Ανατριχιαστική πρόβλεψη του ΠΟΥ: Αναπόφευκτη η εξάπλωση του Έμπολα στην Ευρώπη

Το «σύννεφο» της ανησυχίας για τον ιό Έμπολα έχει απλωθεί πλέον πάνω από την Ευρώπη. Μετά από το κρούσμα στην Ισπανία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε αναπόφευκτη την εξάπλωση του ιού στην ήπειρο.

«Ανάλογα περιστατικά με αυτό της Ισπανίας, αναμένεται να παρουσιαστούν πιθανότατα και στο μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του οργανισμού στην Ευρώπη, Ζουζάνα Τζάκαμπ. Η εκτίμησή της διατυπώθηκε μία ημέρα μετά από την επιβεβαίωση της πρώτης περίπτωσης μετάδοσης του ιού σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Μία νοσοκόμα, μέλος της ομάδας που φρόντιζε του ιερέα που είχε προσβληθεί από τον ιό και επέστρεψε στην Ισπανία από την Αφρική για να υποβληθεί σε θεραπείες, εμφάνισε συμπτώματα του Έμπολα. Μετά από αυτό, ήδη τέσσερα άτομα που είχαν έρθει σε επαφή μαζί της τέθηκαν σε παρακολούθηση, στο νοσοκομείο.

«Τα συνεχόμενα ταξίδια από την Ευρώπη στις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, αποτελούν τον βασικό λόγο για την εξάπλωση του ιού, που θεωρείται αναπόφευκτη», επεσήμανε η Τζάκαμπ. Άλλωστε, σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις, υπάρχει 75% πιθανότητα ο ιός να έχει φτάσει στη Γαλλία και 50% στη Μεγάλη Βρετανία, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Καθοριστικός παράγοντας για την εξάπλωση του Έμπολα θεωρείται ο τρόπος δράσης του ιού, μιας και τα συμπτώματα χρειάζονται συνήθως 21 ημέρες για να εκδηλωθούν, περίοδο κατά την οποία δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο ασθενής έχει μολυνθεί.

Ακόμη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει επιβάλει περιορισμούς στις πτήσεις από και προς τις χώρες της Αφρικής, αν και αρκετές εταιρείες έχουν αποκλείσει κάποιους προορισμούς.

(πηγή: iefimerida.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399