202 εκατομμύρια άνεργοι το 2013

Οι άνεργοι στον κόσμο θα ξεπεράσουν το 2003 τα 202 εκατομμύρια ανθρώπους και θα σπάσουν το απόλυτο ρεκόρ των 199 εκατομμυρίων που χρονολογείται από το 2009, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ, ILO, OIT) στην ετήσια έκθεσή της για τις παγκόσμιες τάσεις της απασχόλησης που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Γενεύη.

“Παρά μια μέτρια ανάκαμψη της αύξησης της παραγωγής”, που αναμένεται τα δύο επόμενα χρόνια, “το ποσοστό της ανεργίας αναμένεται ότι θα αυξηθεί και πάλι και ο αριθμός των ανέργων στον κόσμο θα αυξηθεί κατά 5,1 εκατομμύρια το 2013 για να υπερβεί τα 202 εκατομμύρια και κατά 3 εκατομμύρια επιπλέον το 2014”, εκτιμούν οι εμπειρογνώμονες της ΔΟΕ.

Το 2012, η ανεργία σημείωσε άνοδο “αφήνοντας 197 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς απασχόληση”, δηλαδή 4 εκατομμύρια περισσότερους απ’ ό,τι το 2011 (193 εκατ.).

Ο αριθμός αυτός σημαίνει ότι υπάρχουν σήμερα 28 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι στην ανεργία σε σχέση με το 2007. Δηλαδή 28 εκατομμύρια άνεργοι περισσότεροι σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την κρίση”, εξήγησε στους δημοσιογράφους ο γενικός διευθυντής της ΔΟΕ Γκάι Ράιντερ.

Η ΔΟΕ διόρθωσε προς τα κάτω τα στοιχεία της για την ανεργία, έπειτα από νέα δεδομένα που ήρθαν κυρίως από την Ινδία.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Ράιντερ εξέφρασε τη λύπη του “για την επιδείνωση της κατάστασης της απασχόλησης παντού στον κόσμο”, ενώ εκτιμά επίσης πως οι προοπτικές “δεν είναι καλές”.

“Οι τάσεις είναι προς την κακή κατεύθυνση”, δήλωσε. Το απόλυτο ρεκόρ αριθμού ανέργων χρονολογείται από το 2009 με 199 εκατομμύρια.

“Θα ξεπεράσουμε αυτό το ρεκόρ το 2013”, δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ένας εμπειρογνώμονας της ΔΟΕ.

“Οι πολιτικές ασυναρτησίες”, “ιδιαίτερα στην ευρωζώνη, με μια προσέγγιση των προβλημάτων κατά περίπτωση”, είχαν επιπτώσεις στις αποφάσεις που συνδέονται με την επένδυση, κάτι που επιβράδυνε την αύξηση των θέσεων εργασίας.

Εξάλλου, όταν δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας, έγιναν απρόσιτες για τους μακροχρόνια άνεργους, “επειδή απαιτούν ικανότητες που αυτοί δεν έχουν”.

Οι νέοι πλήττονται επίσης ιδιαίτερα από την ανεργία. Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, “73,8 εκατομμύρια νέοι είναι άνεργοι σ’ όλο τον κόσμο και η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας είναι πιθανόν να σπρώξει άλλο μισό εκατομμύριο νέους στην ανεργία ως το 2014”.

Το 2012, το ποσοστό της ανεργίας των νέων είχε σκαρφαλώσει στο 12,6% και το 2017 αναμένεται ότι θα φτάσει το 12,9%.

Η κρίση έχει οδηγήσει στην εμφάνιση ενός νέου φαινομένου, αναφέρει η ΔΟΕ, αυτού των νέων που γνωρίζουν τη μακροχρόνια ανεργία “ήδη με την είσοδό τους στην αγορά εργασίας”, μια κατάσταση πρωτοφανής.

Σήμερα 35% των άνεργων νέων είναι χωρίς απασχόληση εδώ και τουλάχιστον 6 μήνες στις ανεπτυγμένες οικονομίες, ενώ το ποσοστό αυτό ήταν 28,5% το 2007.

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση, όλο και περισσότεροι νέοι εγκαταλείπουν την αγορά εργασίας και “δεν βρίσκονται ούτε σε δουλειά ούτε στην ανεργία ούτε στο σχολείο ούτε σε επαγγελματική εκπαίδευση”.

(πηγή: ΑΜΠΕ)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399