Η επερχόμενη πείνα – Ένας σοβαρός κίνδυνος από την παγκόσμια αύξηση τιμών των τροφίμων

Γεωπολιτικές εντάσεις, παγκόσμιος πληθωρισμός και κατακόρυφη αύξηση της πείνας, είναι μερικές από τις πιθανές συνέπειες από την μεγαλύτερη παγκόσμια αύξηση όλων των εποχών στις τιμές των τροφίμων που καταγράφει σε έκθεσή του ο ΟΗΕ.

Το ποσοστό αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ΟΗΕ, σε αγαθά όπως το σιτάρι, το καλαμπόκι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρέας και τη ζάχαρη είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί από το 1990, μεγαλύτερο ακόμη και από την κορύφωση του 2008 που οδήγησε σε σοβαρές πολιτικές αναταραχές στο Μεξικό και την Ινδονησία.

«Μπαίνουμε σε επικίνδυνα μονοπάτια», δήλωσε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων ο γνωστός οικονομολόγος Αμπασιάν.

Οι τιμές των σιτηρών έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από τον Ιούνιο και το χοιρινό κρέας έχει σημειώσει αύξηση τιμών σχεδόν κατά 25% από τις αρχές του 2010. Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι οι τιμές στα σιτηρά και τη ζάχαρη θα κινηθούν ακόμα ψηλότερα στους επόμενους μήνες. Ο κ. Αμπασιάν προσέθεσε ότι στον ΟΗΕ ανησυχούν και για τις απρόβλεπτα μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών, όπως για παράδειγμα η κατάσταση ξηρασίας που επικρατεί σε χώρες όπως η Αργεντινή και που τείνουν να καταστούν μόνιμες.

Η τελευταίες αυξήσεις στις τιμές του αργού πετρελαίου επιτείνουν τον κίνδυνο να υπάρξουν αναταραχές. Ήδη προκαλούνται βίαιες διαμαρτυρίες σε Μεξικό, Ινδονησία, Αίγυπτο, Καμερούν, ενώ σε πλήρη απόγνωση βρίσκεται ο δοκιμαζόμενος λαός της Αϊτής.

(Πηγή: THE INDEPENDENT)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/teachers/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399