Γυναίκες και νεαρά κορίτσια πλήττονται περισσότερο από την παγκόσμια οικονομική κρίση

«Πόσα παιδιά έχεις;

– Έχω ένα παιδί και ένα κορίτσι…»

Η φράση αυτή χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας. Το 2013 σε κάποιους προκαλεί προβληματισμό, σε κάποιους άλλους μπορεί να προκαλέσει ακόμα και γέλιο, ωστόσο όπως όλα δείχνουν η παγκόσμια ύφεση την κάνει πιο επίκαιρη από ποτέ.

Τα αποτελέσματα παγκόσμιας έρευνας που πραγματοποίησαν οργανώσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι. Οι γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια έχουν πληγεί περισσότερο από την παγκόσμια ύφεση, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό «Plan» και το βρετανικό ινστιτούτο «ODI».

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι «Ο κόσμος έχει αποτύχει σε ότι αφορά στα νεαρά κορίτσια και τις γυναίκες».

Η συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας έχει αυξήσει κατακόρυφα τα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας των κοριτσιών. Παρόμοια αύξηση παρατηρείται και στα ποσοστά κακοποίησης γυναικών αλλά και στα ποσοστά των υποσιτισμένων γυναικών.

Βρεφική θνησιμότητα

Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης για τα δικαιώματα των παιδιών «Plan» η παγκόσμια ύφεση είχε σαν αποτέλεσμα τον πενταπλασιασμό των ποσοστών βρεφικής θνησιμότητας των κοριτσιών.

«Τα κορίτσια είναι η πιο περιθωριοποιημένη ομάδα ανθρώπων στον πλανήτη», αναφέρει ο Νάιτζελ Τσάπμαν Διευθυντής του Οργανισμού.

Μείωση της παραγωγής σε ποσοστό μόλις 1% έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση των βρεφικών θανάτων κοριτσιών σε ποσοστό 7.4 τοις χιλίοις έναντι 1.5 τοις χιλίοις για τα αγόρια. Τα ποσοστά προκύπτουν από έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας σε συνολικά 59 χώρες.

Τα κορίτσια σταματούν πρώτα το σχολείο

Κατά τις περιόδους της ύφεσης οι οικογένειες επιλέγουν να σταματήσουν τα κορίτσια από το σχολείο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που βασίστηκε σε στοιχεία ακαδημαϊκών μελετών και ερευνών που έχει πραγματοποιήσει η Παγκόσμια τράπεζα.

Σε ποσοστό 29% μειώθηκαν τα κορίτσια που ολοκλήρωσαν με επιτυχία το δημοτικό σε περίοδο ύφεσης, τη στιγμή που το ποσοστό των αγοριών μειώθηκε μόλις κατά 22%.

Σύμφωνα με την έρευνα πολλά κορίτσια σταματούν το σχολείο για να βοηθήσουν στο σπίτι καθώς η μητέρα καλείται να δουλέψει περισσότερες ώρες. Παράλληλα ένα μεγάλο ποσοστό νεαρών κοριτσιών ακολουθεί το δρόμο της παιδικής εργασίας.

(πηγή: exelixeis.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399