ΔΟΕ: Επιχειρούν να «εξαφανίσουν» σχολείο

Γεμάτη «πρωτοτυπίες» είναι η μνημονιακή περίοδος, όπου μετά τα νοσοκομεία, τις θέσεις εργασίας, τα κοινωνικά δικαιώματα, που συρρικνώνονται – «εξαφανίζονται», τώρα στο στόχαστρο των μαθητευόμενων μάγων, μπαίνουν και τα σχολεία.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΔΟΕ: «Για μια ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια, η εκπαιδευτική κοινότητα βιώνει μια ευρεία προσπάθεια συρρίκνωσης των σχολικών μονάδων.

Η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης της Α’ Αθήνας, με το πρόσχημα της προσαρμογής της οργανικότητας των σχολείων στη σημερινή τους λειτουργικότητα, έχει προτείνει μια σειρά υποβιβασμών σχολικών μονάδων με κριτήρια απόλυτα αριθμητικά, δίχως να λαμβάνει υπόψη της τις ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης, δίχως να εξετάζει τις προοπτικές αναβάθμισης των σχολείων κάτι που θα έχει να προσφέρει στον παιδαγωγικό τομέα αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία της κάθε περιοχής.

Στην περίπτωση του 139ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών οι ευθύνες της διοίκησης είναι, διαχρονικά, τεράστιες. Ένα σχολείο που στεγάζεται εδώ και δεκαετίες σε κτίριο μισθωμένο και στα όρια της καταλληλότητας οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην εξαφάνιση, με κινήσεις όπως αυτή του υποβιβασμού του από 8/θέσιο σε 6/θέσιο, ενώ υπάρχουν λύσεις οι οποίες έχουν εγκαταλειφθεί.

Είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια ότι σε πολύ μικρή απόσταση από το σχολείο, ο Ο.Σ.Κ. έχει δεσμευμένο χώρο (Εριουργία) για την ανέγερση σχολικού κτιρίου όπου επρόκειτο να μεταστεγαστεί το 139ο Δημ. Σχολείο αλλά και το 100ο Νηπιαγωγείο Αθηνών. Η υιοθέτηση αυτής της λύσης και η ειλικρινής προσπάθεια για την υλοποίησή της είναι ο μοναδικός τρόπος ώστε όχι μόνο να μείνει ζωντανή αλλά να αναπτυχθεί πολύπλευρα η σχολική μονάδα προσελκύοντας μαθητικό δυναμικό, που σήμερα διαρρέει, λόγω κτιρίου, στα όμορα σχολεία (δημιουργώντας εκεί προβλήματα υπερπληθυσμού).

Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές της περιοχής θα φοιτούν στο σχολείο τους, θα υπάρξει (και με αλλαγή των ορίων) ισόρροπη κατανομή του μαθητικού δυναμικού στα σχολεία της περιοχής και το κυριότερο, θα δοθεί στην εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και στην τοπική κοινωνία μια νέα σχολική μονάδα με προοπτικές ανάπτυξης, κάτι πολύ σημαντικό για την περιοχή των Πατησίων.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί τη Διεύθυνση της Α΄ Αθήνας  να αποσύρει την πρόταση της για υποβιβασμό του 139ου Δημ. Σχολείου και να δει με πραγματικά εκπαιδευτική ματιά την κάθε περίπτωση για κάθε σχολείο που προτίθεται να συρρικνώσει. Άλλωστε όλες οι ΔΕΠ του Δήμου Αθηναίων που έχουν συνεδριάσει έχουν απορρίψει τις προτάσεις της Διεύθυνσης. Αυτό και μόνο θα έπρεπε να έχει ήδη προβληματίσει την Α’ Διεύθυνση. Το ζήτημα δεν είναι συντεχνιακό αλλά βαθιά εκπαιδευτικό και έτσι οφείλει να το αντιμετωπίζει και η διοίκηση αν θέλει να προσφέρει καλές υπηρεσίες στους μαθητές μας».

(πηγή: ertopen.com)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/teachers/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399