Ρατσιστικό bullying: Ένας αόρατος εχθρός μέσα στα σχολεία -Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Παιδιά εναντίον παιδιών. Μικρό-συμμορίες, εντός των τειχών του σχολείου, απέναντι σε ανυπεράσπιστα, συνήθως μοναχικά, παιδιά. Το bulling και ιδιαιτέρως το ρατσιστικό bulling, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Όπως αναφέρουν πηγές από την Αγγλία που ασχολούνται με το συγκεκριμένο φαινόμενο, όχι μόνο στα στενά γεωγραφικά πλαίσια της Μ. Βρετανία, η αυξανόμενη μετανάστευση και η σταδιακή ένταξη των μικρών παιδιών στην εκπαίδευση, δημιουργεί συνακόλουθα όλα τα φοβικά συναισθήματα στα υπόλοιπα παιδιά.

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για «Ισλαμοφοβία» που έχει να κάνει με παιδιά προερχόμενα από χώρες του Ισλάμ και τα οποία θεωρούνται από τους συμμαθητές τους, οιονεί τρομοκράτες και δολοφόνοι.

Παρόμοιες συνθήκες, αναφέρουν οι Άγγλοι παιδοψυχολόγοι, συναντώνται σε χώρες που γίνονται καθημερινά υποδοχείς μεταναστών. Η Αγγλία, το τελευταίο διάστημα, αναμένεται να δεχθεί ένα κύμα μεταναστών από Ρουμανία και Βουλγαρία. Η Ελλάδα είναι σχεδόν ανοχύρωτη από θαλάσσης, καθώς μέσω Τουρκίας -σχεδόν καθημερινά- εισέρχονται παράνομοι μετανάστες.

Όσοι εξ αυτών καταφέρουν να μείνουν στη χώρα και τα παιδιά τους προσπαθήσουν να ενταχθούν στη «νέα κοινωνία», μέσω του σχολείου, βρίσκονται αυτομάτως μπροστά στο φαινόμενο του bulling.

Τα στόματα παραμένουν κλειστά. Κι αν τούτο είναι κλασική αντίδραση ενός παιδιού που υφίσταται bulling, για τα παιδιά των μεταναστών το πρόβλημα μεγεθύνεται. Σύμφωνα με τις «μαύρες» στατιστικές του φαινομένου, το 52% των παιδιών που δέχονται bulling είναι αγόρια, το 32% κορίτσια και το 16% ήταν άγνωστο φύλο (δεν είχε δηλωθεί).

Οι εκθέσεις παγκοσμίως δείχνουν μια δραματική αύξηση του ρατσιστικού bulling εντός των σχολείων. Συνακόλουθα έχουν αυξηθεί τα ποσοστά στους αυτοτραυματισμούς (ως αποτέλεσμα τύψεων και αυτοοικτιρμού) και στις απόπειρες αυτοκτονίας.

(πηγή: iefimerida.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/teachers/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399