Ρωσία: Εντυπωσιακό βίντεο από τη σύνδεση διαστημικών σταθμών!

Δημοσιοποιήθηκαν λεπτομέρειες της σύνδεσης του ρωσικού μεταγωγικού  διαστημόπλοιου «Προγκρές» με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, η οποία πραγματοποιήθηκε επιτυχώς, παρά ορισμένες δυσκολίες που προέκυψαν μετά την εκτόξευση από το κοσμοδρόμιο «Μπαϊκονούρ» στις 24 Απριλίου. Μετά τη σύνδεση μέλη του πληρώματος άνοιξαν τις καταπακτές στο μεταγωγικό διαστημόπλοιο.

“Στις 19:38 ώρα Μόσχας οι Ρώσοι κοσμοναύτες άνοιξαν τις καταπακτές του μεταγωγικού διαστημόπλοιου «Προγκρές М-19М», όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Διεύθυνσης Πτήσεων στα περίχωρα Μόσχας.

Το μεταγωγικό διαστημόπλοιο «Προγκρές М-19М» προσόρμισε στο συνδετικό κόμβο της λειτουργικής μονάδας «Ζβεζντά». Μετά τον έλεγχο της ερμητικότητας της σύνδεσης και της εξίσωσης της πίεσης μεταξύ του διαστημόπλοιου και του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, το Κέντρο Διεύθυνσης Πτήσεων έδωσε στους κοσμοναύτες άδεια να ανοίξουν την καταπακτή διάβασης από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στο διαστημόπλοιο. Μετά το άνοιγμα της καταπακτής οι κοσμοναύτες προχώρησαν στην εκφόρτωση του διαστημόπλοιου, σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κέντρου Διεύθυνσης Πτήσεων.

Η εν λόγω σύνδεση διακρίθηκε από μια ιδιαιτερότητα: μετά την εγκατάσταση του διαστημόπλοιου στην τροχιά απέτυχε να αναπτυχθεί μία από τις κεραίες προσέγγισης και σύνδεσης τύπου «Κουρς». Ωστόσο το γεγονός αυτό δεν παρεμπόδισε τη σύνδεση.

“Στις 16:26 ώρα Μόσχας το μεταγωγικό διαστημόπλοιο «Προγκρές» προσόρμισε στη λειτουργική μονάδα “Ζβεζντά” σε εφεδρικό αυτόματο καθεστώς. Όλες οι υπόλοιπες ενέργειες της σύνδεσης πραγματοποιήθηκαν σε προγραμματισμένο καθεστώς», ανακοίνωσε το Κέντρο Διεύθυνσης Πτήσεων.

«Το πρόβλημα αυτό, που συνδέεται με την αποτυχία μιας από τις κεραίες σύνδεσης “Κουρς” να ανοίξει, δεν ήταν μια έκτακτη κατάσταση, είναι αρκετά διαδεδομένη περίπτωση εργασίας. Αφού τέτοια κεραία δεν είναι μια. Το διαστημόπλοιο ούτως ή άλλως θα πραγματοποιούσε σύνδεση με το εν τροχιά διαστημικό σταθμό. Δεν ήταν από τέτοια περιστατικά που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη λειτουργία του μεταγωγικού διαστημόπλοιου ή του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού», ανέφερε μια πηγή της Roscosmos.

Το μεταγωγικό διαστημόπλοιο «Προγκρές М-19М» προσκόμισε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό άνω των 2,5 τόνων διάφορων φορτίων, μεταξύ των οποίων είναι τρόφιμα, νερό, μπαλόνια με αέρα και με οξυγόνο, μέσα υγιεινής, καύσιμο και εξοπλισμός για το σταθμό.

Προηγουμένως ο εκπρόσωπος του Κέντρου Διεύθυνσης Πτήσεων εξήγησε ότι η κεραία που δεν άνοιξε χρησιμοποιείται στη κοντινή απόσταση της προσέγγισης του διαστημόπλοιου «Προγκρές» με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. «Έχουμε ακόμα χρόνο να διερευνήσουμε τις αιτίες. Αντιμετωπίζουμε την κατάσταση ως κανονική εξέλιξη εργασίας και όχι ως έκτακτη και αναμένουμε να ανοίξει η κεραία εντός προσεχών ωρών», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Κεραία απλά μάγκωσε λίγο. Οι κροτίδες που προορίζονται για το άνοιγμά του, πυροδοτήθηκαν εγκαίρως, αλλά δυστυχώς η κεραία δεν αναπτύχθηκε πλήρως. Θα δοκιμάσουμε διάφορους τρόπους: μπορούμε να στείλουμε σήματα από τους σταθμούς ελέγχου πτήσεων και από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ή να στρέψουμε το ίδιο το διαστημόπλοιο με άλλη πλευρά. Έχουμε χρόνο ακόμα. Ούτως ή άλλως θα συνδέσουμε το διαστημόπλοιο με το Διεθνές Διαστημικό Σταθμό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κέντρου Διεύθυνσης Πτήσεων.

Το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού το οποίο αποτελείται από τους Ρώσους Πάβελ Βινογκράντοφ, Αλεξάντρ Μισούρκιν και Ρομάν Ρομανένκο, τους Αμερικανούς Κρίστοφερ Κεσσίδι και Τόμας Μάσμπερν καθώς και τον Καναδό Κρις Χέντφιλντ, πήρε δέματα και μηνύματα από τις οικογένειες και ψυχολόγους.

Δείτε το βίντεο: 

(πηγή: briefingnews.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399