Χιλιάδες μαθητές πετάγονται έξω από την επαγγελματική εκπαίδευση

Συντάκτης: Χρήστος Κάτσικας

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές πλευρές της βαθιά αντιεκπαιδευτικής αντίληψης που διαπερνάει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας είναι το άρθρο 51.
Αναφέρει στο Άρθρο 51 Ανώτατο ηλικιακό όριο εγγραφής μαθητών στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ.

Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 4186/2013 (Α’ 193), προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Μέγιστο όριο ηλικίας για την εγγραφή στα ημερήσια επαγγελματικά λύκεια είναι τα δεκαεπτά (17) έτη.»

Είναι γνωστό ότι:

1) Πολλοί μαθητές, κυρίως εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας των 17 ετών, που δουλεύουν σε βραδινές εργασίες (εστίαση, καφετέριες, ντελίβερι κλπ.) βρίσκουν διέξοδο και φοιτούν στα ημερήσια πρωινά ΕΠΑΛ.

2) Υπάρχουν τέσσερα (4) ημερήσια ΕΠΑΛ στην Ελλάδα (Πειραιάς, Ελευσίνα, Αγρίνιο, Θεσσαλονίκη) που λειτουργούν σε απογευματινό ωράριο επί σειρά ετών για διάφορους λόγους και εξυπηρετούν μεγάλο ποσοστό ενήλικων μαθητών. Στο απογευματινό ΕΠΑΛ της Ελευσίνας το 70% των μαθητών είναι ενήλικες.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση απαγορεύει:

  • στους απόφοιτους των ΓΕΛ να εγγράφονται στη Β΄ τάξη των  ημερήσιων ΕΠΑ.Λ., για απόκτηση πτυχίου,
  • στους απόφοιτους των ΕΠΑ.Λ. να εγγραφούν για απόκτηση πτυχίου σε άλλο Τομέα από αυτόν που αποφοίτησαν και
  • στους αποφοίτους των ΕΠΑ.Λ. να εγγραφούν για την απόκτηση δεύτερου πτυχίου Ειδικότητας στον ίδιο Τομέα.

Είναι προφανές ότι:

1) Όπως παρατηρεί το πρώην μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ και καθηγητής σε ΕΠΑΛ Δημήτρης Καρυώτης, σε πάρα πολλά ημερήσια πρωινά ΕΠΑΛ θα υπάρχει σημαντική μείωση του μαθητικού δυναμικού λόγω της διάταξης αυτής.

2) Οι εργαζόμενοι μαθητές που φοιτούν στα ημερήσια πρωινά ΕΠΑΛ δεν μπορούν να εγγραφούν σε εσπερινά αν δεν εγκαταλείψουν την βραδινή τους εργασία με τις περισσότερες πιθανότητες να εγκαταλείψουν το σχολείο.

3) Η διάταξη αυτή επί της ουσίας καταργεί αυτομάτως τα ημερήσια ΕΠΑΛ που λειτουργούν σε απογευματινό ωράριο αφού δεν προβλέπει έστω τον μετασχηματισμό τους σε εσπερινά ΕΠΑΛ. Φυσικά αν μετασχηματισθούν σε εσπερινά θα χάσουν αυτομάτως τους ανήλικους μαθητές.

Η διάταξη αυτή πρέπει να αποσυρθεί. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να επιτραπεί η κατάργηση σχολικών μονάδων. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να στερηθούν οι μαθητές μας τα μορφωτικά τους δικαιώματα

(Πηγή: efsyn.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/teachers/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399