Μαθητές στην καρότσα για να πάνε στο σχολείο

Εποχές από το παρελθόν της φτώχειας και της μιζέριας ζουν αρκετά παιδιά στο Ελαιοχώρι, λίγα μόλις χιλιόμετρα από την Καλαμάτα, καθώς πηγαίνουν στο σχολείο… καβάλα στην καρότσα ενός μικρού φορτηγού, ακόμα κι όταν βρέχει. Η Πολιτεία δεν έχει δώσει ακόμα λύση για τη μεταφορά των μαθητών – κι έτσι οι γονείς τους, που δεν αντέχουν άλλο, ετοιμάζονται να σταματήσουν τα παιδιά από το σχολείο.

Την απαράδεκτη αυτή κατάσταση, μαζί με την έντονη διαμαρτυρία τους και την αγανάκτησή τους, εξέφρασαν χθες το πρωί τρεις γονείς από το Ελαιοχώρι στην αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη.

Ο Σωτήρης Καπετανέας, η Μαρία Γκούζου και η Σταμάτα Κουκούτση ζήτησαν από την κ. Αλειφέρη να δοθεί άμεσα λύση, καθώς 2 μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς δεν αντέχουν άλλο, οικονομικά και ψυχικά, να πηγαινοφέρνουν τα παιδιά τους από το Ελαιοχώρι στην Καλαμάτα. Απαίτησαν η Πολιτεία, το κράτος, η Περιφέρεια, να κάνουν το καθήκον τους. Σημείωσαν πως αρκετές φορές αναγκάζονται να μεταφέρουν τα παιδιά τους στην καρότσα μικρού φορτηγού, με κίνδυνο ατυχήματος – ενώ κάποια αρρώστησαν.

Αρχικά, όπως μας είπαν οι γονείς, η αντιπεριφερειάρχης δεν τους υποδέχτηκε με τον καλύτερο τρόπο και τους απείλησε ότι θα φέρει την Αστυνομία. «Κι εμείς της είπαμε ότι θα φέρουμε τον εισαγγελέα», μας ενημέρωσε η μία μητέρα.

Από ένα σημείο και μετά ήμασταν παρόντες στη συνάντηση, στο γραφείο της κ. Αλειφέρη, κι ακούσαμε τους γονείς να λένε με αγανάκτηση: «Δύο μήνες και δεν έχουμε μεταφορά. Πείτε μας, πώς θα πάνε τα παιδιά μας σχολείο; Αν δε βρεθεί λύση τα παιδιά μας σταματάνε το σχολείο. Μπορείτε να πάρετε τηλέφωνο στα σχολεία να δικαιολογήσουμε τις απουσίες; Γιατί δεν κάνετε κάτι παραπάνω, αφού υπάρχει πρόβλημα με το Ελαιοχώρι; Έλεος, να βρεθεί μια λύση, να πάνε σχολείο τα παιδιά μας. Πάρτε τηλέφωνο τους διευθυντές, να τους πείτε ότι από αύριο τα παιδιά σταματάνε,γιατί δεν έχουμε μεταφορά».

Μια μητέρα δεν άντεξε κι έβαλε τα κλάματα λέγοντας: «Δεν έχω άλλα λεφτά να πληρώσω αύριο ταξί για να πάει το παιδί μου σχολείο». Κάποιες φορές που τα παιδιά μετακινήθηκαν με ταξί, πλήρωσαν 13 και 15 ευρώ από την τσέπη τους για να πάνε, κι άλλα τόσα για να γυρίσουν στο σπίτι τους.

Η αντιπεριφερειάρχης, μεταξύ άλλων, απάντησε: «Αύριο θα κάνουμε μία ακόμα διαπραγμάτευση, την τρίτη. Οι ταξιτζήδες δε δίνουν προσφορά. Από το να παρακαλάμε τους ταξιτζήδες, τι άλλο να κάνουμε; Ο,τι μπορώ το κάνω».

Η κ. Αλειφέρη ενημέρωσε τους γονείς ότι αν δεν υπάρξει προσφορά από ταξί και στην 3η διαπραγμάτευση, προβλέπεται να εξεταστεί η δυνατότητα της μεταφοράς από γονείς που μπορούν, παίρνοντας επιδότηση 35 λεπτά το χιλιόμετρο. Τελευταία λύση είναι να αναλάβουν ιδιώτες, που θα πληρώνονται με την τιμή που προβλέπεται για ταξί.

Οι γονείς απάντησαν ότι κανείς από αυτούς δεν έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει τα παιδιά.

Το μεσημέρι, στο δρόμο της επιστροφής προς το Ελαιοχώρι, 6 παιδιά (που φοιτούν στο 22ο Δημοτικό, στο 3ο Γυμνάσιο και στο 5ο Λύκειο Καλαμάτας) μεταφέρονταν στην καρότσα του μικρού φορτηγού του γονιού Σωτήρη Καπετανέα. «Έτσι πηγαίνουμε και γυρίζουμε από το σχολείο μας, ακόμα κι όταν βρέχει. Το πρωί κάνει κρύο. Θέλουμε μεταφορά με ταξί, όπως γινόταν πέρσι», μας είπαν τα παιδιά. Δύο από αυτά, το ένα με μόνιμα προβλήματα υγείας, απουσίαζαν γιατί είχαν αρρωστήσει από τη μεταφορά στην καρότσα.

(πηγή: eleftheriaonline.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/teachers/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399