι ο κ. Κωνστάντης, από τη θέση του εκπροσώπου Τύπου της Αστυνομίας, επιχείρησε να επιρρίψει ευθύνες στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για τη στάση του υποστηρίζοντας ότι ασχολείται με την καταδίωξη μεταναστών αντί να αναδείξει τα όσα προβλήματα έχει το σχολείο τους:

«Εκείνο που μας προβληματίζει όλους σαν αστυνομία είναι το γεγονός ότι έχει αναδειχθεί και έχει πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις μία επιτυχημένη εκ του αποτελέσματος επιχείρηση της Αστυνομίας η οποία ήταν επιχείρηση ρουτίνας, συμβαίνει σε καθημερινή βάση αυτό το πράγμα, και δεν έχουν αναδειχθεί τα τόσα μύρια άλλα προβλήματα που υπάρχουν και στο δικό τους σχολείο αλλά και σε άλλα σχολεία όπως στο συγκεκριμένο σχολείο δεν υπήρξε η παραμικρή ανάδειξη του προβλήματος ότι δίπλα από την ώρα του μαθήματος, που έκαναν μάθημα τα παιδιά τους, διαβιούσαν παράνομοι μετανάστες. Και εμείς δεν τα βάζουμε με τους παράνομους μετανάστες διότι τους σεβόμαστε απόλυτα»!
Σε άλλο σημείο της ραδιοφωνικής του συνέντευξης ανέφερε: «Δεν μπορούμε να μιλάμε υποθετικά για οτιδήποτε θα μπορούσε να είχε συμβεί. Διότι όπως και η κα Βρυώνη είπε, η όλη επιχείρηση εξελίχθηκε και τελείωσε χωρίς το μεγαλύτερο μέρος του σχολείου να αντιληφθεί το παραμικρό», δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ.

Η γραπτή ανακοίνωση της Αστυνομίας
Σχετικά με καταγγελία Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου στην Κέρκυρα, η οποία αναφέρεται σε «βιαιοπραγία αστυνομικών σε βάρος αλλοδαπών στο χώρο του σχολείου», ανακοινώνονται τα ακόλουθα : •αστυνομικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κέρκυρας, ύστερα από καταγγελίες πολιτών, πραγματοποίησαν τη Δευτέρα (19.11.2012) το πρωί, επιχείρηση για την απομάκρυνση μη νόμιμων μεταναστών από ακατοίκητο κτίριο δίπλα σε σχολικό συγκρότημα στην Κέρκυρα, στο οποίο διέμεναν παράνομα, •κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, συνελήφθησαν στο χώρο του κτιρίου τρεις (3) μη νόμιμοι μετανάστες υπήκοοι Αλγερίας, Συρίας και Λιβύης (ηλικίας 37, 19 και 29 ετών), •επίσης, συνελήφθη στην ταράτσα του σχολικού συγκροτήματος, ένας19χρονος υπήκοος Συρίας, ύστερα από συνεννόηση με τη Διεύθυνση του σχολείου •κατά τη διάρκεια της σύλληψης των αλλοδαπών δεν ασκήθηκε σωματική βία σε βάρος τους και τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ενώ κρατούνται προκειμένου να εφαρμοστεί σε βάρος τους το μέτρο της διοικητικής απέλασης, •από την πλευρά των συλληφθέντων αλλοδαπών, ουδεμία καταγγελία έχει υποβληθεί μέχρι σήμερα, για βιαιοπραγία αστυνομικών σε βάρος τους.

Ερωτηματικά 

Σειρά ερωτηματικών προκύπτει για το σχεδιασμό της εν λόγω επιχείρησης:
-Γιατί αποφάσισε η Αστυνομία να προχωρήσει σε επιχείρηση σύλληψης παράνομων μεταναστών στις 9 η ώρα το πρωί, δίπλα από σχολικό συγκρότημα; Το επιχείρημα περί μη παρουσίας των μεταναστών συνεχώς στο χώρο δεν μπορεί να πείσει, καθώς είναι λογικό να περιμένει κανείς οι μετανάστες να χρησιμοποιούν τον εγκαταλελειμμένο χώρο το βράδυ για να κοιμηθούν και όχι στις 9 το πρωί, όταν αρκετοί θα έχουν ήδη αποχωρήσει σε αναζήτηση χρημάτων ή φαγητού για να περάσουν τη μέρα τους…
-Ειδοποιήθηκε η Διεύθυνση Εκπαίδευσης ή, έστω, η διεύθυνση του σχολείου ότι επρόκειτο να γίνει επιχείρηση δίπλα σε σχολείο;
-Τι μέτρα ασφαλείας ελήφθησαν εντός του σχολικού συγκροτήματος για να αποφευχθεί η είσοδος μεταναστών μέσα σε αυτό; Ας σημειωθεί ότι η σύλληψη τουλάχιστον ενός εκ των μεταναστών έγινε μέσα στο σχολείο, στην ταράτσα του κτιρίου.
-Είναι κάποιος εκ των συλληφθέντων μεταναστών κακοποιό στοιχείο που βαρύνεται με αδικήματα άλλα πέραν της παράνομης εισόδου στη χώρα μας; Αν ναι, τι μέτρα ασφαλείας ελήφθησαν στο σχολείο; Αν όχι, ποιο ήταν το επείγον της επιχείρησης που επικαλείται ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας και έπρεπε να γίνει εν ώρα λειτουργίας του σχολείου;
-Στις ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο κ Κωνστάντης υποστήριξε ότι ο χαρακτήρας του επείγοντος ήταν ότι «αναζητείτο ένας συγκεκριμένος αλλοδαπός και έπρεπε η Αστυνομία να ενεργήσει άμεσα». Ποιος ήταν αυτός και με τι αδικήματα κατηγορείται;
-Εφ όσον ήταν γνωστό ότι εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα το εν λόγω κτίριο είχε γίνει χώρος κατοικίας μεταναστών, ποιες ενέργειες έχουν γίνει ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξη αυτή, λόγω της γειτνίασης με σχολικό συγκρότημα;

-Ο κ. Κωνστάντης χαρακτήρισε την επιχείρηση απολύτως πετυχημένη. Είναι όμως πετυχημένη μια επιχείρηση σύλληψης παράνομων μεταναστών, όταν αυτοί ξεφεύγουν από το κτίριο όπου επρόκειτο να γίνει η σύλληψη, εισέρχονται σε σχολείο με μαθητές, συλλαμβάνονται δύο από τους τρεις και ο ένας ξεφεύγει για να συλληφθεί αρκετά αργότερα;

(πηγές: corfupress, left.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/teachers/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399