Οι παιδικοί σταθμοί εκπέμπουν SOS

Eάν τις επόμενες λίγες μέρες μέχρι το τέλος του έτους, που το Κοινοβούλιο λειτουργεί για νομοθετικό έργο, δεν περάσει μια κρίσιμη τροπολογία, 1.140 δημοτικοί παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, με 55.000 παιδιά και 7.500 εργαζόμενους θα βρεθούν στον αέρα!

Με κίνδυνο όχι μόνο να αναστείλουν τη λειτουργία τους, αλλά όπως προειδοποιεί ο κ. Σίμος Δανιηλίδης, δήμαρχος Συκεών και επικεφαλής της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, «να βρεθούμε αντιμέτωποι με πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με αίτημα επιστροφής κονδυλίων, ύψους 100 εκατ. ευρώ»!

«Ολα ξεκίνησαν το 2001 όταν οι κρατικοί παιδικοί σταθμοί πέρασαν, με τον νόμο 3106, στους δήμους ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, αλλά χωρίς να έχει οριστεί το νομικό πλαίσιο λειτουργίας τους. Δύο φορές, το 2009 και το 2012, δόθηκε με τροπολογίες παράταση, με τη ρύθμιση πως θέση άδειας λειτουργίας έχει το ΦΕΚ που αναφέρει την ίδρυσή τους. Η τελευταία παράταση λήγει στις 31/12/2014», εξηγεί ο κ. Δανιηλίδης. Το επιπλέον πρόβλημα είναι πως οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί μπήκαν στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, με το οποίο επιδοτείται η φιλοξενία των παιδιών. «Χωρίς άδεια λειτουργίας από 1ης Ιανουαρίου 2015 θα υπάρχει πρόβλημα με τις ευρωπαϊκές αρχές», υπογραμμίζει ο κ. Δανιηλίδης.

Επείγουσα ανακοίνωση για το πρόβλημα εξέδωσε και ο Δήμος Αθηναίων, τονίζοντας πως «ο Δήμος Αθηναίων, όπως και οι υπόλοιποι δήμοι της χώρας αναμένουν ακόμη τη θεσμοθέτηση από την πλευρά της Πολιτείας των προδιαγραφών για την αδειοδότηση των βρεφονηπιακών σταθμών. Το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, ως υπεύθυνος φορέας του Δήμου Αθηναίων για τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών έχει καταθέσει αιτήσεις για την αδειοδότησή τους από την αρχή της χρονιάς».

Να σημειώσουμε ότι αν και οι δήμοι έχουν την αρμοδιότητα για την αδειοδότηση των ιδιωτικών παιδικών σταθμών, για τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς περιμένουν να ορισθούν οι προδιαγραφές, όπως ορίζει ο νόμος.

Οριστική λύση

«Η εκκρεμότητα αυτή από την πλευρά της Πολιτείας, η οποία στα επανειλημμένα αιτήματα των δήμων απαντά από το 2011 με παρατάσεις, εμποδίζει τους δήμους να επιτελέσουν απρόσκοπτα το έργο τους. Η τελευταία παράταση που δόθηκε λήγει σε λίγες ημέρες, στο τέλος του 2014, και η λειτουργία των δημοτικών παιδικών σταθμών είναι στον αέρα, καθώς ούτε η σχετική νομοθετική ρύθμιση από την Πολιτεία έχει προχωρήσει, ούτε όμως έχει δοθεί και η αναγκαία –για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας των παιδικών σταθμών– παράταση. Παράταση που πρέπει να είναι η τελευταία, καθώς είναι απολύτως αναγκαίο να δοθεί οριστική λύση για την αδειοδότηση».

(πηγή: left.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/teachers/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399