Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής για πλουσιότερες και υγιέστερες πόλεις

Περιγράφαμε την περασμένη εβδομάδα τις τρομακτικές αλλαγές που πιθανότατα θα επιφέρει στον κόσμο μας η κλιματική αλλαγή με την αύξηση της στάθμης της θαλάσσης, την άνοδο των ωκεανών, τις ακραίες καιρικές συνθήκες, τη μείωση στην απόδοση καλλιεργειών σε σιτηρά και τον αποδεκατισμό της βιοποικιλίας.

Διαβάσαμε με ευχάριστη έκπληξη μια μελέτη που δημοσιεύεται από το Carbon Disclosure Project (CDA), έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που παρέχει σε επιχειρήσεις και σε πόλεις τρόπους για να μετρήσουν, να διαχειριστούν και να μοιράσουν όλες τις πληροφορίες σχετικές με το περιβάλλον. Η μελέτη που δημοσιεύουν στηρίζεται στα δεδομένα που αποκόμισαν επί τρία χρόνια από τις πόλεις που συμμετέχουν στο C40 Cities Climate Leadership Group σε 110 πόλεις ανά τον κόσμο. Φέρει τον εντυπωσιακό τίτλο «Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής προσφέρει πλουσιότερες και υγιέστερες πόλεις.»

Αξίζει να δείτε τις πρωτοβουλίες που γίνονται ανά τον κόσμο, σε πλούσιες ή φτωχές πόλεις: Η Αθήνα είναι μέλος του δικτύου C40 αλλά δεν έχει προσκομίσει κανένα σχετικό δεδομένο.

Τα τρία χρόνια δραστηριότητάς του C40 δείχνουν λοιπόν ότι τα οφέλη από την δράση κατά της κλιματικής αλλαγής δεν περιορίζονται στη μείωση των ρύπων ή στην προσαρμογή σε θερμότερα κλίματα αλλά αφορούν και στην εξοικονόμηση αξιόλογων οικονομικών πόρων, πράγμα που δημιουργεί πιο ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον επιτρέποντας παράλληλα στους πολίτες να ζουν μια πιο υγιή ζωή.

Πιο συγκεκριμένα, η καλύτερη ενεργειακή απόδοση είναι ένας από τους δημοφιλέστερους στόχους αυτών των πόλεων, με στόχο τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τη μείωση των ενεργειακών απαιτήσεων των κτιρίων, την ενίσχυση της δημοτικής ενεργειακής απόδοσης και τη μείωση του ενεργειακού κόστους που αντιπροσωπεύει ο δημόσιος φωτισμός. Αυτοί οι τρεις άξονες αποτελούν περίπου το 25% της συνολικής δράσης των πόλεων ανά των κόσμο με στόχο τη μείωση των ρύπων. Φέρουν μετρήσιμα οικονομικά αποτελέσματα: συνολικά 40 εκατομμύρια δολάρια εξοικονομήθηκαν από τις πόλεις που συμμετέχουν στο δίκτυο.

Η μελέτη αναφέρει επίσης αύξηση των επενδύσεων λόγω όλων αυτών. Ένα απλό παράδειγμα είναι η αύξηση του ενδιαφέροντος για το ποδήλατο με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται μια ολόκληρη βιομηχανία κατασκευής ποδηλάτου. Δείτε στο παρακάτω σχήμα όλα τα οφέλη που υπάρχουν για την επιχειρηματικότητα:

Το δεδομένο αυτό έχει περάσει και στους πολίτες. Δημοσκοπήσεις στις πόλεις του δικτύου δείχνουν ότι το 91% του πληθυσμού πιστεύει ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα κάνει την πόλη τους επενδυτικά πιο ελκυστική.

Η κλιματική αλλαγή αφορά βέβαια και ζητήματα υγείας –για παράδειγμα η αύξηση των κρουσμάτων χολέρας συνδέεται με πιθανές πλημμύρες ή ακόμα με δυσκολίες σχετικές με τα κύματα καύσωνα. Διάφοροι δήμοι ανά τον κόσμο λαμβάνουν ήδη κάποια μέτρα όπως για παράδειγμα η πόλη του Μεξικού που εισήγαγε καλύτερη επιδημιολογική παρακολούθηση και εντόπισε έτσι την ανάγκη πιο εντατικής συντήρησης των τροφίμων στα κινητά ταχυφαγεία της πόλης. Στο Cape Town της Ν. Αφρικής όρισαν περιοχές που δεν θα αναπτυχθούν, συντηρούν ένα αποτελεσματικό σύστημα αποχέτευσης και χαρτογράφησαν όλες τις επίφοβες για πλημμύρα ακτές.

Σίγουρα, οι προετοιμασμένες πόλεις, θα υποφέρουν και αυτές σε βάθος χρόνου απ’ την κλιματική αλλαγή. Θα είναι όμως υγιέστερες και πιο πλούσιες από αυτές που δεν αντιμετωπίζουν το ζήτημα σήμερα. Βραχυπρόθεσμα, οι πρώτες, με τα μέτρα που λαμβάνουν εξοικονομούν πόρους, κάνουν τη ζωή των κατοίκων πιο ευχάριστη και η πόλη γίνεται πιο ελκυστική για επενδυτές και κατοίκους.

(πηγή: peopleandideas.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399