Πηγαίνουν σχολείο όπως τη δεκαετία του 50′

του Προκόπη Αγγελόπουλου

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε, αλλά το πρόβλημα της μεταφοράς, για χιλιάδες μαθητές της χώρας δεν έχει, ακόμη λυθεί και όλοι περιμένουν τη λύση από την Περιφέρεια.

Το πρωί της Παρασκευής το κουδούνι δεν χτύπησε στο 1ο λύκειο της Αρτέμιδας. Οι μαθητές προχώρησαν σε αποχή από τα μαθήματά τους, με αιτήματα, μεταξύ άλλων, και το πρόβλημα της μεταφοράς, που για πολλούς είναι πραγματικός γολγοθάς. Η σχολική χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει και, μέχρι τώρα, δεν έχει δοθεί λύση. Οι δυσκολίες είναι πολύ μεγαλύτερες για τα παιδιά που πηγαίνουν σε σχολεία της Ανατολικής Αττικής, στα οποία δεν φτάνουν τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ και μοναδική επιλογή είναι τα ΚΤΕΛ, με το εισιτήριο να είναι τσουχτερό, με δεδομένο ότι, ακόμη, δεν υπάρχει η δυνατότητα για μειωμένο κόμιστρο.

Πολλά από τα παιδιά επιλέγουν τη λύση της πεζοπορίας, φέρνοντας στο μυαλό ιστορίες ξεχασμένες, από τις δεκαετίες του 50′ και του 60′. Αλλά κι αυτοί που θα επιλέξουν το ΚΤΕΛ, καταναλώνουν, ακόμη και 2 με 2,5 ώρες, κάθε μέρα από τον χρόνο τους, μόνο για να πάνε και να έρθουν από το σχολείο.

Τα προηγούμενα χρόνια, τη μεταφορά των μαθητών είχαν αναλάβει οι ιδιοκτήτες των ΚΤΕΛ και των τουριστικών λεωφορείων, υπογράφοντας χρυσοφόρες συμβάσεις με νομαρχίες και περιφέρειες. Πλέον, δεν υπάρχουν χρήματα και με δεδομένο ότι η Περιφέρεια χρωστά ακόμη στους μεταφορείς από τις προηγούμενες συμβάσεις, η προσέγγιση έχει γίνει δύσκολη.

Από την πλευρά τους, πολλοί σύλλογοι γονέων, απαιτούν άμεσες λύσεις και ζητούν να δημιουργηθεί δημόσιος φορέας, που θα αναλάβει, συνολικά, το έργο των σχολικών μεταφορών. Μέχρι στιγμής δύο διαγωνισμοί έχουν κηρυχθεί άγονοι και τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα. Ήδη, τις τελευταίες ημέρες, η κα Ρένα Δούρου έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με τοπικούς φορείς, στην προσπάθεια να εξευρεθεί λύση.

Το θέμα των σχολικών μεταφορών θα είναι το βασικό της ημερήσιας διάταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη, στο αμφιθέατρο του υπουργείου Μεταφορών και γονείς και μαθητές περιμένουν να δουν αν θα δοθεί λύση άμεσα ή θα πουν και πάλι «Καλά Χριστούγεννα».

(πηγή: thetoc.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/teachers/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399